While the world is trying to provide food for
the increasing population, people are also in search of alternative nutrition
in order to be protected from the diseases threatening human life. Nowadays,
recommendations of nutrition with horticultural crops, especially fruits and
vegetables, are made as an alternative way of treatment for the diseases
threatening human life. In recent years, sometimes a fruit or vegetable comes
to the fore like the trend of the year or consumptions based on colours or
content are recommended. People need approximately 70 nutritional elements to
lead a healthy life. It can be stated that fruits-vegetables started to be
perceived as medicine due to the consumptions based on colours and content. Every
agricultural crop contains several nutritional elements at different levels
that are necessary for human life. Instead of thinking about the content of
crops, it is more beneficial to set a diet with different crops for leading a
healthy life. This is called eat the rainbow. It is also true that colours
affect human psychology and eagerness to buy as well as consumption. Instead of
consumptions that are perceived as trend recently, it is more appropriate to
know that variety in consumption leads to healthier nutrition. Besides, it is
more appropriate to consider agricultural crops as crops that should be
consumed regularly to protect health rather than as medicine for treatment
after diseases occur.
Dünya bir taraftan artan nüfusa gıda temini için uğraşırken, diğer yandan insan sağlığını tehdit eden hastalıklardan korunma için alternatif beslenme arayışı içine girmiş bulunmaktadır. Günümüzde insan sağlığını tehdit eden hastalıklara karşı alternatif tedavi yöntemleri olarak, başta meyve ve sebzeler olmak üzere bahçe ürünleriyle beslenme önerileri yapılmaktadır. Son yıllarda bazen o yılın modası şeklinde bir meyve veya bir sebze gündemde ilk sırada yer alırken, bazen de renkler veya içerikler öne çıkarılarak tüketimler önerilmektedir. İnsanların sağlıklı yaşam için yaklaşık 70 besin öğesine ihtiyaçları bulunmaktadır. Renkler ve içerikler yönünden önerilen tüketimlerle birlikte, meyve-sebzelerin ilaç niteliğinde algılanır hale geldiği söylenebilir. Her tarım ürünü farklı düzeylerde olmakla birlikte insanlar için gerekli birçok besin ögesini içermektedir. İnsanların sağlıklı yaşam için tüketeceği ürünün besin içeriğinin neler olduğunu düşünmesi yerine, farklı ürünlerle beslenme programını oluşturması daha yararlı olacaktır. Bu amaçlara hizmet edecek şekilde gökkuşağı beslenme adı verilen bir beslenme sistemi de oluşturulmuştur. Renklerin tüketimde etkisinin yanında, insan psikolojisi ve satın alma isteği üzerine de etkili olduğu da bir gerçektir. Günümüzde ortaya çıktığı şekliyle moda gibi tüketimler yerine, tüketimdeki çeşitliliklerle daha sağlıklı beslenmelerin yapılabileceğinin bilinmesi; aynı zamanda tarım ürünlerinin hastalık sonrasında tedavi için ilaç olarak kullanmak yerine, sağlığını koruyabilmek için günlük yaşamda düzenli alması gereken ürünler olarak görülmesi daha doğru olacaktır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2018 |
Submission Date | December 12, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 1 Issue: 3 |