Research Article
BibTex RIS Cite

Investigation of Milk and Milk Products Consumption Habits of Students of University of Erzincan

Year 2019, Volume: 2 Issue: 3, 119 - 125, 01.07.2019

Abstract

This study was conducted to determine consumption habits of dairy products of 351 students randomly
chosen from Erzincan University Health School. It was determined that 39.7% of the students who participated in the
survey got milk drinking habits, and 55.5% of them stated that they won this habit in preschool period. It was
determined that 38% of female students and 60% of male students do not consume raw milk because they are not
habitual. According to the results, it was found that most of the students (77.4%) believed that they were additives in
carton of milk and 71.1% paid attention to the fat ratio while taking milk as a consumer. Students while taking milk are
more interested in the firm and more prefer white cheese as the cheese variety. Considering the results obtained; to increase the consumption of drinking milk, which is of great importance in human nutrition, studies should be
conducted.

References

  • Akbay C, Tiryaki GY. 2007. Tüketicilerin ambalajlı ve açık süt tüketim alışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi: Kahramanmaraş Örneği. KSÜ Fen Müh Derg, 10 (1): 89-96.
  • Anonim. 2009. 21–28 Mayıs Dünya Süt Günü' Kutlamaları Karamanlı Devrim İlköğretim okulunda yapıldı. http://www.burdur-tarim.gov.tr/sayfa.php?id=261 (19 Ocak 2019).
  • Anonim. 2017a. https://ulusalsutkonseyi.org.tr/wpcontent/uploads/Turkiye-C3%BCt-Sekt%C3%B6r%C3%BC-%C4%B0statistikleri-2017.pdf (erişim tarihi: 21.02.2019).
  • Anonim. 2017b.http://www.kayseritb.org/images/piyasa_analizleri/sut.pdf. (erişim tarihi: 21.02.2019).
  • Ayar A, Nizamoğlu M. 2002. Süt ve süt ürünlerinin tüketimi üzerine bazı sosyal faktörler ve tüketici özelliklerin etkisi. Gıda Yem Bil Teknol Derg,1 (1): 25-31.
  • Ünal RN, Besler HT. 2008. Beslenmede sütün önemi. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 727, Şubat 2008, Ankara.
  • Çetin C. 2003. İstanbul ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Edirne, 56 s.
  • Demir H, Özorucukluk YN. 2018. Üniversite öğrencilerinde süt ve süt ürünleri tüketimi, kalsiyumun antropometrik ölçümlerle ilişkisi. İstanbul Gelişim Üniv Sağlık Bilim Derg, (5): 494-516.
  • Durmaz H, Sağun E, Tarakçı Z. 2002. Yüksekokul Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları, Yüzüncü Yıl Üniv Vet Fak Derg, 13 (2): 69-73.
  • Erdal G, Tokgöz K. 2011. Tüketicilerin ambalajlı ve açık süt tüketim tercihlerini etkileyen faktörler: Erzincan ili örneği. Karamanoğlu Mehmetbey Üniv Sosyal ve Ekonomik Araşt Derg, 2011(1): 111-115.
  • Fox PF, McSweeney PLH. 2003. Advanced Dairy Chemistry. Vol. 1, Proteins. P. A. Kluwer Academic/Plenum.
  • Karakaya E, Akbay C. 2013. İstanbul İlinde Tüketicilerin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları. Uludağ Üniv Ziraat Fak Derg, 27 (1): 65-77.
  • Mansoor S. 2015. Nutrition education curriculum for training physicians in medical colleges of Pakistan. Pak Armed Forces Med J, 65 (3): 382-85.
  • Nahcivan NÖ. 2006. Bir ilköğretim okulundaki öğrencilerde süt tüketim durumu. STED, 15 (3): 38-44.
  • Nicklas TA. 2003. Calcium intake trends and health consequences from childhood through adulthood. J Am Coll Nutr, 22 (5): 340-356.
  • Pekcan G, Şanlıer N, Baş M. 2016. Türkiye Beslenme Rehberi 2015. T.C Sağlık Bakanlığı, Ankara, 38-39.
  • Sarıözkan S, Cevger Y, Demir P, Aral Y. 2007. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin hayvansal ürün tüketim yapısı ve alışkanlıkları. J Health Sci, 16 (3): 171-179.
  • Şahinöz S, Özdemir M. 2017. Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları ve Etkileyen Faktörler. Gümüşhane Üniv Sağlık Bilim Derg, 6(4): 106-112.
  • Selçuk Ş, Tarakçı Z, Şahin K, Coşkun H. 2003. Yüzüncü yıl üniversitesi lisans öğrencilerinin süt ürünleri tüketim alışkanlıkları. YYÜ Tar Bil Der, 13 (1): 23-31.
  • Şimşek O, Çetin C, Bilgin B. 2005. İstanbul ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fak Derg, 2:23-35.
  • Şimşek B, Açıkgöz İ. 2011. Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. YYÜ Tar Bil Derg, 21 (1):12-18.
  • Tarakçı Z, Selçuk Ş, Şahin K, Coşkun H. 2003. Üniversite Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. YYÜ Tar Bil Derg, 13 (1):15-21.
  • Terin M. 2014. Dünya süt ve süt ürünleri üretim, tüketim, fiyat ve ticaretindeki gelişmeler. Iğdır Üniv Fen Bil Enst Derg, 4 (3): 53-63.
  • Bıyıklı ET. 2011. Konya İli 10-15 Yaş aralığındaki ilköğretim öğrencilerinde süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlığı, laktoz sindirim güçlüğü ve intoleransı üzerine bir araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Anabilim Dalı, Beslenme Eğitimi Bilim Dalı, Konya, Yüksek Lisans Tezi, s, 105.
  • Uzunöz M, Gülşen M. 2007. Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gıda Teknolo Elektronik Derg, (3): 15-21.
  • Ülger İ, Kaliber, M. 2018. Erciyes Üniversitesi Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Iğdır Üniversitesi Fen Bilim Enst Derg, 8 (1): 329-339.
  • Yalçın M, Argun MŞ. 2017. Bitlis Eren Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları ve Etkileyen Faktörler. Bitlis Eren Üniv Fen Bil Derg, 6 (1): 51-60.
  • Yılmaz İ, Demirci M. 2001. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. Dünya Gıda, 5: 83-86.

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİM ALIŞKANLIKLARININ İNCELENMESİ

Year 2019, Volume: 2 Issue: 3, 119 - 125, 01.07.2019

Abstract

Bu çalışma, süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarını belirlemek amacıyla Erzincan Üniversitesi Sağlık Yüksekokulunda öğrenim gören ve tesadüfi olarak seçilen 351 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmaya katılan öğrencilerin %39,7’sinin süt içme alışkanlığına sahip olduğu ve %55,5’inin bu alışkanlığı okul öncesi dönemde kazandıkları tespit edilmiştir. Kız öğrencilerin %38’inin erkek öğrencilerin ise %60’ının çiğ süt tüketim alışkanlığına sahip olmadıkları belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre öğrencilerin büyük bir kısmının (%77,4) kutu sütlerinde katkı maddesi olduğuna inandığı ve %71,1’inin ise süt alırken yağ oranına dikkat ettikleri tespit edilmiştir. Öğrencilerin süt alırken üretici firmaya önem gösterdikleri ve peynir çeşidi olarak beyaz peyniri daha çok tercih ettikleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar göz önünde tutularak; insan beslenmesinde çok büyük öneme sahip olan içme sütünün tüketimini arttırmak için çalışmalar düzenlenmeli ve besin değeri hakkında gerekli bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır.

References

  • Akbay C, Tiryaki GY. 2007. Tüketicilerin ambalajlı ve açık süt tüketim alışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi: Kahramanmaraş Örneği. KSÜ Fen Müh Derg, 10 (1): 89-96.
  • Anonim. 2009. 21–28 Mayıs Dünya Süt Günü' Kutlamaları Karamanlı Devrim İlköğretim okulunda yapıldı. http://www.burdur-tarim.gov.tr/sayfa.php?id=261 (19 Ocak 2019).
  • Anonim. 2017a. https://ulusalsutkonseyi.org.tr/wpcontent/uploads/Turkiye-C3%BCt-Sekt%C3%B6r%C3%BC-%C4%B0statistikleri-2017.pdf (erişim tarihi: 21.02.2019).
  • Anonim. 2017b.http://www.kayseritb.org/images/piyasa_analizleri/sut.pdf. (erişim tarihi: 21.02.2019).
  • Ayar A, Nizamoğlu M. 2002. Süt ve süt ürünlerinin tüketimi üzerine bazı sosyal faktörler ve tüketici özelliklerin etkisi. Gıda Yem Bil Teknol Derg,1 (1): 25-31.
  • Ünal RN, Besler HT. 2008. Beslenmede sütün önemi. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 727, Şubat 2008, Ankara.
  • Çetin C. 2003. İstanbul ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Edirne, 56 s.
  • Demir H, Özorucukluk YN. 2018. Üniversite öğrencilerinde süt ve süt ürünleri tüketimi, kalsiyumun antropometrik ölçümlerle ilişkisi. İstanbul Gelişim Üniv Sağlık Bilim Derg, (5): 494-516.
  • Durmaz H, Sağun E, Tarakçı Z. 2002. Yüksekokul Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları, Yüzüncü Yıl Üniv Vet Fak Derg, 13 (2): 69-73.
  • Erdal G, Tokgöz K. 2011. Tüketicilerin ambalajlı ve açık süt tüketim tercihlerini etkileyen faktörler: Erzincan ili örneği. Karamanoğlu Mehmetbey Üniv Sosyal ve Ekonomik Araşt Derg, 2011(1): 111-115.
  • Fox PF, McSweeney PLH. 2003. Advanced Dairy Chemistry. Vol. 1, Proteins. P. A. Kluwer Academic/Plenum.
  • Karakaya E, Akbay C. 2013. İstanbul İlinde Tüketicilerin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları. Uludağ Üniv Ziraat Fak Derg, 27 (1): 65-77.
  • Mansoor S. 2015. Nutrition education curriculum for training physicians in medical colleges of Pakistan. Pak Armed Forces Med J, 65 (3): 382-85.
  • Nahcivan NÖ. 2006. Bir ilköğretim okulundaki öğrencilerde süt tüketim durumu. STED, 15 (3): 38-44.
  • Nicklas TA. 2003. Calcium intake trends and health consequences from childhood through adulthood. J Am Coll Nutr, 22 (5): 340-356.
  • Pekcan G, Şanlıer N, Baş M. 2016. Türkiye Beslenme Rehberi 2015. T.C Sağlık Bakanlığı, Ankara, 38-39.
  • Sarıözkan S, Cevger Y, Demir P, Aral Y. 2007. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin hayvansal ürün tüketim yapısı ve alışkanlıkları. J Health Sci, 16 (3): 171-179.
  • Şahinöz S, Özdemir M. 2017. Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları ve Etkileyen Faktörler. Gümüşhane Üniv Sağlık Bilim Derg, 6(4): 106-112.
  • Selçuk Ş, Tarakçı Z, Şahin K, Coşkun H. 2003. Yüzüncü yıl üniversitesi lisans öğrencilerinin süt ürünleri tüketim alışkanlıkları. YYÜ Tar Bil Der, 13 (1): 23-31.
  • Şimşek O, Çetin C, Bilgin B. 2005. İstanbul ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Tekirdağ Ziraat Fak Derg, 2:23-35.
  • Şimşek B, Açıkgöz İ. 2011. Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. YYÜ Tar Bil Derg, 21 (1):12-18.
  • Tarakçı Z, Selçuk Ş, Şahin K, Coşkun H. 2003. Üniversite Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. YYÜ Tar Bil Derg, 13 (1):15-21.
  • Terin M. 2014. Dünya süt ve süt ürünleri üretim, tüketim, fiyat ve ticaretindeki gelişmeler. Iğdır Üniv Fen Bil Enst Derg, 4 (3): 53-63.
  • Bıyıklı ET. 2011. Konya İli 10-15 Yaş aralığındaki ilköğretim öğrencilerinde süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlığı, laktoz sindirim güçlüğü ve intoleransı üzerine bir araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Anabilim Dalı, Beslenme Eğitimi Bilim Dalı, Konya, Yüksek Lisans Tezi, s, 105.
  • Uzunöz M, Gülşen M. 2007. Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gıda Teknolo Elektronik Derg, (3): 15-21.
  • Ülger İ, Kaliber, M. 2018. Erciyes Üniversitesi Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Iğdır Üniversitesi Fen Bilim Enst Derg, 8 (1): 329-339.
  • Yalçın M, Argun MŞ. 2017. Bitlis Eren Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları ve Etkileyen Faktörler. Bitlis Eren Üniv Fen Bil Derg, 6 (1): 51-60.
  • Yılmaz İ, Demirci M. 2001. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. Dünya Gıda, 5: 83-86.
There are 28 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Zootechny (Other)
Journal Section Research Articles
Authors

Selçuk Özyürek 0000-0001-6650-1017

Filiz Yangılar 0000-0001-6447-2419

Kadir Çebi This is me 0000-0003-1662-673X

Publication Date July 1, 2019
Submission Date January 19, 2019
Acceptance Date March 27, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 2 Issue: 3

Cite

APA Özyürek, S., Yangılar, F., & Çebi, K. (2019). ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİM ALIŞKANLIKLARININ İNCELENMESİ. Black Sea Journal of Agriculture, 2(3), 119-125.

                                                  24890