DEVELOPING STRATEGIES IN DEVELOPING COUNTRIES: DELIVERY CHAIN IN HEALTH SYSTEMS

Volume: 4 Number: 8 July 1, 2015
  • Emel Başol
TR EN

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE STRATEJİ: SAĞLIK SİSTEMİNDE SEVK ZİNCİRİ

Abstract

Sağlık bir ülke için vazgeçilmez unsurdur. Sağlık sadece hastalık durumu değil, psiko-sosyal açıdan da tam bir iyilik durumudur. Sağlıklı toplumlar sağlıklı bireylerden oluşmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerin özelliklerine bakıldığında en göze çarpan özellik; ülke ekonomisinin sanayileşmesi ve sağlık alanında eksiklikleri fark etmek ve ardından bu eksiklikleri gidermektir. Strateji, bir işletmenin iç kaynakları ve yetenekleriyle dış çevrenin fırsat ve tehditleri arasında uyum sağlamaktır. Her ülke ayakta kalabilmek için mutlaka tüm alanlarda strateji belirlemelidir. Sağlık sistemindeki en önemli stratejiyi sevk zinciri olarak belirlemek mümkündür. Sağlık hizmetlerinin etkili ve verimli sunumunda dünyada genel kabul gören yöntem, hizmetin uygun basamakta verilmesidir. Bu çalışmanın amacı sağlık sistemi ve sevk zincirinin önemi vurgulamak ardından gelişmekte olan ülkelerdeki sağlık sistemi, strateji ve politikaları değerlendirerek sevk zinciri için strateji önerilerini sunmaktır.

Keywords

References

  1. Belek, İlker. 2001, Sosyal Devletin Çöküşü ve Sağlığın Ekonomi Politiği, Sorun Yayınları 3. Baskı, İstanbul.
  2. Kurucu H. “Yönetim Bilimi Ders Notları”, 2014.
  3. Metin Ateş, Sağlık Sistemleri, 2011, s.97
  4. Metin Ateş, Sağlık Sistemleri, 2013, s.111
  5. ÖZTEK, Zafer. “Türkiye’de Sağlık Hizmetleri”, Yeni Türkiye Dergisi, Sağlık Özel Sayısı 1, Yıl 7, Sayı 39, Mayıs-Haziran 2001.
  6. Politika Analiz Raporu, “Türkiye’de aile hekimliği uygulaması”, Ankara, 2011.
  7. Sevk Zinciri ve Çözüm önerileri, www.uhbd.org/useruploads/files/sevk__zinciri.doc,(09.04.2015).
  8. Sülkü N. S., “Türkiye’de sağlıkta dönüşüm programı öncesi ve sonrasında sağlık hizmetlerinin sunumu, finansmanı ve sağlık harcamaları, Ankara, 2011.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Emel Başol This is me

Publication Date

July 1, 2015

Submission Date

July 1, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2015 Volume: 4 Number: 8

APA
Başol, E. (2015). GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE STRATEJİ: SAĞLIK SİSTEMİNDE SEVK ZİNCİRİ. Balkan Sosyal Bilimler Dergisi, 4(8), 128-140. https://izlik.org/JA72YL95CT
AMA
1.Başol E. GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE STRATEJİ: SAĞLIK SİSTEMİNDE SEVK ZİNCİRİ. BJSS. 2015;4(8):128-140. https://izlik.org/JA72YL95CT
Chicago
Başol, Emel. 2015. “GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE STRATEJİ: SAĞLIK SİSTEMİNDE SEVK ZİNCİRİ”. Balkan Sosyal Bilimler Dergisi 4 (8): 128-40. https://izlik.org/JA72YL95CT.
EndNote
Başol E (July 1, 2015) GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE STRATEJİ: SAĞLIK SİSTEMİNDE SEVK ZİNCİRİ. Balkan Sosyal Bilimler Dergisi 4 8 128–140.
IEEE
[1]E. Başol, “GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE STRATEJİ: SAĞLIK SİSTEMİNDE SEVK ZİNCİRİ”, BJSS, vol. 4, no. 8, pp. 128–140, July 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA72YL95CT
ISNAD
Başol, Emel. “GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE STRATEJİ: SAĞLIK SİSTEMİNDE SEVK ZİNCİRİ”. Balkan Sosyal Bilimler Dergisi 4/8 (July 1, 2015): 128-140. https://izlik.org/JA72YL95CT.
JAMA
1.Başol E. GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE STRATEJİ: SAĞLIK SİSTEMİNDE SEVK ZİNCİRİ. BJSS. 2015;4:128–140.
MLA
Başol, Emel. “GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE STRATEJİ: SAĞLIK SİSTEMİNDE SEVK ZİNCİRİ”. Balkan Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 4, no. 8, July 2015, pp. 128-40, https://izlik.org/JA72YL95CT.
Vancouver
1.Emel Başol. GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE STRATEJİ: SAĞLIK SİSTEMİNDE SEVK ZİNCİRİ. BJSS [Internet]. 2015 Jul. 1;4(8):128-40. Available from: https://izlik.org/JA72YL95CT