TR
EN
TÜRKİYE’DE BİR PARA POLİTİKASI STRATEJİSİ OLARAK ENFLASYON HEDEFLEMESİ: DÜNÜ BUGÜNÜ VE GELECEĞİ
Abstract
Ülkelerin uygulamış olduğu iktisat politikaları, ya iktisadi bir hedefe ulaşmayı ya da iktisadi bir soruna çözüm üretmeyi amaçlar. Bu amaca ulaşmada uygulayacağı politikalar, para ve maliye politikasıtürleri olaraksınıflandırılmaktadır.Para politikası uygulayıcısı olan merkez bankalarının öncelikli amaçları birbirinden farklılık göstermekle birlikte, yaygın olan öncelikli hedef, fiyat istikrarı ve tam istihdamı sağlamaktır.Bu hedeflere ulaşmada uygulanan farklı para politikası stratejileri mevcuttur.Bu stratejilerden biri de enflasyon hedeflemesi stratejisidir.Türkiye, bu stratejiyi 2002-2006 yılları arasında örtük, 2006 yılı sonrasında ise açık enflasyon hedeflemesi şeklinde uygulamaktadır.Bu çalışma, küresel ve ulusal boyutlu iktisadi gelişmeler karşısında makro ekonomik istikrarı tesis etmesi adına uygulanan para politikası stratejilerinden enflasyon hedeflemesinin uygulandığı süre zarfında bir performans değerlendirmesi yapmayı amaçlamaktadır. Araştırma sonucunda, 4651 sayılı Merkez Bankası Yasası gereğince Merkez Bankası’nın nihai hedefi olan fiyat istikrarını tesis etmede,2008 Finansal Krizi öncesinde enflasyon hedeflemesi stratejisinin kısmen başarılı olduğu, 2008 Finans Krizi sonrasında ise makro ekonomik istikrarı tesis etme adına tek başına başarılı olamadığı görülmüştür. Bu gelişmeler, enflasyon hedeflemesi stratejisinin performansını sorgulayıcı bir takım gelişmelere yol açmıştır.
Keywords
References
- Acet, H. (2009). Para Politikası Stratejisi Olarak Enflasyon Hedeflemesi Rejimi: Teori, Politika ve Türkiye Üzerine Bir Değerlendirme, SÜ İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 17, 20-49.
- Akyazı, H., Al, İ. (2015). 2008 Küresel Krizinin Para Politikası ve Enflasyon Hedeflemesi Stratejisine Yansımaları. Eroğlu vd. (Ed), İktisadi Krizler ve Türkiye Ekonomisi içinde (367-394). Ankara: Orion Kitabevi.
- Akyazı, H., Ekinci, A. (2008). Enflasyon Hedeflemesi Rejiminin Performansı: Gelişmekte Olan Ülkeler ve Türkiye Karşılaştırması,Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 24(1), 21-40.
- Akyazı, H., Ekinci, A. (2009). Türkiye’de 2000 Sonrası Uygulanan Para Politikası Stratejilerinin Makroekonomik Performanslarının Değerlendirilmesi, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 23(1), Ocak.
- Allen, M., Baumgartner, U. ve Rajan, R. (2006, March).Inflation Targeting and the IMF, International Monetary Fund, Monetary and Financial Systems Department, Policy and Development Review Department, and Research Department, 16.
- Aslanoğlu, E. (2015). 2008 Sonrası Dünya Ekonomisinde Görünüm ve İktisat Politikaları. Eroğlu vd. (Ed), İktisadi Krizler ve Türkiye Ekonomisi içinde (s.323-342). Ankara: Orion Kitabevi.
- Batini, N., Laxton, D. (2006). Under What Conditions Can Inflation Targeting Be Adopted? The Experience of Emerging Markets, Central Bank of Chile Working Papers, No.406.
- Bernanke, B.S. (2003). A Perspective on Inflation Targeting, The Federal Reserve Board, At The Annual Washington Policy Conference of the National Association of Business Economists, Washington, D.C, March 25,2003. http://www.federalreserve.gov/Boarddocs/Speeches/2003/20030325/default.htm Erişim Tarihi: 10 Ağustos 2016.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
December 1, 2016
Submission Date
December 1, 2016
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2016
APA
Eroğlu, İ., & Karanfil, N. (2016). TÜRKİYE’DE BİR PARA POLİTİKASI STRATEJİSİ OLARAK ENFLASYON HEDEFLEMESİ: DÜNÜ BUGÜNÜ VE GELECEĞİ. Balkan Sosyal Bilimler Dergisi, 492-505. https://izlik.org/JA22RW47HN
AMA
1.Eroğlu İ, Karanfil N. TÜRKİYE’DE BİR PARA POLİTİKASI STRATEJİSİ OLARAK ENFLASYON HEDEFLEMESİ: DÜNÜ BUGÜNÜ VE GELECEĞİ. BJSS. Published online December 1, 2016:492-505. https://izlik.org/JA22RW47HN
Chicago
Eroğlu, İlhan, and Nagehan Karanfil. 2016. “TÜRKİYE’DE BİR PARA POLİTİKASI STRATEJİSİ OLARAK ENFLASYON HEDEFLEMESİ: DÜNÜ BUGÜNÜ VE GELECEĞİ”. Balkan Sosyal Bilimler Dergisi, December 1, 492-505. https://izlik.org/JA22RW47HN.
EndNote
Eroğlu İ, Karanfil N (December 1, 2016) TÜRKİYE’DE BİR PARA POLİTİKASI STRATEJİSİ OLARAK ENFLASYON HEDEFLEMESİ: DÜNÜ BUGÜNÜ VE GELECEĞİ. Balkan Sosyal Bilimler Dergisi 492–505.
IEEE
[1]İ. Eroğlu and N. Karanfil, “TÜRKİYE’DE BİR PARA POLİTİKASI STRATEJİSİ OLARAK ENFLASYON HEDEFLEMESİ: DÜNÜ BUGÜNÜ VE GELECEĞİ”, BJSS, pp. 492–505, Dec. 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA22RW47HN
ISNAD
Eroğlu, İlhan - Karanfil, Nagehan. “TÜRKİYE’DE BİR PARA POLİTİKASI STRATEJİSİ OLARAK ENFLASYON HEDEFLEMESİ: DÜNÜ BUGÜNÜ VE GELECEĞİ”. Balkan Sosyal Bilimler Dergisi. December 1, 2016. 492-505. https://izlik.org/JA22RW47HN.
JAMA
1.Eroğlu İ, Karanfil N. TÜRKİYE’DE BİR PARA POLİTİKASI STRATEJİSİ OLARAK ENFLASYON HEDEFLEMESİ: DÜNÜ BUGÜNÜ VE GELECEĞİ. BJSS. 2016;:492–505.
MLA
Eroğlu, İlhan, and Nagehan Karanfil. “TÜRKİYE’DE BİR PARA POLİTİKASI STRATEJİSİ OLARAK ENFLASYON HEDEFLEMESİ: DÜNÜ BUGÜNÜ VE GELECEĞİ”. Balkan Sosyal Bilimler Dergisi, Dec. 2016, pp. 492-05, https://izlik.org/JA22RW47HN.
Vancouver
1.İlhan Eroğlu, Nagehan Karanfil. TÜRKİYE’DE BİR PARA POLİTİKASI STRATEJİSİ OLARAK ENFLASYON HEDEFLEMESİ: DÜNÜ BUGÜNÜ VE GELECEĞİ. BJSS [Internet]. 2016 Dec. 1;492-505. Available from: https://izlik.org/JA22RW47HN