Research Article
BibTex RIS Cite

Şanlıurfa Karacadağ Karabahçe Köyü Meralarında Kuru Ot Verimi ile Ot Kalitesi ve Botanik Kompozisyonunun Belirlenmesi

Year 2025, Issue: Advanced Online Publication, 23 - 24
https://doi.org/10.34248/bsengineering.1762585

Abstract

Bu araştırma, 2022-2023 yıllarında Şanlıurfa İli Siverek ilçesi Karacadağ Karabahçe köyü'nde korunan ve otlatılan alanlarda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacı, Karabahçe köyü'ndeki doğal meraların ot verimi, kalitesi ve botanik kompozisyonu açısından korunan ve otlatılan alanlar arasındaki farklılıkları incelenmiştir. Korunan alandan elde edilen kuru ot verimi 338,80 kg/da iken, otlatılan alandan elde edilen kuru ot verimi 139,78 kg/da olarak tespit edilmiştir. Kuru ot ağırlığına göre; korunan alanda, buğdaygil kompozisyonu oranı %70,21, baklagil kompozisyonu %18,91, diğer familya bitkileri kompozisyonu %10,85 olarak belirlenmiştir. Otlatılan Alanda ise buğdaygil kompozisyonu oranı %52,51, baklagil kompozisyonu %16,33, diğer familya bitkileri kompozisyonu %31,16 olarak saptanmıştır. Korunan alanda protein oranı %11,50, otlatılan alanda ise protein oranı %8,00 olarak tespit edilmiştir. Korunan alanda otlatma kapasitesi 65,72 BBHB, otlatılan alanda ise 27,11 BBHB olarak tespit edilmiştir. Korunan alanda en yüksek bitki ile kaplı alana sahip bitkiler sırasıyla %5,86 ile Stipa lagacaea %5,60 ile Poa bulbosa, %3,33 ile Festuca ovina ve %2,80 ile Hordeum bulbosum tespit edilmiştir. Otlatılan alanda en yüksek bitki ile kaplı alana sahip bitkiler sırasıyla % 9,06 ile Poa bulbosa, %2 ile Alkana sitrigosa, Centaurea iberica, Fermula orientalis %1,48 ile Gundelia tourneforti olduğu tespit edilmiştir. Korunan alanda kalite derecesi 3,33 değerinde iken, otlatılan alanda ise 2,40 değeri elde edilmiştir. Korunan ve otlatılan alanlarımızın her ikisi de zayıf mera grubuna girmektedir.

Ethical Statement

Bu araştırmada hayvanlar ve insanlar üzerinde herhangi bir çalışma yapılmadığı için etik kurul onayı alınmamıştır

Supporting Institution

Harran Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırmalar Projeleri (HÜBAP) Koordinatörlüğü tarafından desteklenmiştir.

Project Number

23077

Thanks

Gerek yok

References

  • Ağın, Ö. (2012). Bingöl ili Yedisu ilçesi Karapolat köyü merasının verim ve botanik kompozisyonunun saptanması (Yüksek lisans tezi, Bingöl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • Akyıldız, R. (1984). Yemler bilgisi laboratuvar kılavuzu (Yayın No. 893). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi.

Determination of Dry Grass Yield, Forage Quality, and Botanical Composition in the Rangelands of Karabahçe Village, Karacadağ, Şanlıurfa

Year 2025, Issue: Advanced Online Publication, 23 - 24
https://doi.org/10.34248/bsengineering.1762585

Abstract

Bu araştırma, 2022-2023 yıllarında Şanlıurfa İli Siverek ilçesi Karacadağ Karabahçe köyü'nde korunan ve otlatılan alanlarda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacı, Karabahçe köyü'ndeki doğal meraların ot verimi, kalitesi ve botanik kompozisyonu açısından korunan ve otlatılan alanlar arasındaki farklılıkları incelenmiştir. Korunan alandan elde edilen kuru ot verimi 338,80 kg/da iken, otlatılan alandan elde edilen kuru ot verimi 139,78 kg/da olarak tespit edilmiştir. Kuru ot ağırlığına göre; korunan alanda, buğdaygil kompozisyonu oranı %70,21, baklagil kompozisyonu %18,91, diğer familya bitkileri kompozisyonu %10,85 olarak belirlenmiştir. Otlatılan Alanda ise buğdaygil kompozisyonu oranı %52,51, baklagil kompozisyonu %16,33, diğer familya bitkileri kompozisyonu %31,16 olarak saptanmıştır. Korunan alanda protein oranı %11,50, otlatılan alanda ise protein oranı %8,00 olarak tespit edilmiştir. Korunan alanda otlatma kapasitesi 65,72 BBHB, otlatılan alanda ise 27,11 BBHB olarak tespit edilmiştir. Korunan alanda en yüksek bitki ile kaplı alana sahip bitkiler sırasıyla %5,86 ile Stipa lagacaea %5,60 ile Poa bulbosa, %3,33 ile Festuca ovina ve %2,80 ile Hordeum bulbosum tespit edilmiştir. Otlatılan alanda en yüksek bitki ile kaplı alana sahip bitkiler sırasıyla % 9,06 ile Poa bulbosa, %2 ile Alkana sitrigosa, Centaurea iberica, Fermula orientalis %1,48 ile Gundelia tourneforti olduğu tespit edilmiştir. Korunan alanda kalite derecesi 3,33 değerinde iken, otlatılan alanda ise 2,40 değeri elde edilmiştir. Korunan ve otlatılan alanlarımızın her ikisi de zayıf mera grubuna girmektedir.

Project Number

23077

References

  • Ağın, Ö. (2012). Bingöl ili Yedisu ilçesi Karapolat köyü merasının verim ve botanik kompozisyonunun saptanması (Yüksek lisans tezi, Bingöl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • Akyıldız, R. (1984). Yemler bilgisi laboratuvar kılavuzu (Yayın No. 893). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi.
There are 2 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Research Article
Authors

Mustafa Okant 0000-0002-8159-2444

Deniz Yavuzaslan This is me 0009-0007-5857-388X

Prof.dr Tahir Polat 0000-0001-5754-9684

Project Number 23077
Submission Date August 12, 2025
Acceptance Date October 27, 2025
Early Pub Date December 4, 2025
Published in Issue Year 2025 Issue: Advanced Online Publication

Cite

APA Okant, M., Yavuzaslan, D., & Polat, P. T. (2025). Şanlıurfa Karacadağ Karabahçe Köyü Meralarında Kuru Ot Verimi ile Ot Kalitesi ve Botanik Kompozisyonunun Belirlenmesi. Black Sea Journal of Engineering and Science(Advanced Online Publication), 23-24. https://doi.org/10.34248/bsengineering.1762585
AMA Okant M, Yavuzaslan D, Polat PT. Şanlıurfa Karacadağ Karabahçe Köyü Meralarında Kuru Ot Verimi ile Ot Kalitesi ve Botanik Kompozisyonunun Belirlenmesi. BSJ Eng. Sci. December 2025;(Advanced Online Publication):23-24. doi:10.34248/bsengineering.1762585
Chicago Okant, Mustafa, Deniz Yavuzaslan, and Prof.dr Tahir Polat. “Şanlıurfa Karacadağ Karabahçe Köyü Meralarında Kuru Ot Verimi Ile Ot Kalitesi Ve Botanik Kompozisyonunun Belirlenmesi”. Black Sea Journal of Engineering and Science, no. Advanced Online Publication (December 2025): 23-24. https://doi.org/10.34248/bsengineering.1762585.
EndNote Okant M, Yavuzaslan D, Polat PT (December 1, 2025) Şanlıurfa Karacadağ Karabahçe Köyü Meralarında Kuru Ot Verimi ile Ot Kalitesi ve Botanik Kompozisyonunun Belirlenmesi. Black Sea Journal of Engineering and Science Advanced Online Publication 23–24.
IEEE M. Okant, D. Yavuzaslan, and P. T. Polat, “Şanlıurfa Karacadağ Karabahçe Köyü Meralarında Kuru Ot Verimi ile Ot Kalitesi ve Botanik Kompozisyonunun Belirlenmesi”, BSJ Eng. Sci., no. Advanced Online Publication, pp. 23–24, December2025, doi: 10.34248/bsengineering.1762585.
ISNAD Okant, Mustafa et al. “Şanlıurfa Karacadağ Karabahçe Köyü Meralarında Kuru Ot Verimi Ile Ot Kalitesi Ve Botanik Kompozisyonunun Belirlenmesi”. Black Sea Journal of Engineering and Science Advanced Online Publication (December2025), 23-24. https://doi.org/10.34248/bsengineering.1762585.
JAMA Okant M, Yavuzaslan D, Polat PT. Şanlıurfa Karacadağ Karabahçe Köyü Meralarında Kuru Ot Verimi ile Ot Kalitesi ve Botanik Kompozisyonunun Belirlenmesi. BSJ Eng. Sci. 2025;:23–24.
MLA Okant, Mustafa et al. “Şanlıurfa Karacadağ Karabahçe Köyü Meralarında Kuru Ot Verimi Ile Ot Kalitesi Ve Botanik Kompozisyonunun Belirlenmesi”. Black Sea Journal of Engineering and Science, no. Advanced Online Publication, 2025, pp. 23-24, doi:10.34248/bsengineering.1762585.
Vancouver Okant M, Yavuzaslan D, Polat PT. Şanlıurfa Karacadağ Karabahçe Köyü Meralarında Kuru Ot Verimi ile Ot Kalitesi ve Botanik Kompozisyonunun Belirlenmesi. BSJ Eng. Sci. 2025(Advanced Online Publication):23-4.

                            24890