Bu araştırma, 2022-2023 yıllarında Şanlıurfa İli Siverek ilçesi Karacadağ Karabahçe köyü'nde korunan ve otlatılan alanlarda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacı, Karabahçe köyü'ndeki doğal meraların ot verimi, kalitesi ve botanik kompozisyonu açısından korunan ve otlatılan alanlar arasındaki farklılıkları incelenmiştir. Korunan alandan elde edilen kuru ot verimi 338,80 kg/da iken, otlatılan alandan elde edilen kuru ot verimi 139,78 kg/da olarak tespit edilmiştir. Kuru ot ağırlığına göre; korunan alanda, buğdaygil kompozisyonu oranı %70,21, baklagil kompozisyonu %18,91, diğer familya bitkileri kompozisyonu %10,85 olarak belirlenmiştir. Otlatılan Alanda ise buğdaygil kompozisyonu oranı %52,51, baklagil kompozisyonu %16,33, diğer familya bitkileri kompozisyonu %31,16 olarak saptanmıştır. Korunan alanda protein oranı %11,50, otlatılan alanda ise protein oranı %8,00 olarak tespit edilmiştir. Korunan alanda otlatma kapasitesi 65,72 BBHB, otlatılan alanda ise 27,11 BBHB olarak tespit edilmiştir. Korunan alanda en yüksek bitki ile kaplı alana sahip bitkiler sırasıyla %5,86 ile Stipa lagacaea %5,60 ile Poa bulbosa, %3,33 ile Festuca ovina ve %2,80 ile Hordeum bulbosum tespit edilmiştir. Otlatılan alanda en yüksek bitki ile kaplı alana sahip bitkiler sırasıyla % 9,06 ile Poa bulbosa, %2 ile Alkana sitrigosa, Centaurea iberica, Fermula orientalis %1,48 ile Gundelia tourneforti olduğu tespit edilmiştir. Korunan alanda kalite derecesi 3,33 değerinde iken, otlatılan alanda ise 2,40 değeri elde edilmiştir. Korunan ve otlatılan alanlarımızın her ikisi de zayıf mera grubuna girmektedir.
Bu araştırmada hayvanlar ve insanlar üzerinde herhangi bir çalışma yapılmadığı için etik kurul onayı alınmamıştır
Harran Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırmalar Projeleri (HÜBAP) Koordinatörlüğü tarafından desteklenmiştir.
23077
Gerek yok
Bu araştırma, 2022-2023 yıllarında Şanlıurfa İli Siverek ilçesi Karacadağ Karabahçe köyü'nde korunan ve otlatılan alanlarda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacı, Karabahçe köyü'ndeki doğal meraların ot verimi, kalitesi ve botanik kompozisyonu açısından korunan ve otlatılan alanlar arasındaki farklılıkları incelenmiştir. Korunan alandan elde edilen kuru ot verimi 338,80 kg/da iken, otlatılan alandan elde edilen kuru ot verimi 139,78 kg/da olarak tespit edilmiştir. Kuru ot ağırlığına göre; korunan alanda, buğdaygil kompozisyonu oranı %70,21, baklagil kompozisyonu %18,91, diğer familya bitkileri kompozisyonu %10,85 olarak belirlenmiştir. Otlatılan Alanda ise buğdaygil kompozisyonu oranı %52,51, baklagil kompozisyonu %16,33, diğer familya bitkileri kompozisyonu %31,16 olarak saptanmıştır. Korunan alanda protein oranı %11,50, otlatılan alanda ise protein oranı %8,00 olarak tespit edilmiştir. Korunan alanda otlatma kapasitesi 65,72 BBHB, otlatılan alanda ise 27,11 BBHB olarak tespit edilmiştir. Korunan alanda en yüksek bitki ile kaplı alana sahip bitkiler sırasıyla %5,86 ile Stipa lagacaea %5,60 ile Poa bulbosa, %3,33 ile Festuca ovina ve %2,80 ile Hordeum bulbosum tespit edilmiştir. Otlatılan alanda en yüksek bitki ile kaplı alana sahip bitkiler sırasıyla % 9,06 ile Poa bulbosa, %2 ile Alkana sitrigosa, Centaurea iberica, Fermula orientalis %1,48 ile Gundelia tourneforti olduğu tespit edilmiştir. Korunan alanda kalite derecesi 3,33 değerinde iken, otlatılan alanda ise 2,40 değeri elde edilmiştir. Korunan ve otlatılan alanlarımızın her ikisi de zayıf mera grubuna girmektedir.
23077
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
| Journal Section | Research Article |
| Authors | |
| Project Number | 23077 |
| Submission Date | August 12, 2025 |
| Acceptance Date | October 27, 2025 |
| Early Pub Date | December 4, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Issue: Advanced Online Publication |