Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Şanlıurfa Karacadağ Karabahçe Köyü Meralarında Kuru Ot Verimi ile Ot Kalitesi ve Botanik Kompozisyonunun Belirlenmesi

Yıl 2025, Sayı: Advanced Online Publication, 23 - 24
https://doi.org/10.34248/bsengineering.1762585

Öz

Bu araştırma, 2022-2023 yıllarında Şanlıurfa İli Siverek ilçesi Karacadağ Karabahçe köyü'nde korunan ve otlatılan alanlarda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacı, Karabahçe köyü'ndeki doğal meraların ot verimi, kalitesi ve botanik kompozisyonu açısından korunan ve otlatılan alanlar arasındaki farklılıkları incelenmiştir. Korunan alandan elde edilen kuru ot verimi 338,80 kg/da iken, otlatılan alandan elde edilen kuru ot verimi 139,78 kg/da olarak tespit edilmiştir. Kuru ot ağırlığına göre; korunan alanda, buğdaygil kompozisyonu oranı %70,21, baklagil kompozisyonu %18,91, diğer familya bitkileri kompozisyonu %10,85 olarak belirlenmiştir. Otlatılan Alanda ise buğdaygil kompozisyonu oranı %52,51, baklagil kompozisyonu %16,33, diğer familya bitkileri kompozisyonu %31,16 olarak saptanmıştır. Korunan alanda protein oranı %11,50, otlatılan alanda ise protein oranı %8,00 olarak tespit edilmiştir. Korunan alanda otlatma kapasitesi 65,72 BBHB, otlatılan alanda ise 27,11 BBHB olarak tespit edilmiştir. Korunan alanda en yüksek bitki ile kaplı alana sahip bitkiler sırasıyla %5,86 ile Stipa lagacaea %5,60 ile Poa bulbosa, %3,33 ile Festuca ovina ve %2,80 ile Hordeum bulbosum tespit edilmiştir. Otlatılan alanda en yüksek bitki ile kaplı alana sahip bitkiler sırasıyla % 9,06 ile Poa bulbosa, %2 ile Alkana sitrigosa, Centaurea iberica, Fermula orientalis %1,48 ile Gundelia tourneforti olduğu tespit edilmiştir. Korunan alanda kalite derecesi 3,33 değerinde iken, otlatılan alanda ise 2,40 değeri elde edilmiştir. Korunan ve otlatılan alanlarımızın her ikisi de zayıf mera grubuna girmektedir.

Etik Beyan

Bu araştırmada hayvanlar ve insanlar üzerinde herhangi bir çalışma yapılmadığı için etik kurul onayı alınmamıştır

Destekleyen Kurum

Harran Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırmalar Projeleri (HÜBAP) Koordinatörlüğü tarafından desteklenmiştir.

Proje Numarası

23077

Teşekkür

Gerek yok

Kaynakça

  • Ağın, Ö. (2012). Bingöl ili Yedisu ilçesi Karapolat köyü merasının verim ve botanik kompozisyonunun saptanması (Yüksek lisans tezi, Bingöl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • Akyıldız, R. (1984). Yemler bilgisi laboratuvar kılavuzu (Yayın No. 893). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi.

Determination of Dry Grass Yield, Forage Quality, and Botanical Composition in the Rangelands of Karabahçe Village, Karacadağ, Şanlıurfa

Yıl 2025, Sayı: Advanced Online Publication, 23 - 24
https://doi.org/10.34248/bsengineering.1762585

Öz

Bu araştırma, 2022-2023 yıllarında Şanlıurfa İli Siverek ilçesi Karacadağ Karabahçe köyü'nde korunan ve otlatılan alanlarda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacı, Karabahçe köyü'ndeki doğal meraların ot verimi, kalitesi ve botanik kompozisyonu açısından korunan ve otlatılan alanlar arasındaki farklılıkları incelenmiştir. Korunan alandan elde edilen kuru ot verimi 338,80 kg/da iken, otlatılan alandan elde edilen kuru ot verimi 139,78 kg/da olarak tespit edilmiştir. Kuru ot ağırlığına göre; korunan alanda, buğdaygil kompozisyonu oranı %70,21, baklagil kompozisyonu %18,91, diğer familya bitkileri kompozisyonu %10,85 olarak belirlenmiştir. Otlatılan Alanda ise buğdaygil kompozisyonu oranı %52,51, baklagil kompozisyonu %16,33, diğer familya bitkileri kompozisyonu %31,16 olarak saptanmıştır. Korunan alanda protein oranı %11,50, otlatılan alanda ise protein oranı %8,00 olarak tespit edilmiştir. Korunan alanda otlatma kapasitesi 65,72 BBHB, otlatılan alanda ise 27,11 BBHB olarak tespit edilmiştir. Korunan alanda en yüksek bitki ile kaplı alana sahip bitkiler sırasıyla %5,86 ile Stipa lagacaea %5,60 ile Poa bulbosa, %3,33 ile Festuca ovina ve %2,80 ile Hordeum bulbosum tespit edilmiştir. Otlatılan alanda en yüksek bitki ile kaplı alana sahip bitkiler sırasıyla % 9,06 ile Poa bulbosa, %2 ile Alkana sitrigosa, Centaurea iberica, Fermula orientalis %1,48 ile Gundelia tourneforti olduğu tespit edilmiştir. Korunan alanda kalite derecesi 3,33 değerinde iken, otlatılan alanda ise 2,40 değeri elde edilmiştir. Korunan ve otlatılan alanlarımızın her ikisi de zayıf mera grubuna girmektedir.

Proje Numarası

23077

Kaynakça

  • Ağın, Ö. (2012). Bingöl ili Yedisu ilçesi Karapolat köyü merasının verim ve botanik kompozisyonunun saptanması (Yüksek lisans tezi, Bingöl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • Akyıldız, R. (1984). Yemler bilgisi laboratuvar kılavuzu (Yayın No. 893). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mustafa Okant 0000-0002-8159-2444

Deniz Yavuzaslan Bu kişi benim 0009-0007-5857-388X

Prof.dr Tahir Polat 0000-0001-5754-9684

Proje Numarası 23077
Gönderilme Tarihi 12 Ağustos 2025
Kabul Tarihi 27 Ekim 2025
Erken Görünüm Tarihi 4 Aralık 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Sayı: Advanced Online Publication

Kaynak Göster

APA Okant, M., Yavuzaslan, D., & Polat, P. T. (2025). Şanlıurfa Karacadağ Karabahçe Köyü Meralarında Kuru Ot Verimi ile Ot Kalitesi ve Botanik Kompozisyonunun Belirlenmesi. Black Sea Journal of Engineering and Science(Advanced Online Publication), 23-24. https://doi.org/10.34248/bsengineering.1762585
AMA Okant M, Yavuzaslan D, Polat PT. Şanlıurfa Karacadağ Karabahçe Köyü Meralarında Kuru Ot Verimi ile Ot Kalitesi ve Botanik Kompozisyonunun Belirlenmesi. BSJ Eng. Sci. Aralık 2025;(Advanced Online Publication):23-24. doi:10.34248/bsengineering.1762585
Chicago Okant, Mustafa, Deniz Yavuzaslan, ve Prof.dr Tahir Polat. “Şanlıurfa Karacadağ Karabahçe Köyü Meralarında Kuru Ot Verimi ile Ot Kalitesi ve Botanik Kompozisyonunun Belirlenmesi”. Black Sea Journal of Engineering and Science, sy. Advanced Online Publication (Aralık 2025): 23-24. https://doi.org/10.34248/bsengineering.1762585.
EndNote Okant M, Yavuzaslan D, Polat PT (01 Aralık 2025) Şanlıurfa Karacadağ Karabahçe Köyü Meralarında Kuru Ot Verimi ile Ot Kalitesi ve Botanik Kompozisyonunun Belirlenmesi. Black Sea Journal of Engineering and Science Advanced Online Publication 23–24.
IEEE M. Okant, D. Yavuzaslan, ve P. T. Polat, “Şanlıurfa Karacadağ Karabahçe Köyü Meralarında Kuru Ot Verimi ile Ot Kalitesi ve Botanik Kompozisyonunun Belirlenmesi”, BSJ Eng. Sci., sy. Advanced Online Publication, ss. 23–24, Aralık2025, doi: 10.34248/bsengineering.1762585.
ISNAD Okant, Mustafa vd. “Şanlıurfa Karacadağ Karabahçe Köyü Meralarında Kuru Ot Verimi ile Ot Kalitesi ve Botanik Kompozisyonunun Belirlenmesi”. Black Sea Journal of Engineering and Science Advanced Online Publication (Aralık2025), 23-24. https://doi.org/10.34248/bsengineering.1762585.
JAMA Okant M, Yavuzaslan D, Polat PT. Şanlıurfa Karacadağ Karabahçe Köyü Meralarında Kuru Ot Verimi ile Ot Kalitesi ve Botanik Kompozisyonunun Belirlenmesi. BSJ Eng. Sci. 2025;:23–24.
MLA Okant, Mustafa vd. “Şanlıurfa Karacadağ Karabahçe Köyü Meralarında Kuru Ot Verimi ile Ot Kalitesi ve Botanik Kompozisyonunun Belirlenmesi”. Black Sea Journal of Engineering and Science, sy. Advanced Online Publication, 2025, ss. 23-24, doi:10.34248/bsengineering.1762585.
Vancouver Okant M, Yavuzaslan D, Polat PT. Şanlıurfa Karacadağ Karabahçe Köyü Meralarında Kuru Ot Verimi ile Ot Kalitesi ve Botanik Kompozisyonunun Belirlenmesi. BSJ Eng. Sci. 2025(Advanced Online Publication):23-4.

                           24890