Bu
araştırmada, Türkiye'de yetişen Phedimus stoloniferus'un (Crassulaceae)
esansiyel yağında (EO), SPME ve n-hekzan özütünün SPME'sindeki uçucu organik
bileşiklerin (VOC) GC-FID/MS ile analiz edilmiştir. P. stoloniferus'un
EO'daki uçucu bileşiklerin ana kimyasal sınıfını karboksilik asitler oluşturur
(%50.2). P. stoloniferus'un SPME
ve heksan özütlerinin ve SPME’leri, ana bileşenlerinin aromatik bileşikler
(sırasıyla %51.9 ve %65.9) olduğunu gösterdi.
P. stoloniferus'tan elde edilen EO, SPME ve heksan özütlerinin SPME'sindeki ana bileşikler sırasıyla n-Heksadekanoik asit
(%34.0), 1-metil-4-etilbenzen (%20.2) ve mesitilen (%28.8)’dir. P. stoloniferus'dan
elde edilen esansiyel yağlarda ve çözücü (n-heksan, metanol ve su) özütlerinde
antioksidan ve tirozinaz inhibisyonları da incelenmiştir. P. stoloniferus'un
metanol özütünde antioksidan aktivite en yüksek olarak (TEAC: 1.23± 0.04)
tespit edilmişken, en yüksek tirosinaz enzimi inhibisyonu ise sulu özütte (IC50:
0.168 ± 0.018) gözlendi.
In this research, volatile organic compounds (VOCs)
in the essential oil (EO), SPME and SPME of n-hexane extract of Phedimus
stoloniferus (Crassulaceae) grown in Turkey were determined by GC-FID/MS.
Major chemical class for the volatile compounds in the EO of P. stoloniferus
is carboxylic acids (50.2%). SPME and SPME of the hexane extracts of P.
stoloniferus revealed aromatic compounds (51.9% and 65.9%, respectively) as
the main constituents. n-Hexadecanoic acid (34.0%), 1-methyl-4-ethylbenzene
(20.2%), and mesitylene (28.8%) were the major compounds in the EO, SPME and
SPME of hexane extract obtained from P. stoloniferus, respectively. Antioxidant and tyrosinase inhibitions of the
essential oil and n-hexane, methanol, and water extracts obtained from P.
stoloniferus were also studied. While the antioxidant activity was
determined to be highest in methanol extract (TEAC: 1.23±0.04), tyrosinase
enzyme inhibition was highest in the aqueous extract (IC50:
0.168±0.018) of P. stoloniferus.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2019 |
Submission Date | October 16, 2019 |
Acceptance Date | December 10, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 2 |