Tomato is one of the products with the highest production and consumption in the world, and it is among the sine quanon of human nutrition because of its high trade. In terms of plant yield, water deficiency is an important factor. In addition, salt stress in plants is an important limiting environmental factor affecting production. During the study period, the temperature values of the growing room were kept at 23 / 17 ±2 °C (day/night), 55–60% humidity, and under 8000 lux light intensity. In practice, irrigations of 25%, 50%, 75%, 100%, 125%, 150%, 175%, 200%, salt 50 mM, salt 100 mM, and salt 150 mM were performed. It was determined that the control plants under drought and salt stress gave poor and negative results in terms of plant growth. In our application, it was determined that tomato plants under drought, salt, and water stress (excessive water level) had a higher chlorophyll content than plants not exposed to drought. It was observed that the potassium ratio (%) of the tomato plant in the green and root parts of the tomato plant was higher in the control plants exposed to salt stress. It was determined that the potassium ratio (%) in the green and root parts of the tomato plant accumulated more in the control plants at irrigation levels of 100%, 125%, and 150%. In the study, it was determined that water and salt stress applications affect the growth and development of plants negatively, as seen in plants under stress (salt stress, water deficiency and excess). In addition, water plays a vital role for plants in the world.
ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ BAP PROJESİ
2020.FLTP.13.01.03.
This project is Master's thesis (Metin ÇAKAN) numbered 2020.FLTP.13.01.03. We would like to thank Şırnak University Scientific Research Projects Coordination Unit for financial support of the project.
Dünyada sebzelerde üretim ve insanların tüketim açısından domates en çok kullanılan ürünlerde ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca ticaret konusunda ve insan beslenmesinde ise en önemli sebzelerindendir. Genel olarak abyotik stres faktörleri bitkilerde, özellikle tuz stresi, su noksanlığı ve fazlalığı bitki büyümesini olumsuz etkilemektedir. Deneme Bahçe bitkileri bitki yetiştirme kontrolü odasında sıcaklık (gündüz/gece) 24 / 18 ±2 oC, ortalama nem % 60 ve 8000 lüks ışık şiddeti altında yetiştirilmiştir. Denemede farklı stresler (tuz stresi, su noksanlığı ve fazlalığı) uygulanmıştır. Uygulamalar; %25, %50, %75, %100, %125, %150, %175, %200, tuz 50 mM, tuz 100 mM ve tuz 150 mM şeklinde yapılmıştır. Stres altındaki bitkilerde (tuz stresi, su noksanlığı ve fazlalığı) kontrole göre bitki gelişimi açısından daha az gelişim gözlemlenmiştir. Bitkilerde klorofil açısından kurak stres altındaki bitkiler Tuz ve su stresi (fazla su düzeyi) göre daha yüksek oranda belirlenmiştir. Domates bitkisinin, potasyum oranı (%) kök ve yeşil aksamında tuz stresinde, kontrol ve su fazlalığına göre yüksek değer olarak tespit edilmiştir. Uygulamalar arasında ise potasyum içeriğinin kontrol (%100), %125 ve %150 sulama yeşil aksam ve kök kısmında daha yüksek oranda elde edilmiştir. Çalışmada stres (tuz stresi, su noksanlığı ve fazlalığı) altında olan bitkilerde görüldüğü gibi su ve tuz stres faktörlerinde bitkilerde büyüme ve gelişimi negatif yönde etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca su dünyada bitkiler için hayati rol oynamaktadır
2020.FLTP.13.01.03.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | 2020.FLTP.13.01.03. |
Publication Date | May 31, 2024 |
Submission Date | February 6, 2023 |
Acceptance Date | August 17, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 11 Issue: 1 |