Research Article

Sosyal Medya Savaşlarında Yeni Bir Kavram: Rusya-Ukrayna Savaşı Özelinde Dijital Ambargo

Volume: 8 Number: 1 May 31, 2023
TR EN

Sosyal Medya Savaşlarında Yeni Bir Kavram: Rusya-Ukrayna Savaşı Özelinde Dijital Ambargo

Abstract

Makale, merkezine dijital ambargo kavramını almaktadır. Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın bir cephesi olarak öne çıkan dijital medya, savaşın sahadaki sonucuna doğrudan etki etmese de dünya kamuoyunda sürecin algılanması noktasında önemli bir işlev görmüştür. Algı ve propaganda faaliyetleri özellikle savaş dönemi gibi güçlerin çatıştığı ve meşruiyetin yeniden inşa edildiği dönemlerde elzem bir ihtiyaç olarak öne çıkmaktadır; bu doğrultuda medya ve iletişim faaliyetleri de önem kazanmaktadır. Neredeyse tamamı Batı (ABD) kökenli olan sosyal medya mecraları ve dijital uygulamaların, bu süreçte Rusya devletinin iletişim faaliyetlerini propaganda ve provokasyon yapıldığı gerekçesiyle kısıtlaması ve engellemesi birçok tartışmayı da beraberinde getirmiştir. Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Google, Microsoft ve Netflix gibi sosyal medya mecrası ve dijital medya uygulamalarının başta Rusya’yla ilişkili haber kanalları olmak üzere Rusya genelinde faaliyetlerini durdurma, kısıtlama veya engelleme gibi kararlar alması bireylerin bilgi ve haber alma özgürlüğü tartışmasını yeniden gündeme taşımıştır. Küresel anlamda kamuoyu oluşturma, gerçekliği yeniden inşa etme, haber alma ve haberdar etme konusunda neredeyse başat medya konumundaki sosyal medya şirketlerinin, bölgesel savaşlarda siyasal bir duruş sergilediği görülmüştür. Batı’nın müttefiki durumundaki Ukrayna’dan yana tavır alarak Rusya’ya binevi (dijital) savaş ilan eden ve dijital medya uygulamalarının bu tavrı dijital ambargo kavramını ortaya çıkarmıştır. Bir derleme çalışması olan bu makalede, çeşitli örnekler listelenerek Rusya’ya karşı yürütülen dijital ambargo konusu etraflıca değerlendirilmiş ve gelecekteki olası anlaşmazlık, çatışma ve savaşlarda benzer gelişmelerin yaşanması ihtimaline karşı ortaya konulması gereken politikalar tartışılmıştır. Akademik bir kavramdan ziyade güncel politik bir kavram olması itibariyle dijital ambargo kavramının literatür yönünden zayıf kaldığı görülmüş, bu çalışmayla dijital ambargo kavramının literatürde yer alması ve farklı çalışmalarla ile zenginlik kazanacak bir yer edinmesi amaçlanmıştır. Söz konusu bu detay çalışmanın özgün değeri olarak da öne çıkmaktadır.

Keywords

References

  1. Akyüz, S. S. & Özkan, M. (2022) Kriz Dönemlerinde Enformasyon Süreçleri: Ukrayna-Rusya Savaşında Dolaşıma Giren Sahte Haberlerin Analizi, International Journal of Cultural and Social Studies (IntJCSS), December 2022:8 (Issue 2)
  2. Ashford, N. (2009). Özgür Toplumun İlkeleri. (Can Madenci, Çev.). Liberte Yayınları.
  3. Babacan, K. & Tam M. S. (2022). The Information Warfare Role of Social Media: Fake News in the Russia - Ukraine War. Erciyes İletişim Dergisi, (3), 75-92. https://doi.org/10.17680/erciyesiletisim.1137903
  4. Bauman, Z. (1997). Modernite ve Holocaust. (Süha Sertabiboğlu, Çev.) Sarmal Yayınları.
  5. Bernays, L., E. (1928). Propaganda. Horace Liveright.
  6. Ciuriak, D. (2022) The Role of Social Media in Russia’s War on Ukraine (April 8, 2022). Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=4078863 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.4078863
  7. Chandler, D. & Munday, R. (2018). Medya ve İletişim Sözlüğü. (Babacan Taşdemir, Çev.) İletişim Yayınları.
  8. Habermas, J. (2003). Kamusallığın Yapısal Dönüşümü. (Tanıl Bora ve Mithat Sancar, Çev.). İletişim Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Communication and Media Studies, International Relations

Journal Section

Research Article

Publication Date

May 31, 2023

Submission Date

November 8, 2022

Acceptance Date

March 28, 2023

Published in Issue

Year 2023 Volume: 8 Number: 1

APA
Fidan, M., & Lokmanoglu, E. (2023). Sosyal Medya Savaşlarında Yeni Bir Kavram: Rusya-Ukrayna Savaşı Özelinde Dijital Ambargo. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(1), 28-38. https://doi.org/10.33905/bseusbed.1200734
AMA
1.Fidan M, Lokmanoglu E. Sosyal Medya Savaşlarında Yeni Bir Kavram: Rusya-Ukrayna Savaşı Özelinde Dijital Ambargo. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2023;8(1):28-38. doi:10.33905/bseusbed.1200734
Chicago
Fidan, Mustafa, and Ensar Lokmanoglu. 2023. “Sosyal Medya Savaşlarında Yeni Bir Kavram: Rusya-Ukrayna Savaşı Özelinde Dijital Ambargo”. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8 (1): 28-38. https://doi.org/10.33905/bseusbed.1200734.
EndNote
Fidan M, Lokmanoglu E (May 1, 2023) Sosyal Medya Savaşlarında Yeni Bir Kavram: Rusya-Ukrayna Savaşı Özelinde Dijital Ambargo. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8 1 28–38.
IEEE
[1]M. Fidan and E. Lokmanoglu, “Sosyal Medya Savaşlarında Yeni Bir Kavram: Rusya-Ukrayna Savaşı Özelinde Dijital Ambargo”, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 8, no. 1, pp. 28–38, May 2023, doi: 10.33905/bseusbed.1200734.
ISNAD
Fidan, Mustafa - Lokmanoglu, Ensar. “Sosyal Medya Savaşlarında Yeni Bir Kavram: Rusya-Ukrayna Savaşı Özelinde Dijital Ambargo”. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8/1 (May 1, 2023): 28-38. https://doi.org/10.33905/bseusbed.1200734.
JAMA
1.Fidan M, Lokmanoglu E. Sosyal Medya Savaşlarında Yeni Bir Kavram: Rusya-Ukrayna Savaşı Özelinde Dijital Ambargo. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2023;8:28–38.
MLA
Fidan, Mustafa, and Ensar Lokmanoglu. “Sosyal Medya Savaşlarında Yeni Bir Kavram: Rusya-Ukrayna Savaşı Özelinde Dijital Ambargo”. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 8, no. 1, May 2023, pp. 28-38, doi:10.33905/bseusbed.1200734.
Vancouver
1.Mustafa Fidan, Ensar Lokmanoglu. Sosyal Medya Savaşlarında Yeni Bir Kavram: Rusya-Ukrayna Savaşı Özelinde Dijital Ambargo. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2023 May 1;8(1):28-3. doi:10.33905/bseusbed.1200734

Cited By