Book Review

Türkiye’de Dinî Liderlik

Volume: 11 Number: 1 May 31, 2026
TR EN

Türkiye’de Dinî Liderlik

Abstract

Bu çalışma, “Türkiye’de Dinî Liderlik” kitabının tanıtım ve tahlilini amaçlamaktadır. Eser, Türkiye’de dinî otorite ve liderlik biçimlerinin Cumhuriyet sonrası dönüşümünü tarihsel ve sosyolojik bir çerçevede incelemektedir. Yazar Mehmet Ali Büyükkara, hilafetin kaldırılması ve modern ulus devletin kurulmasıyla birlikte geleneksel dinî otorite yapılarının önemli ölçüde değiştiğini; bu süreçte resmî kurumlar, cemaatler, entelektüel liderlikler ve gayr-ı sünnî topluluklar üzerinden farklı dinî liderlik tiplerinin ortaya çıktığını ortaya koymaktadır. Eserde öncelikle resmî dinî otoritenin temsilcileri olan Diyanet İşleri Başkanlığı ve ilahiyat fakülteleri ele alınarak devletin din alanını kontrol etme ve yönlendirme politikaları analiz edilmektedir. Ardından yazar, medreseler ve tarikatlar gibi geleneksel dinî otorite merkezlerinin Cumhuriyet döneminde resmî statülerini kaybetmelerine rağmen toplumsal etkilerini sürdürdükleri göstermektedir. Bu bağlamda özellikle Said Nursî ve Süleyman Hilmi Tunahan gibi karizmatik liderler etrafında şekillenen bazı sivil cemaatlerin modern şehirleşme ve toplumsal dönüşüm süreçlerinde yeni örgütlenme biçimleri geliştirdiğine temas etmektedir. Kitap ayrıca siyasal liderlik taleplerini inceleyerek Necmettin Erbakan öncülüğündeki Millî Görüş Hareketi ile hilafet talebini savunan Hizbü't-Tahrir gibi oluşumların din–siyaset ilişkisine dair yaklaşımlarını ve süreç içinde geçirdikleri değişimleri de ele almaktadır. Son bölümde ise Caferilik, Alevilik-Bektaşilik ve Nusayrilik gibi gayr-ı sünnî toplulukların liderlik yapıları, cemaatsel kökleri, inanç ve değer özellikleriyle mevcut durumları incelenmektedir. Sonuç olarak eser, Türkiye’de dinî liderliğin tek merkezli bir yapıdan ziyade resmî kurumlar, cemaatler, entelektüeller ve mezhebi topluluklar arasında paylaşılan çok katmanlı bir otorite alanı olduğunu ortaya koymaktadır.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sociology of Religion

Journal Section

Book Review

Publication Date

May 31, 2026

Submission Date

March 10, 2026

Acceptance Date

April 21, 2026

Published in Issue

Year 2026 Volume: 11 Number: 1

APA
Aydın, A. (2026). Türkiye’de Dinî Liderlik. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(1), 107-115. https://izlik.org/JA59KZ22YN
AMA
1.Aydın A. Türkiye’de Dinî Liderlik. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2026;11(1):107-115. https://izlik.org/JA59KZ22YN
Chicago
Aydın, Abdullah. 2026. “Türkiye’de Dinî Liderlik”. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11 (1): 107-15. https://izlik.org/JA59KZ22YN.
EndNote
Aydın A (May 1, 2026) Türkiye’de Dinî Liderlik. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11 1 107–115.
IEEE
[1]A. Aydın, “Türkiye’de Dinî Liderlik”, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 11, no. 1, pp. 107–115, May 2026, [Online]. Available: https://izlik.org/JA59KZ22YN
ISNAD
Aydın, Abdullah. “Türkiye’de Dinî Liderlik”. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11/1 (May 1, 2026): 107-115. https://izlik.org/JA59KZ22YN.
JAMA
1.Aydın A. Türkiye’de Dinî Liderlik. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2026;11:107–115.
MLA
Aydın, Abdullah. “Türkiye’de Dinî Liderlik”. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 11, no. 1, May 2026, pp. 107-15, https://izlik.org/JA59KZ22YN.
Vancouver
1.Abdullah Aydın. Türkiye’de Dinî Liderlik. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 2026 May 1;11(1):107-15. Available from: https://izlik.org/JA59KZ22YN