Tahıllar,
insanlığın yerleşik hayata geçip geleneksel tarıma başladığından beri en çok
üretilen ve tüketilen tarımsal ürün gruplarından biri olmuştur. Dünyada en
önemli beslenme kaynağı tahıllardan biri olan buğdayın öğütülmesi sonucu oluşan
undan yapılan ekmek, insanlığın en önemli besin kaynağıdır. Buğdayın protein ve
karbonhidrat açısından diğer gıdalara göre kolay ve ucuz elde edilebilir olması
stratejik bir ürün olmasını sağlamıştır. Son yıllarda tarımsal üretim ve
teknolojik gelişmelerle birlikte dünya buğday üretim ve veriminde artış
sağlanmış ve bu üretimin yaklaşık %20’si dış ticarete konu olmuştur. Bu
çalışmada ülkemizin 1996 yılında Gümrük Birliğine üye olması ile birlikte
ihracatı teşvik etmek amacıyla uygulanmaya başlanan dahilde işleme rejiminin
buğday ve buğday mamullerine dış ticaretine etkileri araştırılması amacıyla
1996-2016 dönemi buğday üretim, ihracat ve ithalat istatistikleri ile un,
makarna, bisküvi ve bulgur gibi buğday mamullerinin ihracat rakamları ortaya
konarak yaşanan gelişmeler yorumlanmıştır. Çalışma sonucunda dahilde işleme
rejiminin sektörde kapasite kullanım oranı düşüklüğü sebebiyle kaçınılmaz
olduğu, buna bağlı olarak buğday ithalatının ve buğday mamulleri ihracatının
arttığı gözlemlenmiş olup, ayrıca buğday üretim ile buğday mamulleri
ihracatının artışı için geleceğe yönelik tahmin ve öneriler ortaya konmuştur.
Grains have become one of the most produced and consumed agricultural product groups since mankind has settled down and started traditional foods. One of the most important nutrition source grains in the world is milling of wheat formed flour made bread is the most important food source of mankind. It is a strategic product that wheat can be obtained easily and cheaply in terms of protein and carbonhydrate compared to other foods. In recent years, together with agricultural production and technological developments, world wheat production and yield have been increased and about %20 of this production has been subject to foreign trade. In this study, it is aimed that investigate the effects of the inward processing regime on wheat and wheat products foreign trade, which started to be implemented in order to encourage exports in Turkey become a member of the Custom Union in 1996, wheat production, export and import statistics for the period of 1996-2016 and wheat such as flour, pasta, the export figures of the products are revealed and the developments experienced are interpreted. As a result of the study, it is concluded that the inward processing regime is inevitable due the low capacity utilization rate in the sector, consequently the import of wheat and the exports of wheat products are observed to increase also forecasts and suggestions has been put forward for future growth of wheat and wheat products exports.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Economics |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Submission Date | May 11, 2019 |
Acceptance Date | November 25, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |