Research Article

Günümüze Göre Edirneli Şâhidî’nin Leylâ vü Mecnûn (Gülşen-i Uşşâk) Mesnevisi’ndeki Arkaik Unsurlar

Volume: 5 Number: TBMM 100. YIL Özel Sayısı September 30, 2020
TR EN

Günümüze Göre Edirneli Şâhidî’nin Leylâ vü Mecnûn (Gülşen-i Uşşâk) Mesnevisi’ndeki Arkaik Unsurlar

Abstract

Kaynak itibariyle Arap coğrafyasında filizlenen Leylâ vü Mecnûn hikâyesi başta Türk edebiyatı olmak üzere, bütün İslâm edebiyatlarında adından söz ettirmiştir. Bu hikâyeyi müstakil olarak kaleme almayanların bile bazı aşk serüvenlerinde saf ve riyasız aşklara örnek olarak zikrettiği, mazmun olarak değindiği bir kıssadır. Bu hikâye, hakiki âşıkların hallerini sembolik dille ifade eden bir maceradır. Çalışmamızda başta edebiyat ve onunla ilgili diğer alanlar olmak üzere çok önemli bir yeri olan bu hikâyedeki arkaik sözcük ve dilbilgisi unsurları incelenecektir. Makalemize konu olan Edirneli Şâhidî'nin Leylâ vü Mecnûn mesnevisinin kaleme alındığı devirde Anadolu’da hem Doğu Türkçesi ve hem de Batı Türkçesini içinde barındıran bir Türkçeyle konuşulması ve incelediğimiz mesnevide de bu durumun net bir şekilde göze çarpması eseri incelemeye değer kılan unsurlardan biridir. Makaleyi oluştururken kullanımdan düşmüş sözcükler, ekler ve bir dilin belki de en önemli kültür aktarım unsurlarından biri sayılan deyimlerdeki kelime değişimleri ve tespit edebildiklerimizin tarihî seyirlerini vermeye çalıştık. Bu sözcükler, ait olduğu devrin Türkçesinin sözcük varlığı ile ilgili önemli ipuçları sunmaktadır. İlaveten bu sözcükler; dönemin toplum yaşayışı, kültürel birikimleri, gelenek-görenekleri hakkında da bizlere önemli ipuçları verebilmektedir.

Keywords

References

  1. Akalın M. (1998), Tarihī Türk Şiveleri, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü Yayınları, Ankara.
  2. Aksoy, Ö. A. (1994), Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü, C.I-II, İnkılap Kitabevi, İstanbul.
  3. Ayverdi, İ. (2008), Misalli Büyük Türkçe Sözlük, C.I-II-III, İstanbul, Kubbealtı Yayınevi.
  4. Bingöl, U. (2019), Eleştiri Terimleri Sözlüğü, İstanbul, Akademik Kitaplar Yayınevi.
  5. Dilçin, C. (1983), Yeni Tarama Sözlüğü, Ankara, TDK.
  6. Eckmann J. (2003), Harezm, Kıpçak ve Çağatay Türkçesi Üzerine Araştırmalar, Atatürk, Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara.
  7. Erbay, N. (2012). “Edirneli Şâhidî Leylâ vü Mecnûn (Gülşen-i Uşşâk) (İnceleme-Tenkitli Metin)”, Basılmamış Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi SBE., Erzurum.
  8. Ercilasun A. B. (2004). Başlangıçtan Yirminci Yüzyıla Türk Dili Tarihi. Ankara.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Creative Arts and Writing

Journal Section

Research Article

Publication Date

September 30, 2020

Submission Date

June 3, 2020

Acceptance Date

July 24, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 5 Number: TBMM 100. YIL Özel Sayısı

APA
Balcı, O. (2020). Günümüze Göre Edirneli Şâhidî’nin Leylâ vü Mecnûn (Gülşen-i Uşşâk) Mesnevisi’ndeki Arkaik Unsurlar. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(TBMM 100. YIL Özel Sayısı), 46-59. https://doi.org/10.33905/bseusbed.747511
AMA
1.Balcı O. Günümüze Göre Edirneli Şâhidî’nin Leylâ vü Mecnûn (Gülşen-i Uşşâk) Mesnevisi’ndeki Arkaik Unsurlar. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;5(TBMM 100. YIL Özel Sayısı):46-59. doi:10.33905/bseusbed.747511
Chicago
Balcı, Orhan. 2020. “Günümüze Göre Edirneli Şâhidî’nin Leylâ Vü Mecnûn (Gülşen-I Uşşâk) Mesnevisi’ndeki Arkaik Unsurlar”. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5 (TBMM 100. YIL Özel Sayısı): 46-59. https://doi.org/10.33905/bseusbed.747511.
EndNote
Balcı O (September 1, 2020) Günümüze Göre Edirneli Şâhidî’nin Leylâ vü Mecnûn (Gülşen-i Uşşâk) Mesnevisi’ndeki Arkaik Unsurlar. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5 TBMM 100. YIL Özel Sayısı 46–59.
IEEE
[1]O. Balcı, “Günümüze Göre Edirneli Şâhidî’nin Leylâ vü Mecnûn (Gülşen-i Uşşâk) Mesnevisi’ndeki Arkaik Unsurlar”, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 5, no. TBMM 100. YIL Özel Sayısı, pp. 46–59, Sept. 2020, doi: 10.33905/bseusbed.747511.
ISNAD
Balcı, Orhan. “Günümüze Göre Edirneli Şâhidî’nin Leylâ Vü Mecnûn (Gülşen-I Uşşâk) Mesnevisi’ndeki Arkaik Unsurlar”. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5/TBMM 100. YIL Özel Sayısı (September 1, 2020): 46-59. https://doi.org/10.33905/bseusbed.747511.
JAMA
1.Balcı O. Günümüze Göre Edirneli Şâhidî’nin Leylâ vü Mecnûn (Gülşen-i Uşşâk) Mesnevisi’ndeki Arkaik Unsurlar. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;5:46–59.
MLA
Balcı, Orhan. “Günümüze Göre Edirneli Şâhidî’nin Leylâ Vü Mecnûn (Gülşen-I Uşşâk) Mesnevisi’ndeki Arkaik Unsurlar”. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 5, no. TBMM 100. YIL Özel Sayısı, Sept. 2020, pp. 46-59, doi:10.33905/bseusbed.747511.
Vancouver
1.Orhan Balcı. Günümüze Göre Edirneli Şâhidî’nin Leylâ vü Mecnûn (Gülşen-i Uşşâk) Mesnevisi’ndeki Arkaik Unsurlar. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020 Sep. 1;5(TBMM 100. YIL Özel Sayısı):46-59. doi:10.33905/bseusbed.747511