Dinler mensupları için hemen her konuda kurallar koyduğu gibi yiyecek ve içeceklerle ilgili de kurallar koymaktadır. Yiyecek kurallarını belirleyen ve yenilmesinde bir problem olmayan çeşidi İslami literatürde helal olarak adlandırılmaktadır. Et mamullerinin yenilebilmesi için özellikle Yahudilikte kaşer, İslam’da helal kurallarına uygunluğu aranılmaktadır. Ancak her dini inanışlarda farklılaşan hayvan kesimleri ile ilgili uygulamalar bu iki dinin kuralları ile örtüşmemektedir. Bu sebeple et kesimi ile ilgili uygulamalar bu iki din mensuplarının azınlık olarak yaşadıkları ülkelerde ciddi sıkıntılarla karşılaşmalarına sebebiyet vermektedir. Her ne kadar İslam Ehli Kitap olarak kabul ettiği Yahudi ve Hıristiyanların kestiklerinin yenilebileceğine hükmetse de, Hıristiyan ülkelerdeki kesimhanelerdeki uygulamalar İslam kurallarına göre birçok sorunu içermektedir. Ülkeler arasında artarak gelişen et ihracatı da bu problemlerden oldukça etkilenmektedir. Bu durum da ülkeler ve üretici firmaları tedbirler almaya yönlendirmektedir. Müslümanların yaşadığı hemen her ülkede alınan bu tedbirler çerçevesinde İslam Ülkelerine et ihracatı yapan Avustralya da önemli adımlar atmıştır. Kesimhanelerdeki helal uygulamasını bir sertifikasyon sistemine bağlayarak ihracatta sertifika verebilecek kuruluşları belirlemiştir. Bu kuruluşlar arasında gerek kurduğu geniş ağı, gerek işini titizlikle yapması ile öne çıkan kuruluşlardan biri de NSW’de kurucularının çoğunluğunu Türk kuruluşlarının oluşturduğu Supreme Islamic Council of Halal Meat in Australia (SICHMA)dır.
13.06.2006 tarihli Sidney Din Hizmetleri Ataşeliği Bilgi Notu
Ebu Davut, Süleyman b .el-Eş‘as es- Sicistanî (1988), Sünen. 4 Cilt. Kahire: Darü’l-Hadis
El-Kasani, Alaüddin Ebubekir b. Mes’ud, Kitab-u Bedaii’s-Sanai’ fi Tertibi’ş-Şerai’ 7 Cilt. Beyrut: Darü’l-Kitabı’l-Arabiyyi, 1982
El-Mavsıli, Mahmut b. Mevdud, El-İhtiyar li Ta’lili Muhtar, 5 cilt, İstanbul: Çağrı Yayınları, 1987
Erdem, M. (1998), “İlahi Dinlerin Kutsal Kitaplarında Helal ve Haram Anlayışı Üzerine Bir Araştırma”, A.Ü.İ.F.D, XXXVII, Ankara, 151-173 .
Gürhan, N. (2017), Yemek ve Din: Yemeğin Dini Simgesel Anlamları Üzerine Bir İnceleme “İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi” [itobiad/2147-1185] 6 (2), 1224-1223
HEYET (1996), Yahudilikte Kavram ve Değerler, İstanbul: Gözlem Yayınevi
İbn Hümam, Kemaleddin Muhammed b. Abdulvahit Es-Sivasi, Tekmilet’ü Şerhu Fethu’l- Kadir 2. Baskı, 10 Cilt. Bas. Yeri Yok: Darü’l-Fikr, 1977
İbn Mace, Muhammed b. Yezid el-Kazvini (Trsz), Sünen. Thk. Muhammed Fuad Abdulbaki. 2 Cilt. Kahire: Darü’l-Hadis
Kitab-ı Mukaddes (1981), İstanbul, Kitab-ı Mukaddes Yay.
Kur’an-ı Kerim Meali (2011), Ankara, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.
Saad, A. (Trsz), Muslim Australians: Theır Belıefs, Practıces And Instıtutıons, Department Of Immıgratıon And Multıcultural And Indıgenous Affaırs And Australıan Multıcultural Foundatıon in Association With The Unıversıty Of Melbourne, Melbourne
Stamatopoulos, K. (Trsz.), “Kapadokya-Sinasos’da Günlük Hayat”, Kapadokyadaki Sinasos, Basılmamış Ter.
Ertuğrul Malçok T.y. Supreme Islamıc Councıl Of Halal Meat In Australıa Inc. Halal Guidelines
Tayar, M. – Doğan, M. (2019), Helal Kesim, Journal of Halal Life Style, 1 (2)
Australian Livestock Processing İndustry, Erişim. 25.12.2020 https://www.yumpu.com/en/document/read/7344989/animal-welfare-standards-australian-meat-industry-council
Client Obligations, Erişim 21.01.2021, http://www.SICHMA.com.au/client-obligations.html
Consolıdated Versıon Of The Treaty On The Functıonıng Of The European Unıon, Erişim 10.08.2020 https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri
David Grumett, Rachel Muers, Theology on the Menu: Asceticism, Meat and Christian Diet, Erişim 10.08.2020 https://books.google.com.tr/booksid=JXaMAgAAQBAJ&printsec=frontcover&hl=tr&source=gbs_atb#v=onepage&q=armenian&f=false
Davies Collison Cave, Federal Court awards additional damages for flagrant infringement of halal certification trade mark, Erişim 25.12.2020 https://www.lexology.com/library/detail.aspx?g=7f9aaeec-ea99-4b00-84ff-dde25634ea12
Halal Certification in Australia, Erişim 02.01.20021 https://en.wikipedia.org/wiki/Halal_certification_in_Australia
Helal Akredite Kuruluş Arama, Erişim 30.01.2021, https://www.hak.gov.tr/helal-akreditasyon/helal-akredite-kurulus-arama
List of recognised Islamic bodies for halal certification of red meat, Erişim 21.01.2021,
https://www.agriculture.gov.au/export/controlled-goods/meat/elmer-3/list-islamic-halal-certification
https://www.britannica.com/topic/dietary-law/ Erişim. 10.08.2020
Jean Murphy, Halal certification in Australia: a quick guide, Erişim 17.01.2021 https://www.aph.gov.au/About_Parliament/Parliamentary_Departments/Parliamentary_Library/pubs/rp/rp1617/Quick_Guides/HalalCert
Kounteya Sinha, Amit Bhattacharya and Anuradha Varma, Science of meat Erişim 10.08.2020 https://timesofindia.indiatimes.com/Science-of-eat/articleshow/11672654.cms
Red Meat Abottoirs, Erişim 25.12.2020 https://www.foodauthority.nsw.gov.au/industry/meat/red-meat-abattoirs
Rehat Maryada, Section 6 (syf. 21) --- Sih alimlerin 20. yüzyılın başlarında derlenmiş ve halen geçerli olan kuralları. Erişim 10.08.2020 http://www.gurunanakdarbar.net/sikhrehatmaryada.pdf
Ritual slaughter and (in)equality, Erişim 10.08.2020 https://edepot.wur.nl/340722
Zeiad Amjad Aghwan-Joe Mac Regenstein, Slaughter practices of different faiths in different countries Erişim. 10.08.2020 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6582925/pdf/jast-61-3-111.pdf
SICHMA Example and Animal Slaughter Practices in Religions and Cultures
Year 2021,
Volume: 6 Issue: 1, 26 - 40, 30.06.2021
Religions lay down certain rules for their followers on a variety of subjects, as well as food and beverages. In Islamic literature, rules that regulate food consumption and foods that can be consumed are defined as "halal". Specifically, Judaism and Islam require conformance to halal regulations in order for meat products to be consumed. The rules set out in these two beliefs do not always coincide with other religions’ animal slaughter rituals. Therefore, the slaughtering rules that believers of Judaism or Islam must abide by stir up a great deal of hardships in countries where they constitute a minority. Although Islam has deemed it acceptable to consume the meat of animals slaughtered by the Jewish or Christians, who are acknowledged as ‘People of the Book’, many problems arise within the abattoirs of Christian countries. Furthermore, these problems also cause disturbances in meat export chains between countries. This situation canalizes governments and companies to impose a set of precautions. Australia, which exports meat to Islamic countries, has subjected the state of being “halal” to a certification system, thus identifying the institutions that can administer certifications for exportation. The Supreme Islamic Council of Halal Meat in Australia (SICHMA), which has a majority of Turkish founders and is based in New South Wales, becomes prominent among these institutions by both its wide and established network and its thoroughness.
13.06.2006 tarihli Sidney Din Hizmetleri Ataşeliği Bilgi Notu
Ebu Davut, Süleyman b .el-Eş‘as es- Sicistanî (1988), Sünen. 4 Cilt. Kahire: Darü’l-Hadis
El-Kasani, Alaüddin Ebubekir b. Mes’ud, Kitab-u Bedaii’s-Sanai’ fi Tertibi’ş-Şerai’ 7 Cilt. Beyrut: Darü’l-Kitabı’l-Arabiyyi, 1982
El-Mavsıli, Mahmut b. Mevdud, El-İhtiyar li Ta’lili Muhtar, 5 cilt, İstanbul: Çağrı Yayınları, 1987
Erdem, M. (1998), “İlahi Dinlerin Kutsal Kitaplarında Helal ve Haram Anlayışı Üzerine Bir Araştırma”, A.Ü.İ.F.D, XXXVII, Ankara, 151-173 .
Gürhan, N. (2017), Yemek ve Din: Yemeğin Dini Simgesel Anlamları Üzerine Bir İnceleme “İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi” [itobiad/2147-1185] 6 (2), 1224-1223
HEYET (1996), Yahudilikte Kavram ve Değerler, İstanbul: Gözlem Yayınevi
İbn Hümam, Kemaleddin Muhammed b. Abdulvahit Es-Sivasi, Tekmilet’ü Şerhu Fethu’l- Kadir 2. Baskı, 10 Cilt. Bas. Yeri Yok: Darü’l-Fikr, 1977
İbn Mace, Muhammed b. Yezid el-Kazvini (Trsz), Sünen. Thk. Muhammed Fuad Abdulbaki. 2 Cilt. Kahire: Darü’l-Hadis
Kitab-ı Mukaddes (1981), İstanbul, Kitab-ı Mukaddes Yay.
Kur’an-ı Kerim Meali (2011), Ankara, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.
Saad, A. (Trsz), Muslim Australians: Theır Belıefs, Practıces And Instıtutıons, Department Of Immıgratıon And Multıcultural And Indıgenous Affaırs And Australıan Multıcultural Foundatıon in Association With The Unıversıty Of Melbourne, Melbourne
Stamatopoulos, K. (Trsz.), “Kapadokya-Sinasos’da Günlük Hayat”, Kapadokyadaki Sinasos, Basılmamış Ter.
Ertuğrul Malçok T.y. Supreme Islamıc Councıl Of Halal Meat In Australıa Inc. Halal Guidelines
Tayar, M. – Doğan, M. (2019), Helal Kesim, Journal of Halal Life Style, 1 (2)
Australian Livestock Processing İndustry, Erişim. 25.12.2020 https://www.yumpu.com/en/document/read/7344989/animal-welfare-standards-australian-meat-industry-council
Client Obligations, Erişim 21.01.2021, http://www.SICHMA.com.au/client-obligations.html
Consolıdated Versıon Of The Treaty On The Functıonıng Of The European Unıon, Erişim 10.08.2020 https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri
David Grumett, Rachel Muers, Theology on the Menu: Asceticism, Meat and Christian Diet, Erişim 10.08.2020 https://books.google.com.tr/booksid=JXaMAgAAQBAJ&printsec=frontcover&hl=tr&source=gbs_atb#v=onepage&q=armenian&f=false
Davies Collison Cave, Federal Court awards additional damages for flagrant infringement of halal certification trade mark, Erişim 25.12.2020 https://www.lexology.com/library/detail.aspx?g=7f9aaeec-ea99-4b00-84ff-dde25634ea12
Halal Certification in Australia, Erişim 02.01.20021 https://en.wikipedia.org/wiki/Halal_certification_in_Australia
Helal Akredite Kuruluş Arama, Erişim 30.01.2021, https://www.hak.gov.tr/helal-akreditasyon/helal-akredite-kurulus-arama
List of recognised Islamic bodies for halal certification of red meat, Erişim 21.01.2021,
https://www.agriculture.gov.au/export/controlled-goods/meat/elmer-3/list-islamic-halal-certification
https://www.britannica.com/topic/dietary-law/ Erişim. 10.08.2020
Jean Murphy, Halal certification in Australia: a quick guide, Erişim 17.01.2021 https://www.aph.gov.au/About_Parliament/Parliamentary_Departments/Parliamentary_Library/pubs/rp/rp1617/Quick_Guides/HalalCert
Kounteya Sinha, Amit Bhattacharya and Anuradha Varma, Science of meat Erişim 10.08.2020 https://timesofindia.indiatimes.com/Science-of-eat/articleshow/11672654.cms
Red Meat Abottoirs, Erişim 25.12.2020 https://www.foodauthority.nsw.gov.au/industry/meat/red-meat-abattoirs
Rehat Maryada, Section 6 (syf. 21) --- Sih alimlerin 20. yüzyılın başlarında derlenmiş ve halen geçerli olan kuralları. Erişim 10.08.2020 http://www.gurunanakdarbar.net/sikhrehatmaryada.pdf
Ritual slaughter and (in)equality, Erişim 10.08.2020 https://edepot.wur.nl/340722
Zeiad Amjad Aghwan-Joe Mac Regenstein, Slaughter practices of different faiths in different countries Erişim. 10.08.2020 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6582925/pdf/jast-61-3-111.pdf
Baş, M. (2021). Dinlerde, Kültürlerde Hayvan Kesim Usulleri ve Avustralya’da SICHMA Örneği. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6(1), 26-40. https://doi.org/10.33905/bseusbed.878981