Objective: Influenza viruses, which can cause seasonal epidemics and pandemics with antigenic changes, cause an acute respiratory tract infection that requires hospitalization and can be fatal, especially in risk groups. In this study, we aimed to evaluate the respiratory viral panel results of adult patients with flu complaints, retrospectively.
Methods: Respiratory tract samples from adult patients were studied by multiplex real-time polymerase chain reaction (mRT-PCR) between 30.09.2019 and 10.03.2020. Demographic data, treatments, respiratory viral panel results, hemogram, and CRP values of the patients were obtained from the automation system of our hospital. Vaccination status was checked from the vaccine registration system. The way of discharge (death/healing) of inpatients was determined.
Results: Of the 225 patients, 126 (56%) were female and, 99 (44%) were male, with a mean age of 51.20±20.27 years. Influenza virus positivity was detected in 59 (26.2%) cases. Influenza A (H1N1) was found with a rate of 57.6% and influenza B with a rate of 42.4%. 150 of the patients had at least one concomitant disease and, 10 had a pregnancy. Only two patients were vaccinated with the flu vaccine. Death due to influenza A(H1N1) was detected in seven patients. Influenza virus positivity was the highest in January (48.1%). 18.6% of the patients with influenza virus took oseltamivir, 54.3% took oseltamivir and antibiotics together, and 18.6% took only antibiotics.
Conclusion: Although the determination of influenza virus subtypes is important for surveillance and definitive diagnosis, early diagnosis and early use of antivirals are important in preventing deaths.
influenza virus respiratory viruses polymerase chain reaction antiviral antiviral antiviral antiviral
Amaç: Antijenik değişiklikler ile mevsimsel salgın ve pandemiler oluşturabilen influenza virüsleri özellikle risk gruplarında hastaneye yatışı gerektiren ve ölümcül olabilen akut bir solunum yolu enfeksiyonuna yol açarlar. Moleküler testler ile hızlı tanı olanakları, erken antiviral tedavi ile hastalık süresi ve komplikasyonları azaltabilir. Bu çalışmada gribal yakınmaları nedeni ile solunum yolu viral panel gönderilen, ayaktan ve yatırılarak izlenen erişkin hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç-Yöntem: 30.09.2019 ile 10.03.2020 tarihleri arasında solunum yolu örneklerinden multipleks real-time polimeraz zincir reaksiyonu (mRT-PZR) yöntemiyle solunum yolu viral etkenleri çalışılan erişkin hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, tedavileri, solunum yolu viral panel sonuçları, hemogram ve CRP değerleri hastanemiz otomasyon sisteminden elde edilmiştir. Aşılanma durumları aşı kayıt sisteminden kontrol edilmiştir. Yatan hastaların taburcu şekli (ölüm/şifa) belirlenmiştir.
Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 225 hastanın 126’sı (%56) kadın, 99’ı (%44) erkek olup yaş ortalaması 51.20±20.27’dir. 118 (%52.4) olguda etken saptanmazken 59 olguda (%26.2) influenza virüs pozitifliği belirlenmiştir. İnfluenza A (H1N1) %57.6, influenza B %42.4 oranında bulunmuştur. İnfluenza virüs pozitif hastaların 24’ü pnömoni tanısıyla izlenmiştir. Hastaların 150’sinde en az bir eşlik eden hastalık, 10’unda gebelik mevcuttur. Sadece iki hastanın grip aşısı ile aşılandığı saptanmış ve bu hastalarda influenza virüs tespit edilmemiştir. Yedi hastada influenza A(H1N1)’e bağlı ölüm saptanmıştır. En fazla örneğin Ocak ayında gönderildiği ve 51 (%48.1) örnekte influenza virüs pozitifliği olduğu bulunmuştur. İnfluenza virüsü saptanan hastaların %18.6’sına oseltamivir, %54.3’üne oseltamivir ve antibiyotik birlikte, %18.6’na sadece antibiyotik verilmiştir.
Sonuç: İnfluenza virüs alt tiplerinin belirlenmesi sürveyans ve kesin tanı için önemli olmakla birlikte erken tanı ile antivirallerin erken kullanımı ölümlerin önlenmesinde önemlidir.
influenza virüs solunum virüsleri polimeraz zincir reaksiyonu antiviral antiviral antiviral antiviral
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Infectious Diseases |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2021 |
Acceptance Date | November 5, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |
Dergimiz Uluslararası hakemli bir dergi olup TÜRKİYE ATIF DİZİNİ, TürkMedline, CrossREF, ASOS index, Google Scholar, JournalTOCs, Eurasian Scientific Journal Index(ESJI), SOBIAD ve ISIindexing dizinlerinde taranmaktadır. TR Dizin(ULAKBİM), SCOPUS, DOAJ için başvurularımızın sonuçlanması beklenmektedir.