Review

Oral Mikrobiyota Araştırmaları Işığında Ağız Sağlığına Yeni Bakış Açısı: Derleme

Volume: 2 Number: 3 December 21, 2018
EN TR

Oral Mikrobiyota Araştırmaları Işığında Ağız Sağlığına Yeni Bakış Açısı: Derleme

Abstract

Özet: Bu derlemenin amacı, oral mikrobiyotanın, başta diş çürüğü ve periodontitis olmak üzere, birçok ağız içi ve ilişkili hastalıklarla ilişkisini ve bunların genel sağlık üzerine etkilerini araştırmaktır. Konuyla ile ilgili bugüne değin yapılan ve halen araştırma aşamasında olan çalışmaları ve sonuçlarını paylaştık. Spesifik olarak, oral mikrobiyota transplantasyonu (OMT)’nun kat ettiği yol ve önündeki süreci tanıtmayı ve tartışmayı amaçladık.          

 Mikrobiyota, glikoz ve lipit homeostazisinin modülasyonu, tokluk regülasyonu, enerji ve vitamin üretimi gibi birçok metabolik olayda önemli bir rol oynamasının yanında anti-karsinojenik ve anti-inflamatuar etkilere de sahiptir. Gastrointestinal sistemden sonra yüzlerce farklı bakteriyel, viral ve fungal türü barındıran, vücuttaki en yoğun kolonizasyon alanı ağız boşluğudur. Oral mikrobiyotadaki çeşitlilik, konakçının sistemik durumu, diyeti, genetik yatkınlığı ve tükürükteki antimikrobiyal ajanlarının etkinliğine göre, mikro-çevresel koşullar tarafından şekillendirilir. Oral mikrobiyotadaki mikroorganizmalar, konakçı ile simbiyotik ilişkilerini sürdürürken, ekolojik floradaki patojenite potansiyeli olan belirli türlerin oranlarındaki değişim, bazı ağız ve sistemik hastalıklarla sonuçlanmaktadır.

Tıpta fekal mikrobiyota transplantasyondan esinlenerek, oral mikrobiyota transplantasyonu (OMT) hipotetik olarak önerilmiştir. Oral mikrobiyota transplantasyonu, sağlıklı bir donördeki oral biyofilmleri çürük ya da periodontitisli hastaya aktarmayı amaçlamaktadır. Devam eden ve gelecekteki çalışmalar, oral mikrobiyota konusunda ve disbiyotik bir mikrobiyotanın, sağlık açısından yararlı bir flora ile nasıl başarılı bir şekilde değiştirilebileceğine dair yeni bilgiler sunmalıdır.




Keywords

References

  1. 1. Bianconi E, Piovesan A, Facchin F, Beraudi A, Casadei R, Frabetti F et al. An estimation of the number of cells in the human body. Annals of human biology. 2013; 40(6): p. 463-471.
  2. 2. Pascale A, Marchesi P, Marelli C, Coppola A, Luzi L, Govoni S et al. Microbiota and metabolic diseases. Endocrine. 2018: 1-15.
  3. 3. Arrieta MC, Stiemsma LT, Amenyogbe N, Brown EM, Finlay B. The intestinal microbiome in early life: health and disease. Front Immunol. 2014; 5:427.
  4. 4. West CE. Gut microbiota and allergic disease: new findings. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2014; 17:261–6.
  5. 5. Luoto R, Collado MC, Salminen S, Isolauri E. Reshaping the gut microbiota at an early age: functional impact on obesity risk? Ann Nutr Metab. 2013; 63:17–26.
  6. 6. Flint HJ. Obesity and the gut microbiota. J Clin Gastroenterol. 2011; 45:128–32.
  7. 7. Ettinger G, MacDonald K, Reid G, Burton JP. The influence of the human microbiome and probiotics on cardiovascular health. Gut Microbes. 2014; 5(6):719-28.
  8. 8. Könönen E. Development of oral bacterial flora in young children. Ann Med. 2000; 32: 107–12.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Health Care Administration

Journal Section

Review

Publication Date

December 21, 2018

Submission Date

October 15, 2018

Acceptance Date

November 24, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 2 Number: 3

APA
Pamukçu, U., Yıldız, F. N., Dal, T., & Peker, İ. (2018). Oral Mikrobiyota Araştırmaları Işığında Ağız Sağlığına Yeni Bakış Açısı: Derleme. Journal of Biotechnology and Strategic Health Research, 2(3), 128-137. https://izlik.org/JA53CU72UT
AMA
1.Pamukçu U, Yıldız FN, Dal T, Peker İ. Oral Mikrobiyota Araştırmaları Işığında Ağız Sağlığına Yeni Bakış Açısı: Derleme. J Biotechnol and Strategic Health Res. 2018;2(3):128-137. https://izlik.org/JA53CU72UT
Chicago
Pamukçu, Umut, Fatma Nur Yıldız, Tuba Dal, and İlkay Peker. 2018. “Oral Mikrobiyota Araştırmaları Işığında Ağız Sağlığına Yeni Bakış Açısı: Derleme”. Journal of Biotechnology and Strategic Health Research 2 (3): 128-37. https://izlik.org/JA53CU72UT.
EndNote
Pamukçu U, Yıldız FN, Dal T, Peker İ (December 1, 2018) Oral Mikrobiyota Araştırmaları Işığında Ağız Sağlığına Yeni Bakış Açısı: Derleme. Journal of Biotechnology and Strategic Health Research 2 3 128–137.
IEEE
[1]U. Pamukçu, F. N. Yıldız, T. Dal, and İ. Peker, “Oral Mikrobiyota Araştırmaları Işığında Ağız Sağlığına Yeni Bakış Açısı: Derleme”, J Biotechnol and Strategic Health Res, vol. 2, no. 3, pp. 128–137, Dec. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA53CU72UT
ISNAD
Pamukçu, Umut - Yıldız, Fatma Nur - Dal, Tuba - Peker, İlkay. “Oral Mikrobiyota Araştırmaları Işığında Ağız Sağlığına Yeni Bakış Açısı: Derleme”. Journal of Biotechnology and Strategic Health Research 2/3 (December 1, 2018): 128-137. https://izlik.org/JA53CU72UT.
JAMA
1.Pamukçu U, Yıldız FN, Dal T, Peker İ. Oral Mikrobiyota Araştırmaları Işığında Ağız Sağlığına Yeni Bakış Açısı: Derleme. J Biotechnol and Strategic Health Res. 2018;2:128–137.
MLA
Pamukçu, Umut, et al. “Oral Mikrobiyota Araştırmaları Işığında Ağız Sağlığına Yeni Bakış Açısı: Derleme”. Journal of Biotechnology and Strategic Health Research, vol. 2, no. 3, Dec. 2018, pp. 128-37, https://izlik.org/JA53CU72UT.
Vancouver
1.Umut Pamukçu, Fatma Nur Yıldız, Tuba Dal, İlkay Peker. Oral Mikrobiyota Araştırmaları Işığında Ağız Sağlığına Yeni Bakış Açısı: Derleme. J Biotechnol and Strategic Health Res [Internet]. 2018 Dec. 1;2(3):128-37. Available from: https://izlik.org/JA53CU72UT

Journal of Biotechnology and Strategic Health Research