Research Article

Kronik Hepatit B Hastalarında Vitamin D Düzeylerinin Değerlendirilmesi

Volume: 5 Number: 1 April 30, 2021
EN TR

Kronik Hepatit B Hastalarında Vitamin D Düzeylerinin Değerlendirilmesi

Abstract

Giriş ve Amaç: Hepatit B virüs (HBV) enfeksiyonu halen tüm dünyada önde gelen sağlık sorunlarından biridir. Karaciğer, vitamin D’nin metabolizması ve depolanmasında önemli bir organdır. Vitamin D’nin, hücre farklılaşması, çoğalması ve bağışıklık modülasyon inhibisyonu da dâhil olmak üzere çok önemli bir biyolojik etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Son zamanlarda, vitamin D düzeylerinin HBV enfeksiyonu gibi viral enfeksiyonlara karşı immün sistem ve konak yanıtını etkileyebileceği düşünülmektedir. Bu çalışmamızda amaç HBV ile enfekte bireyler ve HBV ile enfekte olmayan bireylerde vitamin D düzeyini karşılaştırıp vitamin D düzeyinin HBV replikasyonu ve hastalığın progresyonu ile ilişkisini saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif olarak gerçekleştirilen tanımlayıcı bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Dicle üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji polikliniğine Ocak 2014 - Aralık 2015 tarihleri arasında başvuran HBsAg pozitif ve HBV DNA’sı negatif 29 hasta, HBsAg pozitif ve HBV DNA‘sı 2000-20000 IU/ml olan 30 hasta, HBsAg pozitif ve HBV DNA’sı >20000 IU/ml olan 31 hasta ile HBsAg negatif ve komorbiditesi olmayan; ancak halsizlik, yorgunluk şikâyeti ile polikliniğimize başvurup vitamin-D düzeyleri bakılmış olan 45 hasta kontrol grubu olarak çalışmamızda değerlendirmeye alınmıştır. Hastaların başlangıç, 6. ay ve 12. ay 25 (OH) D düzeyleri incelenmiştir. Bu çalışmada kullanılan kit için üretici firmanın belirlediği 25 (OH) D referans aralıkları; eksik(<10 μg /L), yetersiz(10-30 μg/L) ve yeterli(≥30 μg/L) şeklinde belirtilmiştir.Bulgular: Kronik Hepatit B (KHB)’li hastaların ortalama vitamin D düzeyi 23,37±10,71 µg/l, kontrol grubunun ortalama vitamin D düzeyi 35,54±10,42 µg/l olarak saptanmıştır (p<0,001). Bu durumda KHB’li hastalarda vitamin D düzeyi yetersiz olup kontrol grubuna göre daha düşük saptanmıştır. Kontrol grubunun ise vitamin D düzeyleri normal sınırlarda saptanmıştır. KHB’li hastaların grup içi vitamin D düzeyleri karşılaştırıldığında anlamlı bir fark saptanmamıştır.Bu çalışmada düşük vitamin D düzeyinin yüksek viral yük ile ilişkili olmadığı sonucuna varılmıştır. Sonuç: Çalışmamızda, KHB hastalarında vitamin D düzeyi yetersiz bulunmuştur. Düşük vitamin D düzeyinin yüksek viral yük ile ilişkili olmadığı saptanmış olup detaylı tasarlanmış, prospektif ve kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır. Ayrıca hastalar; vitamin D eksikliği ve yerine koyma tedavisi açısından değerlendirilmelidir.

Keywords

References

  1. 1) Perz JF, Armstrong GL, Farrington LA, Hutin YJ, Bell BP.The contribution of hepatitis B and hepatitis C virus infection to cirrhosis and primary liver cancer worldwide.J Hepatol. 2006;45 (4):529-538.
  2. 2) Koziel MJ,Siddiqui A,Hepatitis B viruses and Hepatitis delta viruses,Mandell GL,Bennet JE,Dolin R(eds).Principles and Practice of Infectious Diseases.6th ed.Philadelphia,Churchil Livingstone.2005:1864-90
  3. 3) Brunetto MR, Oliveri F, Colombatto P, Moriconi F, Ciccorossi P, Coco B, et al. Hepatitis B surface antigen serum levels help to distinguish active from inactive hepatitis B virus genotype D carriers. Gastroenterology. 2010;139(2):483–90.
  4. 4) Mohamadkhani A, Katoonizadeh A, Poustchi H. Immune-Regulatory Events in the Clearance of HBsAg in Chronic Hepatitis B: Focuses on HLA-DP. Middle East J Dig Dis. 2015;7(1):5–13.
  5. 5) Ganem D, Prince AM. Hepatitis B virus infection natural history and clinical consequences. N Engl J Med 2004;350:1118-1129.
  6. 6) Kitson MT, Roberts SK. D-livering the message: the importance of vitamin D status in chronic liver disease.J Hepatol. 2012; 57: 897-909.
  7. 7) Malham M, Jørgensen SP, Ott P, Agnholt J, Vilstrup H, Borre M, et al. Vitamin D deficiency in cirrhosis relates to liver dysfunction rather than Aetiology.World J Gastroenterol 2011;17:922–925.
  8. 8) Holick MF. Vitamin D status: measurement, interpretation, and clinical application. Ann Epidemiol. 2009;19:73-8.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Infectious Diseases

Journal Section

Research Article

Publication Date

April 30, 2021

Submission Date

January 4, 2021

Acceptance Date

February 27, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 5 Number: 1

APA
İnce, F. M., Çelen, M. K., İnce, H., & Akdemir Kalkan, İ. (2021). Kronik Hepatit B Hastalarında Vitamin D Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Journal of Biotechnology and Strategic Health Research, 5(1), 57-64. https://doi.org/10.34084/bshr.852727
AMA
1.İnce FM, Çelen MK, İnce H, Akdemir Kalkan İ. Kronik Hepatit B Hastalarında Vitamin D Düzeylerinin Değerlendirilmesi. J Biotechnol and Strategic Health Res. 2021;5(1):57-64. doi:10.34084/bshr.852727
Chicago
İnce, Fatma Meral, Mustafa Kemal Çelen, Hasan İnce, and İrem Akdemir Kalkan. 2021. “Kronik Hepatit B Hastalarında Vitamin D Düzeylerinin Değerlendirilmesi”. Journal of Biotechnology and Strategic Health Research 5 (1): 57-64. https://doi.org/10.34084/bshr.852727.
EndNote
İnce FM, Çelen MK, İnce H, Akdemir Kalkan İ (April 1, 2021) Kronik Hepatit B Hastalarında Vitamin D Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Journal of Biotechnology and Strategic Health Research 5 1 57–64.
IEEE
[1]F. M. İnce, M. K. Çelen, H. İnce, and İ. Akdemir Kalkan, “Kronik Hepatit B Hastalarında Vitamin D Düzeylerinin Değerlendirilmesi”, J Biotechnol and Strategic Health Res, vol. 5, no. 1, pp. 57–64, Apr. 2021, doi: 10.34084/bshr.852727.
ISNAD
İnce, Fatma Meral - Çelen, Mustafa Kemal - İnce, Hasan - Akdemir Kalkan, İrem. “Kronik Hepatit B Hastalarında Vitamin D Düzeylerinin Değerlendirilmesi”. Journal of Biotechnology and Strategic Health Research 5/1 (April 1, 2021): 57-64. https://doi.org/10.34084/bshr.852727.
JAMA
1.İnce FM, Çelen MK, İnce H, Akdemir Kalkan İ. Kronik Hepatit B Hastalarında Vitamin D Düzeylerinin Değerlendirilmesi. J Biotechnol and Strategic Health Res. 2021;5:57–64.
MLA
İnce, Fatma Meral, et al. “Kronik Hepatit B Hastalarında Vitamin D Düzeylerinin Değerlendirilmesi”. Journal of Biotechnology and Strategic Health Research, vol. 5, no. 1, Apr. 2021, pp. 57-64, doi:10.34084/bshr.852727.
Vancouver
1.Fatma Meral İnce, Mustafa Kemal Çelen, Hasan İnce, İrem Akdemir Kalkan. Kronik Hepatit B Hastalarında Vitamin D Düzeylerinin Değerlendirilmesi. J Biotechnol and Strategic Health Res. 2021 Apr. 1;5(1):57-64. doi:10.34084/bshr.852727

Journal of Biotechnology and Strategic Health Research