This study aims to retrospectively evaluate the incidence, risk factors, clinical and laboratory outcomes, complications and management strategies of the tubo-ovarian abscess (TOA).
The records of 59 patients who had been hospitalised with the diagnosis of tubo-ovarian abscess between January 2016 and January 2021 were studied retrospectively. The patients’ clinical and laboratory results, operational methods applied, and the complications raised were recorded. Demographic data and sonographic findings of the patients were reported.
The mean age of the patients was 36.53 ± 9.26 years. The most common complaints were pelvic pain (100%), vaginal discharge (42.4%), fever (35.6%) and menstrual irregularity (30.5%). The mean abscess size was 6.31 ± 2.08 [3-12] cm. The patients were divided into two groups as those who underwent surgery and received only medical treatment. While only medical treatment was sufficient in 28 (47.5) patients, surgical treatment was applied to 31 (52.5%) patients. There was no statistical difference in terms of gravida, parity, BMI, duration of the marriage, PIH (pelvic inflammatory disease) history, previous operation history and additional systemic disease. The presence of an intrauterine device (IUD), duration of IUD use, and TOA size were significantly higher in the surgical group. Abscess sizes in patients who used only medical treatment were statistically significantly lower than in those who required surgery (4.22 × 1.94 cm, 8.15 × 2.28 cm; p<0.001). The hospital stay was also shorter in the medical treatment group (p: 0.629). The most common surgical complications were bladder damage (12.9%), bowel perforation (9.6%), and ureteral damage (9.6%), respectively. The pathology report of only one patient was detected as malignant (3.2%).
Early diagnosis and treatment of TOA are essential as it has severe life-threatening consequences such as morbidity and mortality. The appropriate treatment method should be selected according to the operator’s experience, the patient’s age, fertility desire, abscess size and spread, the patient’s risk factors, and clinical and laboratory results.
Medical Treatment, Surgical Treatment, Tubo-ovarian abscess, Pelvic Inflammatory Disease
Amaç: Retrospektif olarak, tubo-ovaryan abse (TOA) olgularının insidansını, risk faktörlerini, klinik ve laboratuvar sonuçlarını, komplikasyonlarını ve yönetim stratejilerini değerlendirmek.
Yöntem: Ocak 2016- Ocak 2021 yılları arasında, klinik ve sonografik olarak TOA tanısı ile kliniğimize yatışı yapılan 59 hastanın dosyası retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik verileri ve sonografik bulguları raporlandı. Hastaların klinik ve laboratuar sonuçları, uygulanan operasyon yöntemleri ve gelişen komplikasyonlar kaydedildi.
Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 36.53 ∓ 9.26 idi. En sık pelvik ağrı (100%), vajinal akıntı (42,4%), ateş yüksekliği (35,6%) ve adet düzensizliği (30,5%) şikayetiyle başvuruldu. Ortalama abse boyutu 6.81 ∓ 2.08 [3-12] cm idi. Hastalar operasyon olanlar ve olmayanlar olarak iki gruba ayrıldı. Yirmi sekiz (47,5%) hastada sadece medikal tedavi yeterli olurken, 31 (52,5%) hastaya cerrahi tedavi uygulandı. Hastaların gravide, parite, BMI, evlilik süresi, PIH (pelvik inflamuar hastalık) öyküsü, geçirilmiş operasyon öyküsü ve ek sistemik hastalık açısından istatistiksel fark görülmedi. Rahim içi araç (RİA) varlığı ve kullanım süresi, TOA boyutu cerrahi yapılan grupta anlamlı olarak daha fazla bulundu. Sadece medikal tedavi uygulanan hastaların abse boyutları, operasyon gereken hastalara göre istatistiksel anlamlı olarak daha düşük saptandı (4.22 ∓ 1.94cm, 8.15 ∓ 2.28cm; p<0.001). Hastanede kalma süresi de medikal tedavi edilen grupta daha kısa idi (p:0.629). En sık cerrahi komplikasyon sırasıyla; mesane hasarı (12,9%), barsak perforasyonu (9,6%) ve üreter hasarı (9,6%) olarak gözlendi. Sadece bir hastanın patoloji sonucu malign olarak tespit edildi (3,2%).
Sonuç: TOA’nın erken tanı ve tedavisi, morbidite ve mortalite gibi hayatı tehdit eden ciddi sonuçları olmasından dolayı önemlidir. Operatör deneyimi, hastanın yaşı, fertilite arzusu, abse boyutu ve yayılımı, hastanın risk faktörleri, klinik ve laboratuvar sonuçlarına göre uygun tedavi yöntemi seçilmelidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 30, 2022 |
Acceptance Date | August 15, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 6 Issue: 2 |
Journal of Biotechnology and Strategic Health Research