Research Article

Değişende Değişmeyeni Aramak veya Değişmeyende Değişeni Paranteze Almak: Aristoteles’in Metafizik’indeki Arkhe ve Töz Tartışmalarına Bir Bakış

Volume: 5 Number: 1 June 30, 2022
TR EN

Değişende Değişmeyeni Aramak veya Değişmeyende Değişeni Paranteze Almak: Aristoteles’in Metafizik’indeki Arkhe ve Töz Tartışmalarına Bir Bakış

Abstract

Felsefi düşünce, bir anlamda filozofların değişimin ötesindeki değişmeyen ilkeyi, unsuru veya özü bulma çabalarıyla başlamıştır. Doğayı doğa içerisinde kalarak açıklama girişiminde bulunan filozofların ilk sorusu, evrenin esasını oluşturan en yüksek ilkenin ne olduğu sorusu, bir başka ifadeyle tüm varlık çeşitlerinin nereden ve nasıl çıktığı sorusu olmuştur. Bu makale çerçevesince üzerinde durulan mesele, evrenin söz konusu kurucu ilkesiyle ilgili tartışmalar olup, bu bağlamda konu daha çok Aristoteles’in Metafizik adlı eserinden yola çıkılarak ele alınmaktadır. Pre-Sokratik dönemdeki pek çok filozof tarafından ele alınan arkhe problemi, her bir filozofun çeşitli açılardan tartıştığı başlıca felsefe problemi niteliğindedir. Arkhe problemini monist bir ilkeden yola çıkarak tartışan filozofların yanı sıra söz konusu problemi plüralist bir çerçevede ele alan filozoflar da olmuştur. Doğaya ait problemlerin insana ait problemlerle birlikte felsefi ilginin konusu kılındığı sistematik döneme gelindiğinde söz konusu meselenin Platon tarafından tümeller tartışmasına dönüştürüldüğünü, Aristoteles’in ise meseleyi töz tartışması şeklinde ortaya koyduğu görülmektedir. Makale boyunca problemin Ortaçağda nasıl ele alındığına ve Rönesans sonrası dönemlerde nasıl tartışıldığına değinilirken, Big-Bang’den günümüzdeki parçacık fiziği ile ilgili tartışmalara kadar konunun güncelliğini koruduğu da hatırlatılmaktadır.

Keywords

References

  1. Aristoteles (2001). Fizik, Çev. Saffet Babür, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  2. Aristoteles (1996). Metafizik, Çev. Ahmet Arslan, İstanbul: Sosyal Yayınlar.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2022

Submission Date

May 31, 2022

Acceptance Date

June 30, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 5 Number: 1

APA
Ovacık, Z. (2022). Değişende Değişmeyeni Aramak veya Değişmeyende Değişeni Paranteze Almak: Aristoteles’in Metafizik’indeki Arkhe ve Töz Tartışmalarına Bir Bakış. Bayterek Uluslararası Akademik Araştırmalar Dergisi, 5(1). https://doi.org/10.48174/buaad.1124280
AMA
1.Ovacık Z. Değişende Değişmeyeni Aramak veya Değişmeyende Değişeni Paranteze Almak: Aristoteles’in Metafizik’indeki Arkhe ve Töz Tartışmalarına Bir Bakış. BIJAR. 2022;5(1). doi:10.48174/buaad.1124280
Chicago
Ovacık, Zübeyir. 2022. “Değişende Değişmeyeni Aramak Veya Değişmeyende Değişeni Paranteze Almak: Aristoteles’in Metafizik’indeki Arkhe Ve Töz Tartışmalarına Bir Bakış”. Bayterek Uluslararası Akademik Araştırmalar Dergisi 5 (1). https://doi.org/10.48174/buaad.1124280.
EndNote
Ovacık Z (June 1, 2022) Değişende Değişmeyeni Aramak veya Değişmeyende Değişeni Paranteze Almak: Aristoteles’in Metafizik’indeki Arkhe ve Töz Tartışmalarına Bir Bakış. Bayterek Uluslararası Akademik Araştırmalar Dergisi 5 1
IEEE
[1]Z. Ovacık, “Değişende Değişmeyeni Aramak veya Değişmeyende Değişeni Paranteze Almak: Aristoteles’in Metafizik’indeki Arkhe ve Töz Tartışmalarına Bir Bakış”, BIJAR, vol. 5, no. 1, June 2022, doi: 10.48174/buaad.1124280.
ISNAD
Ovacık, Zübeyir. “Değişende Değişmeyeni Aramak Veya Değişmeyende Değişeni Paranteze Almak: Aristoteles’in Metafizik’indeki Arkhe Ve Töz Tartışmalarına Bir Bakış”. Bayterek Uluslararası Akademik Araştırmalar Dergisi 5/1 (June 1, 2022). https://doi.org/10.48174/buaad.1124280.
JAMA
1.Ovacık Z. Değişende Değişmeyeni Aramak veya Değişmeyende Değişeni Paranteze Almak: Aristoteles’in Metafizik’indeki Arkhe ve Töz Tartışmalarına Bir Bakış. BIJAR. 2022;5. doi:10.48174/buaad.1124280.
MLA
Ovacık, Zübeyir. “Değişende Değişmeyeni Aramak Veya Değişmeyende Değişeni Paranteze Almak: Aristoteles’in Metafizik’indeki Arkhe Ve Töz Tartışmalarına Bir Bakış”. Bayterek Uluslararası Akademik Araştırmalar Dergisi, vol. 5, no. 1, June 2022, doi:10.48174/buaad.1124280.
Vancouver
1.Zübeyir Ovacık. Değişende Değişmeyeni Aramak veya Değişmeyende Değişeni Paranteze Almak: Aristoteles’in Metafizik’indeki Arkhe ve Töz Tartışmalarına Bir Bakış. BIJAR. 2022 Jun. 1;5(1). doi:10.48174/buaad.1124280

Creative Commons
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.