Research Article

Bir Antik Kent Uzuncaburç’ta Hayaletler ve Hayaletli Mekânlar İle İlgili Anlatılar

Volume: 10 Number: 1 June 20, 2025
EN TR

Bir Antik Kent Uzuncaburç’ta Hayaletler ve Hayaletli Mekânlar İle İlgili Anlatılar

Abstract

Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde yer alan ve Mersin ili Silifke ilçesine bağlı olan Uzuncaburç kökeni Helenistik döneme kadar uzanan eski bir Yörük Türkmen yerleşim yeridir. Belde merkezden uzak ve dağlık bir bölgede olduğu için kültürünü günümüze kadar muhafaza etmeyi başarmıştır. Bölge kültürünün çok katmanlı yapısının göründüğü en önemli kültürel alanlardan birisi halk inanışlarıdır. Beldenin yaşadığı pagan dönem, Hıristiyanlık dönemi ve İslami dönemin eski Türk inançlarıyla da birleştirilerek katmanlar halinde barındırıldığı halk inanışları bölgede hala yaşatılmaya ve gelecek kuşaklara aktarılmaya devam edilmektedir. Bu aktarımın en yaygın olduğu sözlü kültür ürünlerinin başında gelen hayalet anlatıları oldukça ilgi çekicidir. Bu çalışmanın konusu olan hayalet anlatıları Uzuncaburç’ta genelde belirli mekanlara bağlı olarak anlatılan hikayelerdir. Özellikle uzun kış gecelerinde yetişkinler tarafından çocuklara anlatılan hayalet anlatıları içeriğinde coğrafyanın geçirdiği kültürel devirlerin izlerini barındırdığı gibi Orta Asya’dan getirilen İslamiyet öncesi dönem Türk inançlarının izlerini de barındırmaktadır. Böylece zengin ve derin bir motif demeti sunan hayalet anlatıları bölgede yaşayan halktan saha araştırması yöntemleri içerisinde yer alan mülakat yöntemiyle derlenip halk bilimsel açıdan incelenmiştir. Yapılan inceleme sonucunda bölgede yaşayan ve geçimini tarım, hayvancılıkla sağlayan Yörük Türkmen ahalinin Orta Asya’dan getirdiği inanç ögelerini coğrafyanın kültürüyle birleştirerek yaşatmaya devam ettiği görülmüştür. Yapılan bu tespit yörenin sözlü kültür varlığını koruduğunu ve gelecek nesillere de başarılı bir şekilde aktarmaya devam ettiğini göstermektedir.

Keywords

References

  1. Aydınoğlu, Ü. & Belge, M. (2023). Dıoceasarea’nın antik dönem kent planına ilişkin değerlendirme. Olba, XXXI, 61-78.
  2. Başal, Ş. (1993). Antik Silifke ve çevresi. Mersin: İçel Sanat Kulübü Yayınları.
  3. Boysal, A. (1963). Uzuncaburç ve Ura kılavuzu. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.
  4. Ceylan, A. (2019). Hıristiyanlıkta ölüm ve ölüm ötesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi.
  5. Çoruhlu, Y. (2010). Türk mitolojisinin ana hatları. İstanbul: Kabalcı Yayınları.
  6. Din İşleri Yüksek Kurulu (2017). Kabir azabı var mıdır?. 11 Ocak 2025 tarihinde https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/383/kabir-azabi-var-midir adresinden erişildi.
  7. Eliade, M. (2003). Dinler tarihine giriş. İstanbul: Kabalcı Yayınları.
  8. Erol Çalışkan, Ş. S. (2017). Türkmen efsanelerinde vatana ihanet ve cezası. İdil, 6(34), 1715-1733.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Turkish Folk Literature

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 20, 2025

Submission Date

February 13, 2025

Acceptance Date

March 11, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 10 Number: 1

APA
Kabak, T. (2025). Bir Antik Kent Uzuncaburç’ta Hayaletler ve Hayaletli Mekânlar İle İlgili Anlatılar. Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 10(1), 79-94. https://izlik.org/JA62GE59GE
AMA
1.Kabak T. Bir Antik Kent Uzuncaburç’ta Hayaletler ve Hayaletli Mekânlar İle İlgili Anlatılar. Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. 2025;10(1):79-94. https://izlik.org/JA62GE59GE
Chicago
Kabak, Turgay. 2025. “Bir Antik Kent Uzuncaburç’ta Hayaletler Ve Hayaletli Mekânlar İle İlgili Anlatılar”. Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 10 (1): 79-94. https://izlik.org/JA62GE59GE.
EndNote
Kabak T (June 1, 2025) Bir Antik Kent Uzuncaburç’ta Hayaletler ve Hayaletli Mekânlar İle İlgili Anlatılar. Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 10 1 79–94.
IEEE
[1]T. Kabak, “Bir Antik Kent Uzuncaburç’ta Hayaletler ve Hayaletli Mekânlar İle İlgili Anlatılar”, Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, vol. 10, no. 1, pp. 79–94, June 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA62GE59GE
ISNAD
Kabak, Turgay. “Bir Antik Kent Uzuncaburç’ta Hayaletler Ve Hayaletli Mekânlar İle İlgili Anlatılar”. Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 10/1 (June 1, 2025): 79-94. https://izlik.org/JA62GE59GE.
JAMA
1.Kabak T. Bir Antik Kent Uzuncaburç’ta Hayaletler ve Hayaletli Mekânlar İle İlgili Anlatılar. Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. 2025;10:79–94.
MLA
Kabak, Turgay. “Bir Antik Kent Uzuncaburç’ta Hayaletler Ve Hayaletli Mekânlar İle İlgili Anlatılar”. Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, vol. 10, no. 1, June 2025, pp. 79-94, https://izlik.org/JA62GE59GE.
Vancouver
1.Turgay Kabak. Bir Antik Kent Uzuncaburç’ta Hayaletler ve Hayaletli Mekânlar İle İlgili Anlatılar. Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi [Internet]. 2025 Jun. 1;10(1):79-94. Available from: https://izlik.org/JA62GE59GE

 edebiyatdergi@bartin.edu.tr