Organik tarım tüm dünyayı
ilgilendiren ve birçok sağlık sorunlarının önüne geçen önemli tarımsal bir
araçtır. Geçmişten günümüze önemini korumaya çalışan ancak besin açısından
yeterli üretimin yapılması zor olan bir süreci kapsar. Hızlı nüfus artışına
cevap verebilecek hızlı üretim organik tarımda söz konusu değildir. Bundan
dolayı birçok kimyasal girdiler kullanılarak bunun önüne geçilmeye çalışılsa da
bu durumda çevre ve insan sağlığı açısından büyük tehditler oluşturmaktadır ve
organik tarım söz konusu olmamaktadır. Kimyasal girdiler kullanılarak birim
alandan alınan ürün miktarı da arttırılmaya çalışılmakta, böylece nüfusun besin
ihtiyacının büyük miktarı karşılanabilmektedir. Ancak bunu yaparken doğanın
dengesinde bozulmalar meydana geleceğini göz ardı etmememiz gerekmektedir. İlerleyen
zamanlarda üreticilerde ve tüketicilerde sağlık ve güvenli gıdalar tüketmek
istemeleri, organik tarıma olan duyarlılığın artması sonucu organik tarım
ürünleri üretilmeye başlanmış, ülkemizde ve dış ülkelerden belirli ürünlerde talep
artışları olmuştur. Buna paralel olarak da organik tarım ürünlerinin
pazarlanmasına yönelik çalışmalarda artış meydana gelmiştir. Bu çalışmada; Türkiye’
de organik tarım ürünlerinin pazarlanması konusunda yapılmış çalışmalar ve
organik tarımın geçmişten günümüze nasıl bir yol izlediği üzerinde durulmuştur.
Bu çerçevede organik tarım sistemi başlığı altında organik tarımın tanımına,
organik tarımın tarihi gelişimine, faydalarına, dezavantajlarına, amaçlarına,
pazarlama kavramına ve tarihi gelişimine yer verilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 2 Issue: 1 |