Güvenli gıda tüketimi, insan sağlığı için her zaman endişe duyulan konular arasında zirve de yer almıştır. Kıyma; proses sürecinde birçok noktaya (alet ve ekipman, personel vb) temas etmesi, oksijenin dokuya girmesi ve dokunun parçalanarak mikroorganizmalar için doğal besiyerine dönüşmesi bununla birlikte birçok ürünün (köfte, hamburger vb) ana hammaddesi olarak kullanılması bakımından güvenli gıda kavramı içerisinde en riskli gıdalar arasında sayılmaktadır.
Gıda zehirlenmelerine ve ölümlere neden olan bakteriler içerisinde Escherichia coli O157: H7 serotipi toplum sağlığı için günden güne artan bir tehdit haline gelmiştir. Kıyma ve kıyma benzeri ürünler patojenin birincil nedenleri arasında sayılmaktadır.
Bu çalışmada; günümüz beslenme zincirinde üst sıralarda yer alan ve toplu tüketim noktalarında (lokanta, restoran vb), ‘sokak lezzeti’ tüketim yerlerinde ve hazır yemek alanlarında (fast-food) sevilerek tüketilen kıyma ve kıyma benzeri ürünler (köfte, hamburger) için potansiyel tehlike oluşturan bu patojenin kontaminasyon noktaları ve zehirlenme vakaları incelenerek meydana gelebilecek problemlerin önlenmesi için yapılan çalışmaların değerlendirmesi amaçlanmıştır.
Safe food consumption has always been at the top of the issues of concern for human health. Ground beef is considered among the most risky food in the concept of safe food because of the contact with many points (for example: tools and equipments and staff) during the process and oxygen entering the tissue and breaking down the tissue and turning it into a natural media for microorganisms. In terms of the main basic materials of many products (meatball, hamburger and etc).
Inside of the bacteria that cause food poisoning and death, Escherichia coli O157: H7 serotype has become a day by day growing threat to public health. Ground beef and ground beef-like products are considered among the primary causes of the pathogen.
The aim of thıs study contamination points and poisoning cases of this pathogen, which poses a potential danger to ground beef and ground beef-like products (meatballs, hamburgers), which are liked and consumed at the top of today's food chain, in 'street food' consumption places (restaurant, etc) and fast-food areas, have been researched and evaluated the work done to prevent the problems that may occur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 4 Issue: 2 |