Research Article

Gıda Alanında Roma’da Konumlanan Uluslararası Temel Örgütlenmelere İlişkin Kısa Bir Değerlendirme

Volume: 3 Number: 6 March 10, 2023
TR EN

Gıda Alanında Roma’da Konumlanan Uluslararası Temel Örgütlenmelere İlişkin Kısa Bir Değerlendirme

Abstract

Bilindiği üzere, gıda insanlar için hayatî önemi haizdir. Bu basit olgudan ötürü gıda alanında devletler arasında her zaman bir iş birliğine ihtiyaç duyulmuştur. Bu tür bir iş birliğini sağlamanın en basit ve güvenli yolu ise kesinlikle uluslararası örgütlerin veya benzerlerinin kurulmasından geçmektedir. Bu minvalde, diğerlerinin yanında hepsi de Roma merkezli dört uluslararası örgütlenmeye gidilmiştir. Bu durum, gıda alanında iş birliği bakımından ele alındığında Roma’yı gıda başkenti yapmıştır. Böylelikle, bu kısa çalışmanın amacı okuyucuya bu örgütlenmeleri tanıtmak ve bunu yapmak suretiyle gıda alanında neden ve nasıl bir iş birliğine ihtiyaç duyulduğunu kısaca ortaya koyarak bu konuda genel bir anlayış oluşturmaktır.

Keywords

References

  1. 1905 tarihli Bir Uluslararası Tarım Enstitüsü Yaratmak İçin Sözleşme.
  2. 1923 tarihli Lozan Barış Antlaşması.
  3. 1945 tarihli Birleşmiş Milletler Şartı.
  4. 1946 tarihli Birleşmiş Milletler ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Arasındaki Anlaşma.
  5. 1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Beyannâmesi.
  6. 1949 tarihli Birleşmiş Milletler Görevi Esnasında Uğranılan Zararların Giderilmesine Dair Danışma Görüşü.
  7. 1961 tarihli 1714 (XVI) Sayılı Birleşmiş Milletler Genel Kurul Kararı.
  8. 1961 tarihli Gıda ve Tarım Örgütü Konferansı Kararı.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Law in Context (Other), Public International Law, International Law

Journal Section

Research Article

Publication Date

March 10, 2023

Submission Date

December 7, 2022

Acceptance Date

January 9, 2023

Published in Issue

Year 2022 Volume: 3 Number: 6

APA
Çamyamaç, A. (2023). Gıda Alanında Roma’da Konumlanan Uluslararası Temel Örgütlenmelere İlişkin Kısa Bir Değerlendirme. İzmir Bakırçay Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 3(6), 269-302. https://izlik.org/JA79NJ22TA
AMA
1.Çamyamaç A. Gıda Alanında Roma’da Konumlanan Uluslararası Temel Örgütlenmelere İlişkin Kısa Bir Değerlendirme. BUFLR. 2023;3(6):269-302. https://izlik.org/JA79NJ22TA
Chicago
Çamyamaç, Anıl. 2023. “Gıda Alanında Roma’da Konumlanan Uluslararası Temel Örgütlenmelere İlişkin Kısa Bir Değerlendirme”. İzmir Bakırçay Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 3 (6): 269-302. https://izlik.org/JA79NJ22TA.
EndNote
Çamyamaç A (March 1, 2023) Gıda Alanında Roma’da Konumlanan Uluslararası Temel Örgütlenmelere İlişkin Kısa Bir Değerlendirme. İzmir Bakırçay Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 3 6 269–302.
IEEE
[1]A. Çamyamaç, “Gıda Alanında Roma’da Konumlanan Uluslararası Temel Örgütlenmelere İlişkin Kısa Bir Değerlendirme”, BUFLR, vol. 3, no. 6, pp. 269–302, Mar. 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA79NJ22TA
ISNAD
Çamyamaç, Anıl. “Gıda Alanında Roma’da Konumlanan Uluslararası Temel Örgütlenmelere İlişkin Kısa Bir Değerlendirme”. İzmir Bakırçay Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 3/6 (March 1, 2023): 269-302. https://izlik.org/JA79NJ22TA.
JAMA
1.Çamyamaç A. Gıda Alanında Roma’da Konumlanan Uluslararası Temel Örgütlenmelere İlişkin Kısa Bir Değerlendirme. BUFLR. 2023;3:269–302.
MLA
Çamyamaç, Anıl. “Gıda Alanında Roma’da Konumlanan Uluslararası Temel Örgütlenmelere İlişkin Kısa Bir Değerlendirme”. İzmir Bakırçay Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol. 3, no. 6, Mar. 2023, pp. 269-02, https://izlik.org/JA79NJ22TA.
Vancouver
1.Anıl Çamyamaç. Gıda Alanında Roma’da Konumlanan Uluslararası Temel Örgütlenmelere İlişkin Kısa Bir Değerlendirme. BUFLR [Internet]. 2023 Mar. 1;3(6):269-302. Available from: https://izlik.org/JA79NJ22TA