The Andalusian Umayyad period covers a period of approximately three centuries in the process of statehood after the conquest of the Iberian Peninsula. This period, which began in 138/756 with the declaration of independence by the founding Emir of the state, ‘Abd al-Rahman al-Dāhil I (d. 172/788) and ended with the abolition of the caliphate in 422/1031, has two distinct periods: Emirate (138/756-317/929) and Caliphate (317/929-422/1031). The scientific and cultural activities, the foundations of which were laid with the increase in social welfare in the Emirate Period, when the political and economic turmoil that emerged as a result of the conquests began to settle down, started to yield their products in the Caliphate Period. Thanks to the establishment of contact with the Eastern Islamic world and the support given to scientific studies by the Emirs and Caliphs, scientific prose works were written for the first time during the Andalusian Umayyad period. This period can be considered as a very successful phase in terms of scientific studies and works. Because Andalusia has reached the equipment to raise its own ulema and started to gain a unique identity in scholarly prose. It is admirable that the Muslims in this period, away from the political and social troubles brought about by the conquests and internal turmoil, started scientific studies and produced works that would form the basis for the next generations of Andalusia. The scholarly prose works of this period are included in studies covering the whole of Andalusia or only in periodical studies. However, in both cases, since literary activities are presented as a whole, poetry and literary prose are also included in the subject. Therefore, although the scholarly prose part of the period is dealt with under a separate heading, details cannot be given due to the limits of the research. There are also studies that only talk about the scientific and cultural life of Andalusia. However, in such studies, the works that emerged in Andalusia for seven centuries were dealt with, and the scientific works of the Andalusian Umayyad Period were not examined under a special title. In the view of this information, our study focuses only on the scholarly prose of the period and aims to compile examples of scholarly prose written in the Andalusian Umayyad period and to identify the missing parts or studies. Considering that the scholarly studies continue in integrity, the prose examples were not divided into Emirate and Caliphate Periods without considering the periodical distinctions made in terms of politics. The factors that contributed to the development of scholarly activities in the Andalusian Umayyad Period are briefly mentioned, and the prominent scholars and their works in various branches of science are mentioned. The encyclopaedic works, literary works, works of tabaqāt, works on religious sciences and works on social and scientific sciences are included in the scope of the study.
Endülüs Emevîleri Dönemi, İber Yarımadası’nın fethinin ardından devletleşme sürecinde yaklaşık üç asırlık bir zaman dilimini kapsar. 138/756 yılında devletin kurucu Emîri I. Abdurrahman ed-Dâhil’in (ö. 172/788) bağımsızlığını ilanı ile başlayıp 422/1031 yılında hilâfetin lağvedilmesiyle son bulan bu dönem, Emirlik (138/756-317/929) ve Hilâfet (317/929-422/1031) olmak üzere iki ayrı dönemi haizdir. Fetihler neticesinde ortaya çıkan siyasî ve ekonomik çalkantıların durulmaya başladığı Emirlik Dönemi’nde toplumsal refahın artması ile temelleri atılan ilmî ve kültürel faaliyetler, Hilâfet Dönemi’nde ürünlerini vermeye başlamıştır. Doğu İslâm dünyası ile irtibat kurulması ve Emîr ve Halifelerin ilmî çalışmalara verdikleri destek sayesinde, Endülüs Emevîleri Dönemi’nde ilk defa ilmî nesir eserleri telif edilmiştir. Bu dönem ilmî çalışmalar ve eserler açısından oldukça başarılı bir evre olarak değerlendirilebilir. Zira Endülüs kendi ulemasını yetiştirecek donanıma ulaşmış, ilmî nesirde kendine özgü bir kimlik kazanmaya başlamıştır. Müslümanların bu dönemde fetihler ve iç karışıklıkların getirdiği siyasî ve toplumsal sıkıntılardan uzaklaşarak ilmî çalışmalara başlamaları ve Endülüs’ün sonraki nesillerine temel teşkil edecek eserler ortaya koymaları takdire şayandır. Bu dönemin ilmî nesir çalışmalarına, Endülüs’ün tamamını kapsayan ya da yalnızca dönemsel çalışılan araştırmalarda yer verilmiştir. Ancak her iki durumda da edebî faaliyetler bir bütün halinde verildiği için şiir ve edebî nesir de konuya dahil edilmiştir. Dolayısıyla dönemin ilmî nesir kısmı ayrı bir başlık altında ele alınsa da araştırmaların sınırları gereği detay verilememiştir. Endülüs’ün yalnızca ilmî ve kültürel hayatından bahseden çalışmalar da bulunmaktadır. Ancak bu tür çalışmalarda da Endülüs’te yedi asır boyunca ortaya çıkan eserler ele alınmış, Endülüs Emevîleri Dönemi’ne ait ilmî eserler özel bir başlık altında incelenmemiştir. Bu bilgiler ışığında çalışmamız dönemin yalnızca ilmî nesri üzerine odaklanmakta, daha önce yapılan araştırmalar dikkate alınarak, Endülüs Emevîleri Dönemi’nde kaleme alınan ilmî nesir örneklerini derlemeyi ve eksik görülen kısımları ya da çalışmaları tespit etmeyi amaçlamaktadır. İlmî çalışmaların bütünlük içinde sürdüğü dikkate alınarak, siyasî açıdan yapılan dönemsel ayrımlar gözetilmeksizin, nesir örnekleri Emirlik ve Hilâfet Dönemi şeklinde bir ayrıma tabi tutulmamıştır. Endülüs Emevîleri Dönemi’nde ilmî faaliyetlerin gelişmesine katkıda bulunan unsurlara kısaca değinilmekte, çeşitli ilim dallarında ön plana çıkan âlimler ve eserlerinden bahsedilmektedir. Ansiklopedik eserler olarak değerlendirilen edebî telif eserleri ile tabakât eserleri, dinî ilimlere dair eserler ile sosyal ve fennî ilimlerde kaleme alınan eserler çalışmanın kapsamında yer almaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Arabic Language and Rhetoric |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2024 |
Submission Date | September 16, 2024 |
Acceptance Date | December 25, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Issue: 9 |
Burdur Theology Journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).