Review
BibTex RIS Cite

Kurutmada Termal ve Termal Olmayan Ön İşlem Uygulamaları

Year 2023, , 499 - 518, 08.12.2023
https://doi.org/10.20479/bursauludagziraat.1207022

Abstract

Hasat edilen tarımsal ürünler depolama sürecinde solunum faaliyetlerini bir süre daha devam ettirmektedir. Bu durum, içerdikleri yoğun nemden dolayı ürünlerin kısa sürede bozularak çürümesine neden olmaktadır. Çürüyen ürünlerin renk değerlerinde, görünüşünde, besin elementi ve biyokimyasal içeriğinde önemli ölçüde kayıplar meydana gelmektedir. Kalite kayıplarını en aza indirerek ürünlerin raf ömrünü artırmak amacıyla pek çok muhafaza tekniği uygulanmaktadır. Kurutarak muhafaza yöntemi; biyoaktif bileşenler yönünden ürünler daha konsantre olması, nakliyenin kolay olması, depolamanın ekonomik olması ve ürünün uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilmesi gibi önemli avantajlara sahiptir. Kurutmada işlem süresinin uzun olması enerji tüketiminin artmasına sebep olmaktadır. Bu olumsuzlukları aşmak amacıyla kurutma işleminden önce termal ve/veya termal olmayan ön işlem uygulamaları yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı literatür araştırmaları kapsamında kurutma öncesi uygulanan termal (haşlama, ohmik ısıtma, mikrodalga, kızılötesi) ve termal olmayan (ozmotik dehidrasyon, soğuk plazma, darbeli elektriksel alan, gum arabic, şeker, bal çözeltisi, sitrik asit, ultrases) ön işlemlerinin incelenmesidir.

References

  • Abano, E.E., Sam-Amoah, L.K., Owusu, J., and Engmann, F.N. 2013. Effects of ascorbic acid, salt, lemon juice, and honey on drying kinetics and sensory characteristic of dried mango. Croatian Journal of Food Science and Technology, 5 (1): 1-10.
  • Abbaspour-Gilandeh, Y., Kaveh, M., Fatemi, H., Khalife, E., Witrowa-Rajchert, D. and Nowacka, M. 2021. Effect of pretreatments on convective and ınfrared drying kinetics, energy consumption and quality of terebinth. Applied Sciences, 11: 7672.
  • Adeleye, S.A., Salami, J., Oluwaleye, I.O., Oni, T.O., Akindele, D.O. and Olukayode, N.E. 2020. Evaluation of the convective drying of banana. ınternational research journal of modernization in engineering. Technology and Science, 2(8): 1017-1026.
  • Adepoju, L.A. and Osunde, Z.D. 2017. Effect of pretreatments and drying methods on some qualities of dried mango (mangifera indica) fruit. Agricultural Engineering International: CIGR Journal, 19(1):187–194.
  • Adepoju, L.A., Osunde, Z.D. and Falua, K.J. 2021. Changes in proximate composition, vitamin c and β-carotene contents of oven dried pawpaw (carica papaya) fruit as ınfluenced by pre-treatment methods. FUOYE Journal of Engineering and Technology (FUOYEJET), 6(1): 2579-0617.
  • Adetoro, A.O., Opara, U.L. and Fawole, O.A. 2020. Effect of blanching on enzyme ınactivation, physicochemical attributes and antioxidant capacity of hot-air dried pome-granate (punica granatum l.) Arils (cv. Wonderful). Processes, 9:25.
  • Adiamo, O.Q., Eltoum, Y.A.I. and Babiker, E.E. 2017. Effects of gum arabic edible coatings and sun-drying on the storage life and quality of raw and blanched tomato slices, Journal of Culinary Science and Technology, 17(1): 45-58.
  • Aktop, S., Gök, V., Özkan, M. ve Kara, R. 2015. Et ve et ürünlerinde soğuk plazma uygulamaları. Kocatepe Veteriner Dergisi, 8(2): 79-86.
  • Araujo, M.E.V., Barbosa, E.G., Oliveira, A.C.L., Milagres, R.S., Pinto, F.A.C. and Corrêa, P.C. 2020. Physical properties of yellow passion fruit seeds (passiflora edulis) during the drying process. Scientia Horticuturae, 261:109032.
  • Aydar, A.Y. 2021. Investigation of ultrasound pretreatment time and microwave power level on drying and rehydration kinetics of green olives. Food Science and Technology, 41(1): 238-244.
  • Aydar, A.Y., Yılmaz, T,. Mataracı, C.E. ve Sağlam, T.B. 2021. Gıdaların kurutulmasında ultrason ön işleminin kullanımı. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 11(2): 1165-1175.
  • Bakry, R.S., Khater El-Sayed, G., Bahnasawy, A.H. and Ali, S.A. 2021. Effect of drying methods on the quality of dried tomatoes. Processıng Engineering of Agricultural Products, 38(2): 155-180.
  • Bao, T., Hao, X., Shishir, M.R.I., Karim, N. and Chen, W. 2021. Cold plasma: an emerging pretreatment technology for the drying of jujube slices. Food Chemistry, 337: 127783.
  • Bassey, E.J., Cheng, J.H. and Sun, D.W. 2021. Novel nonthermal and thermal pretreatments for enhancing drying performance and improving quality of fruits and vegetables. Trends in Food Science and Technology, 112: 137-148.
  • Bozkır, H. 2020. Mikrodalga ve termosonikasyon haşlama yöntemleri ile patatesin haşlanması ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. GIDA, 45(5): 917-928.
  • Bozkır, H. ve Rayman Ergün, A. 2021. Influence of ultrasonic and electrical pretreatments on the drying and quality characteristics of kiwi fruit slices. GIDA, 46 (4): 817-829. Bozkir, H., Ergün, A.R., Tekgül, Y. and Baysal, T. 2019. Ultrasound as pretreatment for drying garlic slices in microwave and convective dryer. Food Science Biotechnology, 28(2):347-354.
  • Cesur, Ö. 2013. Kurutma metodları ve şartlarının nar tanesinin kurutma kinetiği ve kalitesi üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı.
  • Chen, J., Venkitasamy, C., Shen, Q., McHugh, T.H., Zhang, R. and Pan, Z. 2018. Development of healthy crispy carrot snacks using sequential infrared blanching and hot air drying method. LWT-Food Science and Technology, 97: 469-475.
  • Chua, B.L., Khor, Y.C., Ali, A. and Ravikumar, H. 2021. Influence of ultrasound-assısted osmotıc dehydratıon pre-treatment on total phenolic content, antıoxıdant capacıty and p-cymene content of eucalyptus deglupta. Journal of Tropical Forest Science, 33(2):149-159.
  • Ciurzyńska, A., Falacińska, J., Kowalska, H., Kowalska, J., Galus, S., Marzec, A. and Domian, E. 2021. The effect of pre-treatment (blanching, ultrasound and freezing) on quality of freeze-dried red beets. Foods, 10:132.
  • Çetin, N. 2021. Elma çeşitlerinin kurutulmasında farklı kurutma yöntemlerinin etkisinin belirlenmesi ve yapay zekâ algoritmalarıyla karşılaştırılması. Doktora Tezi, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı.
  • Çiftci, Y. ve Fincan, M. 2021. Meyve ve sebzelerin kurutulmasında ön işlem olarak vurgulu elektrik alan kullanımı. GIDA, 46(4): 830-847.
  • Dağdelen, C. 2019. Dondurulmuş sebze üretiminde ohmik ısıtma on işleminin kalite üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı.
  • Deng, L.Z., Mujumdar, A.S., Zhang, Q., Yang, X.H., Wang, J., Zheng, Z., Gao, Z.J. and Xiao, H.W. 2017. Chemical and physical pretreatments of fruits and vegetables: Effects on drying characteristics and quality attributes – a comprehensive review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 59(9): 1408-1432.
  • Doymaz, İ., 2010. Effect of citric acid and blanching pre-treatments on drying and rehydration of amasya red apples. Food and Bioproducts Processing, 88: 124-132.
  • Doymaz, İ. ve Aktaş, C. 2018. Patlıcan dilimlerinin kurutma ve rehidrasyon karakteristiklerinin belirlenmesi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 33(3): 833-841.
  • Elangovan, E. and Natarajan, S.K. 2021. Effects of pretreatments on quality attributes, moisture diffusivity and activation energy of solar dried ivy gourd. Journal of Food Process Engineering, 44(4): 13653.
  • García Martínez, E.M., Andújar Pérez, I., Yuste Del Carmen, A., Prohens Tomás, J. and Martínez Navarrete, N. 2018. Antioxidant and anti-inflammatory activities of freeze-dried grapefruit phenolics as affected by gum arabic and bamboo fibre addition and microwave pretreatment. Journal of the Science of Food and Agriculture, 98(8): 3076-3083.
  • Gavahian, M., Chu, Y. and Farahnaky, A. 2019. Effects of ohmic and microwave cooking on textural softening and physical properties of rice. Journal of Food Engineering, 243: 114-124.
  • Guiamba, I.R. 2016. Nutritional value and quality of processed mango fruits. Doctora Thesis, Chalmers University of Technology Department of Biology and Biological Engineering, Food and Nutrition Science. Guiamba, I.R.F., Svanberg, U. and Ahrné, L. 2015. Effect of infrared blanching on enzyme activity and retention of β-carotene and vitamin c in dried mango. Journal of Food Science, 80(6): E1235-E1242.
  • Günaydın, S. 2020. Mikrodalga, konvektif ve gölgede kurutma yöntemleri kullanılarak kurutulmuş kuşburnu meyvesinin kurutma kinetiği, renk ve besin elementi içeriği açısından incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü, Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı. Huang, C., Wu, J.S., Wu, J. and Ting, Y. 2019. Novel atmospheric‐pressure air plasma jet pretreatment on the drying kinetics and quality of white grapes. Journal of the Science of Food and Agriculture. 9(11): 5102- 5111.
  • Ioannou, I. and Ghoul, M. 2013. Prevention of enzymatic browning in fruit and vegetables. European Scientific Journal, 9(30): 310-341.
  • İncedayı, B. 2020. Assessment of pretreatments on drying kinetics and quality characteristics of thin-layer dried red pepper. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 44: 543-556.
  • İncedayı, B., Seyhan, B. ve Çopur, Ö.U. 2019. Ohmik ısıtma destekli işlemlerin gıdalarda kullanımı ve kalite üzerine etkisi. Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., 33(2): 341-354.
  • Jahanbakhshi, A., Kaveh, M., Taghinezhad, E. and Sharabiani, V.R. 2021. Assessment of kinetics, effective moisture diffusivity, specific energy consumption, shrinkage, and color in the pistachio kernel drying process in microwave drying with ultrasonic pretreatment. Journal of Food Process Preserve, e14449: 2-15.
  • Jha, P., Meghwal, M. and Prabhakar, P.K. 2021. Microwave drying of banana blossoms (musa acuminata): mathematical modeling and drying energetics. Journal of Food Process Preservation, 45:e15717.
  • Jin, W., Zhang, M. and Shi, W. 2019. Evaluation of ultrasound pretreatment and drying methods on selected quality attributes of bitter melon (momordica charantia L.). Drying Technology, 37(3): 387-396.
  • Kapetanakou, A.E., Nestora, S., Evageliou, V. and Skandamis, N. 2019. Sodium alginate–cinnamon essential oil coated apples and pears: variability of aspergillus carbonarius growth and ochratoxin a production. Food Research International, 119: 876–885.
  • Karimi, S., Layeghinia, N. and Abbasi, H. 2021. Microwave pretreatment followed by associated microwave-hot air drying of gundelia tournefortii L.: drying kinetics, energy consumption and quality characteristics. Heat and Mass Transfer, 57:133–146.
  • Kaya, O. ve İçier, F. 2019. İndüksiyon ve ohmik ısıtma işlemlerinin gıdalara uygulanabilirliğinin karşılaştırılması. Akademik Gıda, 17(1): 111-120.
  • Kuyu, C.G., Tola, Y.B., Mohammed, A. and Ramaswamy, H.S. 2018. Determination of citric acid pretreatment effect on nutrient content, bioactive components, and total antioxidant capacity of dried sweet potato flour. Food Science Nutrition, 2018: 1-10.
  • Nazlım, B.A. ve Tuncel, N.B. 2018. Isıl işlem uygulamasının dehidre patates ve patates ununun fizikokimyasal ve fonksiyonel özellikleri üzerine etkisi. Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(1): 88-98.
  • Nguyen, D.Q., Mounir, S. and Allaf, K. 2018. Comparative study of methods for producing gum arabic powder and the impact of dıc treatment (instant controlled pressure drop) on the properties of the product, Drying Technology, 37(9): 1068-1080.
  • Nozad, M., Khojastehpour, M., Tabasizadeh, M., Azizi, M., Miraei Ashtiani, S.H. and Salarikia, A. 2016. Characterization of hot-air drying and infrared drying of spearmint (mentha spicata L.) leaves. Food Measure, 10: 466-473.
  • Orikasa, T., Ono, N., Watanabe, T., Ando, Y., Shiina, T. and Kojde, S. 2018. Impact of blanching pretreatment on the drying rate and energy consumption during far-infrared drying of paprika (capsicum annuum L.). Food Quality and Safety, 2:97-103.
  • Öztürk, M. ve Erbaş, M. 2021. Sitrik asit üretimi ve saflaştırılması. GIDA, 46(2): 296-310.
  • Özkan Karabacak, A., Acoglu, B., Yolci Ömeroglu, P. and Çopur, Ö.U. 2020. Microwave pre-treatment for vacuum drying of orange slices: drying characteristics, rehydration capacity and quality properties. Journal of Food Process Engineering, 43:e13511.
  • Pavkov, I., Radojćin, M., Stamenković, Z., Kešelj, K., Tylewicz, U., Sipos, P., Ponjićan, O. and Sedlar, A. 2021. Effects of osmotic dehydration on the hot air drying of apricot halves: drying kinetics, mass transfer and shrinkage. Processes, 9:202.
  • Polat, A. 2019. Havuç ve patatesin kurutulmasında ultrases ön işlem uygulamasının etkisinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı.
  • Ramazani, A., Azadbakht, M., Arabkhazaeli, R., Zamani, S. and Torshizi, M.V. 2020. Pre-treatment (ohmic and oven) effect on thermodynamıc parameters of kiwi drying in microwave dryer. Carpathian Journal of Food Science and Technology, 12(3): 60-80.
  • Reddy, M., Warad, K. and Manokaran, S. 2021. Food processing and preservation using ohmic heating. SPAST Abstracts, 1:01.
  • Rokhbin, A., Azadbakht, M. 2021. The shrinkage of orange slices during microwave drying and ohmic pretreatment. Journal of Food Process Preserve, 45:e15400.
  • Roy, M., Bulbul, M.A.I., Hossain, M.A., Shourove, J.H., Ahmed, S., Sarkar, A. and Biswas, R. 2021. Study on the drying kinetics and quality parameters of osmotic pre-treated dried satkara (citrus macroptera) fruits. Journal of Food Measurement and Characterization, 1-15.
  • Salehi, F. and Kashaninejad, M. 2018. Modeling of moisture loss kinetics and color changes in the surface of lemon slice during the combined infrared-vacuum drying. Information Processing in Agriculture, 5: 516-523. Sarabo, Z., Hanafi, N., Rosli, M.A., Rashid, S.N.A., Ropi, N.A.M., Hasham, R., Sarmidi, M.R., Cheng, K.K.
  • and Othman, N.Z. 2021. Effect of different pre-treatments on the physicochemical properties of freeze-dried (Ananas comosus L.). Materials Today Proceedings, 42: 229-233.
  • Seçkin, A.K. ve Özgören, E. 2011. Gıda endüstrisinde darbeli elektrik alan uygulamaları. Gıda ve Yem Bilimi - Teknolojisi Dergisi, 11:39-48.
  • Suhag, Y., Nayik, G.A. and Nanda, V. 2016. Effect of gum arabic concentration and inlet temperature during spray drying on physical and antioxidant properties of honey powder. Journal of Food Measurement and Characterization, 10: 350-356.
  • Tabibian, S.A., Labbafi, M., Askari, G.H., Rezaeinezhad, A.R. and Ghomi, H. 2020. Effect of gliding arc discharge plasma pretreatment on drying kinetic, energy consumption and physico-chemical properties of saffron (crocus sativus L.). Journal of Food Engineering, 300: 110535.
  • Tang, M., Sun, H., Zhang, Z., Zhao, J., Cao, J., Thakur, K. and He, S. 2019. Evaluation of hot water and microwave blanching on qualities and sensory characteristics of water dropwort (Oenanthe javanica dc.). Journal of Food Processing Preservation, 43:e14104.
  • Taşkın, O. ve İzli, N. 2017. Kızılötesi kurutucu ile hurmanın kurutulması ve matematiksel modellenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34 (Ek Sayı): 10-15.
  • Toğrul, İ.T., Çelebi, R.S. ve Toğrul, T. 2018. Farklı ön işlem uygulanan ahlatın kuruma ve büzülme davranışının modellenmesi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 33(4): 1231-1245.
  • Tunde Akıntunde, T.Y. 2010. Effect of pretreatment on drying time andquality of chilli pepper. Journal of Food Processing and Preservation, 34: 595-608.
  • Tüfekçi, S. ve Özkal, S.G. 2015. Ultrases ön işleminin havuç dilimlerinin kuruma karakteristikleri üzerine etkisi. Akademik Gıda, 16(1): 11-19.
  • Uğuz, M.T. ve Gezici, A. 2021. Ejder meyvesinin ozmotik dehidrasyonu ve kuruma özelliklerinin değerlendirilmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(2): 149-157.
  • Vladić, J., Duarte, A.R.C., Radman, S., Simić, S. and Jerković, I. 2022. Enzymatic and microwave pretreatments and supercritical CO2 extraction for ımproving extraction efficiency and quality of origanum vulgare l. Spp. Hirtum extracts. Plants, 11: 54.
  • Wang, H., Fu, Q., Chen, S., Hu, Z. and Xie, H. 2018. Effect of hot-water blanching pretreatment on drying characteristics and product qualities for the novel ıntegrated freeze-drying of apple slices. Journal of Food Quality, 1347513:12.
  • Wu, Y. and Guo, Y. 2010. Experimental study of the parameters of high pulsed electrical field pretreatment to fruits and vegetables in vacuum freeze-drying. 4th Conference on Computer and Computing Technologies in Agriculture (CCTA), Oct 2010, Nanchang, China, p: 691-697.
  • Xin, Y., Zhang, M., Yang, H. and Adhikari, B. 2015. Kinetics of argy wormwood (Artemisia argyi) leaf peroxidase and chlorophyll content changes due to thermal and thermosonication treatment. Journal of Food Science and Technology, 52(1): 249-257.
  • Yamakagea, K., Yamadaa, T., Takahashib, K., Takakib, K., Komurod, M., Sasakid, K., Aokie, H., Kamagatae, J., Koidef, S. and Orikasaa, T. 2021. Impact of pre-treatment with pulsed electric field on drying rate and changes in spinach quality during hot air drying. Nnovative Food Science and Emerging Technologies, 68 (2021): 10261.
  • Yıldız, Z. 2021. Termal ön işlemin güneş enerjili raflı bir kurutucuda muz cipsi üretimine etkisi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Dergisi, 18(1):1-6.
  • Yi, J., Zhou, L., Bi, J., Liu, X., Quinqin, C. and Wu, X. 2016. Influences of microwave pre-drying and explosion puffing dryinginduced cell wall polysaccharide modification on physicochemicalproperties, texture, microstructure and rehydration of pitaya fruitchips. LWT - Food Science and Technology, 70: 271e279272.
  • Yu, Y., Jin, T.Z. and Xiao, G. 2017. Effects of pulsed electric fields pretreatment and drying method on drying characteristics and nutritive quality of blueberries. Journal of Food Processing and Preservation, 41(6): e13303.
  • Yu, L.J, Ngadi, M., Raghavan, G.S.V. 2009. Effect of temperature and pulsed electric field treatment on rennet coagulation properties of milk. Journal of Food Engineering, 95:115-118.

Thermal and Non-thermal Pretreatment Applications in Drying

Year 2023, , 499 - 518, 08.12.2023
https://doi.org/10.20479/bursauludagziraat.1207022

Abstract

In agricultural products, respiratory activities maintain for a while during the storage process after the
harvest. In this case, the products deteriorate in a short time due to the intense moisture content. There are significant losses in color, appearance, nutrient, and biochemical content of deteriorated products. Many preservation techniques are applied in order to increase the shelf life of the products by minimizing these quality losses. In addition to the fact that the drying preservation method has important advantages such as being more concentrated in terms of bioactive components, easy transportation, economical storage and keeping the product intact for a long time. Longer processing time in drying causes an increase in energy consumption. In order to overcome these disadvantages, thermal and non-thermal pretreatment applications are carried out before the drying process. The aim of this study is to investigate the thermal (boiling, ohmic heating, microwave, infrared) and non-thermal (osmotic dehydration, cold plasma, pulsed electrical field, gum arabic, sucrose, honey, citric acid, ultrasound) pretreatments applied in drying within the scope of literature research.

References

  • Abano, E.E., Sam-Amoah, L.K., Owusu, J., and Engmann, F.N. 2013. Effects of ascorbic acid, salt, lemon juice, and honey on drying kinetics and sensory characteristic of dried mango. Croatian Journal of Food Science and Technology, 5 (1): 1-10.
  • Abbaspour-Gilandeh, Y., Kaveh, M., Fatemi, H., Khalife, E., Witrowa-Rajchert, D. and Nowacka, M. 2021. Effect of pretreatments on convective and ınfrared drying kinetics, energy consumption and quality of terebinth. Applied Sciences, 11: 7672.
  • Adeleye, S.A., Salami, J., Oluwaleye, I.O., Oni, T.O., Akindele, D.O. and Olukayode, N.E. 2020. Evaluation of the convective drying of banana. ınternational research journal of modernization in engineering. Technology and Science, 2(8): 1017-1026.
  • Adepoju, L.A. and Osunde, Z.D. 2017. Effect of pretreatments and drying methods on some qualities of dried mango (mangifera indica) fruit. Agricultural Engineering International: CIGR Journal, 19(1):187–194.
  • Adepoju, L.A., Osunde, Z.D. and Falua, K.J. 2021. Changes in proximate composition, vitamin c and β-carotene contents of oven dried pawpaw (carica papaya) fruit as ınfluenced by pre-treatment methods. FUOYE Journal of Engineering and Technology (FUOYEJET), 6(1): 2579-0617.
  • Adetoro, A.O., Opara, U.L. and Fawole, O.A. 2020. Effect of blanching on enzyme ınactivation, physicochemical attributes and antioxidant capacity of hot-air dried pome-granate (punica granatum l.) Arils (cv. Wonderful). Processes, 9:25.
  • Adiamo, O.Q., Eltoum, Y.A.I. and Babiker, E.E. 2017. Effects of gum arabic edible coatings and sun-drying on the storage life and quality of raw and blanched tomato slices, Journal of Culinary Science and Technology, 17(1): 45-58.
  • Aktop, S., Gök, V., Özkan, M. ve Kara, R. 2015. Et ve et ürünlerinde soğuk plazma uygulamaları. Kocatepe Veteriner Dergisi, 8(2): 79-86.
  • Araujo, M.E.V., Barbosa, E.G., Oliveira, A.C.L., Milagres, R.S., Pinto, F.A.C. and Corrêa, P.C. 2020. Physical properties of yellow passion fruit seeds (passiflora edulis) during the drying process. Scientia Horticuturae, 261:109032.
  • Aydar, A.Y. 2021. Investigation of ultrasound pretreatment time and microwave power level on drying and rehydration kinetics of green olives. Food Science and Technology, 41(1): 238-244.
  • Aydar, A.Y., Yılmaz, T,. Mataracı, C.E. ve Sağlam, T.B. 2021. Gıdaların kurutulmasında ultrason ön işleminin kullanımı. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 11(2): 1165-1175.
  • Bakry, R.S., Khater El-Sayed, G., Bahnasawy, A.H. and Ali, S.A. 2021. Effect of drying methods on the quality of dried tomatoes. Processıng Engineering of Agricultural Products, 38(2): 155-180.
  • Bao, T., Hao, X., Shishir, M.R.I., Karim, N. and Chen, W. 2021. Cold plasma: an emerging pretreatment technology for the drying of jujube slices. Food Chemistry, 337: 127783.
  • Bassey, E.J., Cheng, J.H. and Sun, D.W. 2021. Novel nonthermal and thermal pretreatments for enhancing drying performance and improving quality of fruits and vegetables. Trends in Food Science and Technology, 112: 137-148.
  • Bozkır, H. 2020. Mikrodalga ve termosonikasyon haşlama yöntemleri ile patatesin haşlanması ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. GIDA, 45(5): 917-928.
  • Bozkır, H. ve Rayman Ergün, A. 2021. Influence of ultrasonic and electrical pretreatments on the drying and quality characteristics of kiwi fruit slices. GIDA, 46 (4): 817-829. Bozkir, H., Ergün, A.R., Tekgül, Y. and Baysal, T. 2019. Ultrasound as pretreatment for drying garlic slices in microwave and convective dryer. Food Science Biotechnology, 28(2):347-354.
  • Cesur, Ö. 2013. Kurutma metodları ve şartlarının nar tanesinin kurutma kinetiği ve kalitesi üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı.
  • Chen, J., Venkitasamy, C., Shen, Q., McHugh, T.H., Zhang, R. and Pan, Z. 2018. Development of healthy crispy carrot snacks using sequential infrared blanching and hot air drying method. LWT-Food Science and Technology, 97: 469-475.
  • Chua, B.L., Khor, Y.C., Ali, A. and Ravikumar, H. 2021. Influence of ultrasound-assısted osmotıc dehydratıon pre-treatment on total phenolic content, antıoxıdant capacıty and p-cymene content of eucalyptus deglupta. Journal of Tropical Forest Science, 33(2):149-159.
  • Ciurzyńska, A., Falacińska, J., Kowalska, H., Kowalska, J., Galus, S., Marzec, A. and Domian, E. 2021. The effect of pre-treatment (blanching, ultrasound and freezing) on quality of freeze-dried red beets. Foods, 10:132.
  • Çetin, N. 2021. Elma çeşitlerinin kurutulmasında farklı kurutma yöntemlerinin etkisinin belirlenmesi ve yapay zekâ algoritmalarıyla karşılaştırılması. Doktora Tezi, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı.
  • Çiftci, Y. ve Fincan, M. 2021. Meyve ve sebzelerin kurutulmasında ön işlem olarak vurgulu elektrik alan kullanımı. GIDA, 46(4): 830-847.
  • Dağdelen, C. 2019. Dondurulmuş sebze üretiminde ohmik ısıtma on işleminin kalite üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı.
  • Deng, L.Z., Mujumdar, A.S., Zhang, Q., Yang, X.H., Wang, J., Zheng, Z., Gao, Z.J. and Xiao, H.W. 2017. Chemical and physical pretreatments of fruits and vegetables: Effects on drying characteristics and quality attributes – a comprehensive review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 59(9): 1408-1432.
  • Doymaz, İ., 2010. Effect of citric acid and blanching pre-treatments on drying and rehydration of amasya red apples. Food and Bioproducts Processing, 88: 124-132.
  • Doymaz, İ. ve Aktaş, C. 2018. Patlıcan dilimlerinin kurutma ve rehidrasyon karakteristiklerinin belirlenmesi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 33(3): 833-841.
  • Elangovan, E. and Natarajan, S.K. 2021. Effects of pretreatments on quality attributes, moisture diffusivity and activation energy of solar dried ivy gourd. Journal of Food Process Engineering, 44(4): 13653.
  • García Martínez, E.M., Andújar Pérez, I., Yuste Del Carmen, A., Prohens Tomás, J. and Martínez Navarrete, N. 2018. Antioxidant and anti-inflammatory activities of freeze-dried grapefruit phenolics as affected by gum arabic and bamboo fibre addition and microwave pretreatment. Journal of the Science of Food and Agriculture, 98(8): 3076-3083.
  • Gavahian, M., Chu, Y. and Farahnaky, A. 2019. Effects of ohmic and microwave cooking on textural softening and physical properties of rice. Journal of Food Engineering, 243: 114-124.
  • Guiamba, I.R. 2016. Nutritional value and quality of processed mango fruits. Doctora Thesis, Chalmers University of Technology Department of Biology and Biological Engineering, Food and Nutrition Science. Guiamba, I.R.F., Svanberg, U. and Ahrné, L. 2015. Effect of infrared blanching on enzyme activity and retention of β-carotene and vitamin c in dried mango. Journal of Food Science, 80(6): E1235-E1242.
  • Günaydın, S. 2020. Mikrodalga, konvektif ve gölgede kurutma yöntemleri kullanılarak kurutulmuş kuşburnu meyvesinin kurutma kinetiği, renk ve besin elementi içeriği açısından incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü, Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı. Huang, C., Wu, J.S., Wu, J. and Ting, Y. 2019. Novel atmospheric‐pressure air plasma jet pretreatment on the drying kinetics and quality of white grapes. Journal of the Science of Food and Agriculture. 9(11): 5102- 5111.
  • Ioannou, I. and Ghoul, M. 2013. Prevention of enzymatic browning in fruit and vegetables. European Scientific Journal, 9(30): 310-341.
  • İncedayı, B. 2020. Assessment of pretreatments on drying kinetics and quality characteristics of thin-layer dried red pepper. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 44: 543-556.
  • İncedayı, B., Seyhan, B. ve Çopur, Ö.U. 2019. Ohmik ısıtma destekli işlemlerin gıdalarda kullanımı ve kalite üzerine etkisi. Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., 33(2): 341-354.
  • Jahanbakhshi, A., Kaveh, M., Taghinezhad, E. and Sharabiani, V.R. 2021. Assessment of kinetics, effective moisture diffusivity, specific energy consumption, shrinkage, and color in the pistachio kernel drying process in microwave drying with ultrasonic pretreatment. Journal of Food Process Preserve, e14449: 2-15.
  • Jha, P., Meghwal, M. and Prabhakar, P.K. 2021. Microwave drying of banana blossoms (musa acuminata): mathematical modeling and drying energetics. Journal of Food Process Preservation, 45:e15717.
  • Jin, W., Zhang, M. and Shi, W. 2019. Evaluation of ultrasound pretreatment and drying methods on selected quality attributes of bitter melon (momordica charantia L.). Drying Technology, 37(3): 387-396.
  • Kapetanakou, A.E., Nestora, S., Evageliou, V. and Skandamis, N. 2019. Sodium alginate–cinnamon essential oil coated apples and pears: variability of aspergillus carbonarius growth and ochratoxin a production. Food Research International, 119: 876–885.
  • Karimi, S., Layeghinia, N. and Abbasi, H. 2021. Microwave pretreatment followed by associated microwave-hot air drying of gundelia tournefortii L.: drying kinetics, energy consumption and quality characteristics. Heat and Mass Transfer, 57:133–146.
  • Kaya, O. ve İçier, F. 2019. İndüksiyon ve ohmik ısıtma işlemlerinin gıdalara uygulanabilirliğinin karşılaştırılması. Akademik Gıda, 17(1): 111-120.
  • Kuyu, C.G., Tola, Y.B., Mohammed, A. and Ramaswamy, H.S. 2018. Determination of citric acid pretreatment effect on nutrient content, bioactive components, and total antioxidant capacity of dried sweet potato flour. Food Science Nutrition, 2018: 1-10.
  • Nazlım, B.A. ve Tuncel, N.B. 2018. Isıl işlem uygulamasının dehidre patates ve patates ununun fizikokimyasal ve fonksiyonel özellikleri üzerine etkisi. Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(1): 88-98.
  • Nguyen, D.Q., Mounir, S. and Allaf, K. 2018. Comparative study of methods for producing gum arabic powder and the impact of dıc treatment (instant controlled pressure drop) on the properties of the product, Drying Technology, 37(9): 1068-1080.
  • Nozad, M., Khojastehpour, M., Tabasizadeh, M., Azizi, M., Miraei Ashtiani, S.H. and Salarikia, A. 2016. Characterization of hot-air drying and infrared drying of spearmint (mentha spicata L.) leaves. Food Measure, 10: 466-473.
  • Orikasa, T., Ono, N., Watanabe, T., Ando, Y., Shiina, T. and Kojde, S. 2018. Impact of blanching pretreatment on the drying rate and energy consumption during far-infrared drying of paprika (capsicum annuum L.). Food Quality and Safety, 2:97-103.
  • Öztürk, M. ve Erbaş, M. 2021. Sitrik asit üretimi ve saflaştırılması. GIDA, 46(2): 296-310.
  • Özkan Karabacak, A., Acoglu, B., Yolci Ömeroglu, P. and Çopur, Ö.U. 2020. Microwave pre-treatment for vacuum drying of orange slices: drying characteristics, rehydration capacity and quality properties. Journal of Food Process Engineering, 43:e13511.
  • Pavkov, I., Radojćin, M., Stamenković, Z., Kešelj, K., Tylewicz, U., Sipos, P., Ponjićan, O. and Sedlar, A. 2021. Effects of osmotic dehydration on the hot air drying of apricot halves: drying kinetics, mass transfer and shrinkage. Processes, 9:202.
  • Polat, A. 2019. Havuç ve patatesin kurutulmasında ultrases ön işlem uygulamasının etkisinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı.
  • Ramazani, A., Azadbakht, M., Arabkhazaeli, R., Zamani, S. and Torshizi, M.V. 2020. Pre-treatment (ohmic and oven) effect on thermodynamıc parameters of kiwi drying in microwave dryer. Carpathian Journal of Food Science and Technology, 12(3): 60-80.
  • Reddy, M., Warad, K. and Manokaran, S. 2021. Food processing and preservation using ohmic heating. SPAST Abstracts, 1:01.
  • Rokhbin, A., Azadbakht, M. 2021. The shrinkage of orange slices during microwave drying and ohmic pretreatment. Journal of Food Process Preserve, 45:e15400.
  • Roy, M., Bulbul, M.A.I., Hossain, M.A., Shourove, J.H., Ahmed, S., Sarkar, A. and Biswas, R. 2021. Study on the drying kinetics and quality parameters of osmotic pre-treated dried satkara (citrus macroptera) fruits. Journal of Food Measurement and Characterization, 1-15.
  • Salehi, F. and Kashaninejad, M. 2018. Modeling of moisture loss kinetics and color changes in the surface of lemon slice during the combined infrared-vacuum drying. Information Processing in Agriculture, 5: 516-523. Sarabo, Z., Hanafi, N., Rosli, M.A., Rashid, S.N.A., Ropi, N.A.M., Hasham, R., Sarmidi, M.R., Cheng, K.K.
  • and Othman, N.Z. 2021. Effect of different pre-treatments on the physicochemical properties of freeze-dried (Ananas comosus L.). Materials Today Proceedings, 42: 229-233.
  • Seçkin, A.K. ve Özgören, E. 2011. Gıda endüstrisinde darbeli elektrik alan uygulamaları. Gıda ve Yem Bilimi - Teknolojisi Dergisi, 11:39-48.
  • Suhag, Y., Nayik, G.A. and Nanda, V. 2016. Effect of gum arabic concentration and inlet temperature during spray drying on physical and antioxidant properties of honey powder. Journal of Food Measurement and Characterization, 10: 350-356.
  • Tabibian, S.A., Labbafi, M., Askari, G.H., Rezaeinezhad, A.R. and Ghomi, H. 2020. Effect of gliding arc discharge plasma pretreatment on drying kinetic, energy consumption and physico-chemical properties of saffron (crocus sativus L.). Journal of Food Engineering, 300: 110535.
  • Tang, M., Sun, H., Zhang, Z., Zhao, J., Cao, J., Thakur, K. and He, S. 2019. Evaluation of hot water and microwave blanching on qualities and sensory characteristics of water dropwort (Oenanthe javanica dc.). Journal of Food Processing Preservation, 43:e14104.
  • Taşkın, O. ve İzli, N. 2017. Kızılötesi kurutucu ile hurmanın kurutulması ve matematiksel modellenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34 (Ek Sayı): 10-15.
  • Toğrul, İ.T., Çelebi, R.S. ve Toğrul, T. 2018. Farklı ön işlem uygulanan ahlatın kuruma ve büzülme davranışının modellenmesi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 33(4): 1231-1245.
  • Tunde Akıntunde, T.Y. 2010. Effect of pretreatment on drying time andquality of chilli pepper. Journal of Food Processing and Preservation, 34: 595-608.
  • Tüfekçi, S. ve Özkal, S.G. 2015. Ultrases ön işleminin havuç dilimlerinin kuruma karakteristikleri üzerine etkisi. Akademik Gıda, 16(1): 11-19.
  • Uğuz, M.T. ve Gezici, A. 2021. Ejder meyvesinin ozmotik dehidrasyonu ve kuruma özelliklerinin değerlendirilmesi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(2): 149-157.
  • Vladić, J., Duarte, A.R.C., Radman, S., Simić, S. and Jerković, I. 2022. Enzymatic and microwave pretreatments and supercritical CO2 extraction for ımproving extraction efficiency and quality of origanum vulgare l. Spp. Hirtum extracts. Plants, 11: 54.
  • Wang, H., Fu, Q., Chen, S., Hu, Z. and Xie, H. 2018. Effect of hot-water blanching pretreatment on drying characteristics and product qualities for the novel ıntegrated freeze-drying of apple slices. Journal of Food Quality, 1347513:12.
  • Wu, Y. and Guo, Y. 2010. Experimental study of the parameters of high pulsed electrical field pretreatment to fruits and vegetables in vacuum freeze-drying. 4th Conference on Computer and Computing Technologies in Agriculture (CCTA), Oct 2010, Nanchang, China, p: 691-697.
  • Xin, Y., Zhang, M., Yang, H. and Adhikari, B. 2015. Kinetics of argy wormwood (Artemisia argyi) leaf peroxidase and chlorophyll content changes due to thermal and thermosonication treatment. Journal of Food Science and Technology, 52(1): 249-257.
  • Yamakagea, K., Yamadaa, T., Takahashib, K., Takakib, K., Komurod, M., Sasakid, K., Aokie, H., Kamagatae, J., Koidef, S. and Orikasaa, T. 2021. Impact of pre-treatment with pulsed electric field on drying rate and changes in spinach quality during hot air drying. Nnovative Food Science and Emerging Technologies, 68 (2021): 10261.
  • Yıldız, Z. 2021. Termal ön işlemin güneş enerjili raflı bir kurutucuda muz cipsi üretimine etkisi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Dergisi, 18(1):1-6.
  • Yi, J., Zhou, L., Bi, J., Liu, X., Quinqin, C. and Wu, X. 2016. Influences of microwave pre-drying and explosion puffing dryinginduced cell wall polysaccharide modification on physicochemicalproperties, texture, microstructure and rehydration of pitaya fruitchips. LWT - Food Science and Technology, 70: 271e279272.
  • Yu, Y., Jin, T.Z. and Xiao, G. 2017. Effects of pulsed electric fields pretreatment and drying method on drying characteristics and nutritive quality of blueberries. Journal of Food Processing and Preservation, 41(6): e13303.
  • Yu, L.J, Ngadi, M., Raghavan, G.S.V. 2009. Effect of temperature and pulsed electric field treatment on rennet coagulation properties of milk. Journal of Food Engineering, 95:115-118.
There are 73 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Review
Authors

Seda Günaydın 0000-0003-2510-9638

Necati Çetin 0000-0001-8524-8272

Cevdet Sağlam 0000-0002-9955-3128

Early Pub Date December 8, 2023
Publication Date December 8, 2023
Submission Date December 1, 2022
Published in Issue Year 2023

Cite

APA Günaydın, S., Çetin, N., & Sağlam, C. (2023). Kurutmada Termal ve Termal Olmayan Ön İşlem Uygulamaları. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37(2), 499-518. https://doi.org/10.20479/bursauludagziraat.1207022

TR Dizin kriterleri gereği dergimize gönderilecek olan makalelerin mutlaka aşağıda belirtilen hususlara uyması gerekmektedir.

Tüm bilim dallarında yapılan, ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
- Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
- İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
- İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
- Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
- Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
- Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
- Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi.



Makale başvurusunda;

(1) Tam metin makale, Dergi yazım kurallarına uygun olmalı, Makalenin ilk sayfasında ve teşekkür bilgi notu kısmında Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna ve Etik kurul izni gerektirmediğine dair ifadeye yer verilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmeli ve sisteme belgenin yüklenmesi gerekmektedir. (Dergiye gönderilen makalelerde; konu ile ilgili olarak derginin daha önceki sayılarında yayımlanan en az bir yayına atıf yapılması önem arz etmektedir. Dergiye yapılan atıflarda “Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg.” kısaltması kullanılmalıdır.)

(2) Tam metin makalenin taratıldığını gösteren benzerlik raporu (Ithenticate, intihal.net) (% 20’nin altında olmalıdır),

(3) İmzalanmış ve taratılmış başvuru formu, Dergi web sayfasında yer alan başvuru formunun başvuran tarafından İmzalanıp, taratılarak yüklenmesi , (Ön yazı yerine)

(4) Tüm yazarlar tarafından imzalanmış telif hakkı devir formunun taranmış kopyası,

(5) Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, Çıkar Çatışması beyanı verilmesi Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi ve sisteme belgenin (Tüm yazarlar tarafından imzalanmış bir yazı) yüklenmesi gerekmektedir.

Belgelerin elektronik formatta DergiPark sistemine https://dergipark.org.tr/tr/login adresinden kayıt olunarak başvuru sırasında yüklenmesi mümkündür. 


25056 

Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.