Bu çalışma, Kuzey Batı Nijerya'daki domates üreticilerinin iklim değişikliğine uyum stratejisini etkileyen sosyo-ekonomik faktörleri değerlendirmiştir. Çalışmada kullanılan birincil veriler, 100 domates üreticisi ile yapılan anketlere dayanmaktadır. Veriler, tanımlayıcı istatistikler, uyum stratejisi kullanım endeksi, Multinomial Logit ve Temel Bileşen modelleri kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, domates üreticilerinin ortalama yaşının yaklaşık 44 ve ortalama 12 yıllık eğitime sahip olduklarını göstermektedir. Domates üreticilerinin yaklaşık %51'inin krediye erişibildiği ve bunların ortalama 0,81 hektarlık tarım arazisine sahip küçük üreticiler olduğu belirlenmiştir. Domates üreticilerinin kullandığı başlıca iklim değişikliğine uyum stratejileri ve bunlara karşılık gelen endeksler arasında sıcaklık ve kuraklığa dayanıklı ürünlerin ekimi (0,9725), ıslah edilmiş tohum kullanımı (0,9682), malçlama (0,8981), toprak ve su koruma tekniği (0,8321) ve organik gübre kullanımı (0,7931) yer almaktadır. Düşük iklim değişikliği uyum stratejisi kullanıcılarının seçimini etkileyen önemli belirleyiciler arasında eğitim süresi, yaş, domates yetiştiriciliğindeki deneyim ve domates yetiştiriciliğinden elde edilen gelir yer almaktadır. Yüksek iklim değişikliğine uyum stratejisi kullanıcılarını etkileyen önemli belirleyiciler arasında eğitim süresi ve domates tarımından elde edilen gelir yer almaktadır. Domates üreticilerinin karşılaştığı temel zorluklar ve bunlara karşılık gelen Eigen değerleri arasında ıslah edilmiş tohum eksikliği (8,6935), teknoloji eksikliği (5,93660), işleme ve depolama tesislerinin eksikliği (3,9274) ve üreticiler için kapasite geliştirme eksikliği (3,5173) yer almaktadır. İklim değişikliği tehditleriyle mücadele etmek ve verimliliği artırmak için ıslah edilmiş tohum, sulama tesisleri ve tarım teknolojileri domates üreticilerinin kullanımına sunulmalıdır.
Uyum Stratejisi İklim Değişikliği Kuzey Batı Sosyo-Ekonomik Faktörler Domates Üreticileri Nijerya
NIL
NIL
NIL
NIL
This work evaluated socio-economic factors influencing the adaptability strategy of tomato producers to climate change in the North West, Nigeria. Primary data utilized were based on well-designed questionnaire distributed to 100 tomato producers. Data were analyzed using descriptive statistics, using an adaptability strategy use index, multinomial Logit model, and principal component model. The outcome shows that the average age of tomato producers approximates 44 years. They are literate with an average of 12 years of school education. About 51% of tomato producers had access to credit, and they are smallholder farmers with an average of 0.81 hectares of farm land. The major climate change adaptation strategies used by tomato producers and their corresponding indexes include the planting of heat and drought tolerant crops (0.9725), use of improved seeds (0.9682), mulching (0.8981), soil and water conservation technique (0.8321), and use of organic manure (0.7931). The significant predictors influencing the choice of low climate change adaptation strategy users include years of school education, age, experience in tomato farming, and income earned from tomato farming. The significant predictors influencing high climate change adaptation strategy users include years of school education, and income earned from tomato farming. The major challenges faced by tomato producers and their corresponding Eigen values include a lack of improved seeds (8.6935), lack of technology (5.93660), lack of processing and storage facilities (3.9274), and lack of capacity building for producers (3.5173). Improved seeds, irrigation facilities, and farm technologies should be made available to tomato producers to combat threats of climate variability and increase productivity.
Adaptability Strategy Climate Change North West Socio-Economic Factors Tomato Producers Nigeria.
NIL
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Farm Enterprises, Sustainable Agricultural Development, Agricultural Policy, Agricultural Economics (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | NIL |
Early Pub Date | December 15, 2024 |
Publication Date | December 15, 2024 |
Submission Date | July 24, 2024 |
Acceptance Date | October 22, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |
TR Dizin kriterleri gereği dergimize gönderilecek olan makalelerin mutlaka aşağıda belirtilen hususlara uyması gerekmektedir.
Tüm bilim dallarında yapılan, ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
- Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
- İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
- İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
- Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
- Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
- Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
- Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi.
Makale başvurusunda;
(1) Tam metin makale, Dergi yazım kurallarına uygun olmalı, Makalenin ilk sayfasında ve teşekkür bilgi notu kısmında Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna ve Etik kurul izni gerektirmediğine dair ifadeye yer verilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmeli ve sisteme belgenin yüklenmesi gerekmektedir. (Dergiye gönderilen makalelerde; konu ile ilgili olarak derginin daha önceki sayılarında yayımlanan en az bir yayına atıf yapılması önem arz etmektedir. Dergiye yapılan atıflarda “Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg.” kısaltması kullanılmalıdır.)
(2) Tam metin makalenin taratıldığını gösteren benzerlik raporu (Ithenticate, intihal.net) (% 20’nin altında olmalıdır),
(3) İmzalanmış ve taratılmış başvuru formu, Dergi web sayfasında yer alan başvuru formunun başvuran tarafından İmzalanıp, taratılarak yüklenmesi , (Ön yazı yerine)
(4) Tüm yazarlar tarafından imzalanmış telif hakkı devir formunun taranmış kopyası,
(5) Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, Çıkar Çatışması beyanı verilmesi Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi ve sisteme belgenin (Tüm yazarlar tarafından imzalanmış bir yazı) yüklenmesi gerekmektedir.
Belgelerin elektronik formatta DergiPark sistemine https://dergipark.org.tr/tr/login adresinden kayıt olunarak başvuru sırasında yüklenmesi mümkündür.
Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.