Bitkisel yağlar, insan beslenmesinde önemli bir role sahiptir ve birçok fizyolojik işleve katkı sağlarlar. Türkiye, çeşitli yağlı tohumlu bitkilerin üretimi için uygun iklim ve bitki örtüsüne sahip zengin bir potansiyele sahiptir. Ayçiçeği, pamuk, yerfıstığı, soya gibi bitkilerin yanı sıra ülkemizde yağ üretimi için kullanılan diğer bitkiler de bulunmaktadır. Ancak, gıda endüstrisinde kullanılan bitkisel yağların depolanması, işlenmesi ve taşınması gibi işlemler sırasında gıda güvenliği riskleri ortaya çıkabilmektedir. Bu riskler, uygun depolama ve işleme koşullarının sağlanmaması, patojen mikroorganizma ve kimyasal kalıntı analizlerinin yapılamaması gibi nedenlerle artmaktadır. Gıda güvenliğini sağlamak için uygun eğitimlerin verilmesi ve yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Gıda güvenliği tehlikelerinin önlenmesi için eksikliklerin giderilmesi ve daha ciddi düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.
Vegetable oils have an important role in human nutrition and contribute to many physiological functions. Turkey has a rich potential with suitable climate and vegetation for the productionX of various oilseed crops. In addition to plants such as sunflower, cotton, peanut, soybean, there are other plants used for oil production in our country. However, food safety risks may arise during the storage, processing and transportation of vegetable oils used in the food industry. These risks increase due to the lack of proper storage and processing conditions, pathogenic microorganisms and chemical residue analysis. Appropriate training and legal regulations are required to ensure food safety. In order to prevent food safety hazards, deficiencies should be eliminated and more serious regulations should be made.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Technology |
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | June 18, 2025 |
Submission Date | October 7, 2024 |
Acceptance Date | February 25, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 39 Issue: 1 |