Günümüzde teknoloji hızla gelişiyor. Fosil yakıtların aşırı kullanımı ve olumsuz etkileri de yenilenebilir enerji alanındaki çalışmaları hızlandırmıştır. Güneşin sonsuz bir enerji kaynağı olduğu düşünüldüğünde, temiz ve sürdürülebilir enerji üretmek kaçınılmazdır. Bu durumda, fotovoltaik tesislerin küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından kullanılması da ekonomik olarak etkilidir. Bu amaçla dünya devletleri çeşitli teşvik mekanizmaları oluşturmaktadır. Monokristalin ve polikristalin paneller, fotovoltaik tesislerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, çeşitli teşvik mekanizmaları göz önünde bulundurularak Türkiye'deki bir fotovoltaik tesis örnekleri incelenmiştir. Ayrıca fotovoltaik güneş enerjisi santralinden elektrik enerjisi üretiminin teknik ve ekonomik analizi yapılmıştır. Bu çalışmada, Bursa ilinde küçük ve orta ölçekli işletmelerde kurulacak olan 23 kW'lık bir fotovoltaik santralin ülke pazarından temin edilerek teknik ve ekonomik analizi incelenmiştir. Teknik açıdan bakıldığında monokristal panellerden oluşan tesisten elde edilen yıllık enerji üretimi 28081 kWhyıl-1 ile 32239 kWhyıl-1 arasında, ekonomik ömür boyunca elde edilen toplam enerji üretimi ise 617838 kWhxyıl-1 ile 709250 kWhxyıl-1 arasında değişmektedir. Polikristal panellerden oluşan tesisten yıllık enerji üretimi 26209 kWhyıl-1 ile 31886 kWhyıl-1 arasında, toplam enerji üretimi ise 524179 kWhxyıl-1 ile 637720 kWhyıl-1 arasında ve monokristal santrale göre daha az olmuştur.
Nowadays, technology is rapidly evolving. The overuse and adverse effects of fossil fuels have also accelerated the work in the field of renewable energy. Considering that the sun is an endless source of energy, it is inevitable to produce clean and sustainable power. In this case, the use of photovoltaic facilities by small and medium-sized enterprises is also economically effective. To this end, world states constitute various incentive mechanisms. Monocrystalline and polycrystalline panels are commonly used in photovoltaic plants. In this study, considering various incentive mechanisms samples were examined a photovoltaic plant in Turkey. In addition, the technical and economic analysis of electrical energy production from the photovoltaic solar power plant was conducted. In this study, technical and economic analysis of a 23 kW photovoltaic plant to be installed in small and medium enterprises in Bursa province, which is obtained from our country market, has been examined. From the technical point of view, the annual energy production obtained from the plant consisting of monocrystalline panels varied between 28081 kWhyear-1 and 32239 kWhyear-1 and the total energy production obtained during the economic life varied between 617838 kWhxyear-1 and 709250 kWhxyear-1. Annual energy generation from the plant consisting of polycrystalline panels was between 26209 kWhyear-1 and 31886 kWhyear-1 and the total energy production was between 524179 kWhxyear-1 and 637720 kWhyear-1 and less than the monocrystalline plant.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2022 |
Submission Date | August 3, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 |
TR Dizin kriterleri gereği dergimize gönderilecek olan makalelerin mutlaka aşağıda belirtilen hususlara uyması gerekmektedir.
Tüm bilim dallarında yapılan, ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
- Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
- İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
- İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
- Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
- Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
- Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
- Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi.
Makale başvurusunda;
(1) Tam metin makale, Dergi yazım kurallarına uygun olmalı, Makalenin ilk sayfasında ve teşekkür bilgi notu kısmında Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna ve Etik kurul izni gerektirmediğine dair ifadeye yer verilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmeli ve sisteme belgenin yüklenmesi gerekmektedir. (Dergiye gönderilen makalelerde; konu ile ilgili olarak derginin daha önceki sayılarında yayımlanan en az bir yayına atıf yapılması önem arz etmektedir. Dergiye yapılan atıflarda “Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg.” kısaltması kullanılmalıdır.)
(2) Tam metin makalenin taratıldığını gösteren benzerlik raporu (Ithenticate, intihal.net) (% 20’nin altında olmalıdır),
(3) İmzalanmış ve taratılmış başvuru formu, Dergi web sayfasında yer alan başvuru formunun başvuran tarafından İmzalanıp, taratılarak yüklenmesi , (Ön yazı yerine)
(4) Tüm yazarlar tarafından imzalanmış telif hakkı devir formunun taranmış kopyası,
(5) Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, Çıkar Çatışması beyanı verilmesi Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi ve sisteme belgenin (Tüm yazarlar tarafından imzalanmış bir yazı) yüklenmesi gerekmektedir.
Belgelerin elektronik formatta DergiPark sistemine https://dergipark.org.tr/tr/login adresinden kayıt olunarak başvuru sırasında yüklenmesi mümkündür.
Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.