Research Article
BibTex RIS Cite

Milk and Milk Products Consumption Patterns of Elderly Consumers in Burdur Province

Year 2020, Volume: 34 Issue: 1, 119 - 133, 01.06.2020

Abstract

The aim of this study was to determine the 65 aged and over consumers’ milk and milk products consumption who living in Burdur province and district. Pasteurized and UHT milk consumption and their spending on milk and milk products were decreased of the elderly people who have the lower income and the difference between groups were found to be statistically significant (p <0.001). The places where the milk was purchased, were different among income groups and the difference between groups were found to be statistically significant (p <0.005). The people who joined our research, they were mostly prefer using milk (35.2%) during the hours morning and fall months (26.75%) and they consume milk mostly (50.5%) drinking milk. The most consumers were found to be careful the price of fresh milk (27.02% ), while buying sterilized milk, they were pay attention the expiration date  (41.45%). All results are evaluated over the 65 years and older consumers, the lower income level of people preferred cheaper and outdoor products and the taste of product as effective as the price while purchased it. According to us the production of aroma and nutrient content more customized products will increase the consuption and we believe that the consumption habits and quantity will increase when the special discount for the milk and milk products for this age group. 

References

  • Akbay, C., ve Yıldız Tiryaki, G. 2007. Tüketicilerin Ambalajlı ve Açık Süt Tüketim Alışkanlıklarının Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi Kahramanmaraş Örneği. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 10 (1): 89-96.
  • Aksoydan, E. 2004. Yaşlılık ve Beslenme. Hacettepe Üniversitesi Geriatrik Bilimler Araştırma Merkezi Yayını, Ankara, TR (2004), 88s.
  • Andiç, S., Şahin, K., ve Koç, Ş. 2002. Süt Tüketim Yapısı: Van İli Kentsel Alan Örneği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 12 (2): 33–38.
  • Ayar, A., ve Demirulus, H. 2000. Eğitim Çağındaki Gençlerin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Gıda, 25(5): 371-376.
  • Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı. 2016. Süt ve Süt Ürünleri Sektör Raporu. BAKA Yayını, Antalya, TR (2016), 22-35s.
  • Baysal, A. 1997. Yaşlılık ve Beslenme. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını, Ankara, TR (1997), 67s.
  • Bus, A.E., and Worsley, A. 2003. Consumers’ Sensory and Nutritional Perceptions of Three Types of Milk. Public Health Nutrition, 6 (2): 201-208.
  • Cashel, K.M., Crawford, D., and Deakin, V. 2000. Milk Choices Made by Women: What Influences Them, and does It Impact on Calcium Intake?. Public Health Nutrition, 3(4): 403-410.
  • Çetinkaya, A. 2010. Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 5(2): 73-84.
  • Elbon, S.M., Johnson, M.A., and Fischer, J.G. 1998. Milk Consumption in Older Americans. American Journal of Public Health, 88(8): 1221-1224.
  • Erdal, G., ve Tokgöz, K. 2011. Tüketicilerin Ambalajlı ve Açık Süt Tüketim Tercihlerini Etkileyen Faktörler: Erzincan İli Örneği. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 13 (20): 111-115.
  • Glanz, K., Basil, M., Maibach, E., Goldberg, J., and Snyder, D. 1998. Why Americans Eat What They Do: Taste, Nutrition, Cost, Convenience, and Weight Control Concerns As Influences on Food Consumption. Journal of the American Dietetic Association , 98 (10): 1118-1126.
  • Hammarlund, R. 2002. A Study of Marketing Issues with Organic Milk. Unpublished Master Thesis, Kansas State University Journal, Dept. of Agricultural Economics.
  • Kalkwarf, H.J. 2007. Childhood and Adolescent Milk Intake and Adult Bone Health. International Congress Series, 1297: 39-49.
  • Karagözlü, N., Karagözlü, C., Karaca, S., ve Eren, S. 2005. Üniversite Öğrencilerinde Süt ve Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları ve Beslenme Bilinçleri Üzerine Bir Araştırma; Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Örneği. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 1(2): 101-108.
  • Karakaya, E., ve Akbay, C. 2013. İstanbul İlinde Tüketicilerin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(1), 65-77.
  • Karakaya, E., ve Akbay, C. 2014. İstanbul İli Kentsel Alanda Tüketicilerin Açık ve Paket Süt Tüketim Alışkanlıkları. Tarım Ekonomisi Dergisi, 20(1), 17-27.
  • Özcan, D. 2011. Süt ve Süt Ürünlerinde Tüketici Talebi ve Satın Alma Kararına Etki Eden Faktörler Üzerine Bir Araştırma: İzmir İli Örneği. Yüksek lisans tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı.
  • Rakıcıoğlu, N. 2006. Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Daire Başkanlığı Yayını, Ankara, TR. (2006), 50s.
  • Sarıözkan, S., Cevger, Y., Demir, P., ve Aral Y. 2007. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğrencilerinin Hayvansal Ürün Tüketim Yapısı ve Alışkanlıkları. Sağlık Bilimleri Dergisi, 16(3): 171-179.
  • Sinir, G.Ö., İncedayi, B., Çopur, Ö.U., Kaplan, E., ve Bekaroğlu, M. 2014. Uludağ Üniversitesi'nde Eğitim Gören Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıklarının Araştırılması. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(2): 37-47.
  • Şimşek, O., Çetin, C., ve Bilgin B. 2005. İstanbul İlinde İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1): 12-18.
  • Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Müdürlüğü, 2014. Durum ve Tahmin Süt ve Süt Ürünleri. TEPGE Yayını, Ankara. http://www.tepge.gov.tr/Dosyalar/Yayinlar/3f34ec3a492146c8 9a86d8ccec44f320.pdf (Erişim 18.05.2018).
  • Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, 2011. Sağlık Çalışanlarında Obezite (Şişmanlık) ve Zayıflık Durumunun Belirlenmesi Araştırma Raporu, Ankara. http://www.saglikcalisanisagligi.org/260-salk-calanlarnda-obeziteimanlk-ve zayflk-durumunun-belirlenmesi-aratrmas-raporu.html (Erişim 05.05.2017).
  • Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, 2015. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER 2015), Ankara. https://dosyasb.saglik.gov.tr/Eklenti/10915,tuber-turkiye-beslenme-rehberipdf.pdf (Erişim: 13.11.2019).
  • Ulusal Süt Konseyi, 2014. Dünya ve Türkiye’de Süt Sektörü İstatistikleri. Ulusal Süt Konseyi Yayını, Ankara. http://www.ulusalsutkonseyi.org.tr/kaynaklar/arastirma_dosyalar/2014_05_22_905419.pdf (Erişim 06.06.2018).
  • Usta, B., ve Yılmaz, E.L. 2013. Sütün Antioksidan Enzimleri ve Biyolojik Etkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(2): 123-130.
  • Uzunöz, M., ve Gülşen, M. 2007. Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, C(3): 15-21.
  • Ünal, R.N., ve Besler, T. 2008. Beslenmede Sütün Önemi. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı Yayını, Ankara, TR. (1990), 42s.
  • Van Rossum, C.T., Van De Mheen, H., Witteman, J.C., Grobbee, E., and Mackenbach, J.P. 2000. Education and Nutrient Intake in Dutch Elderly People: The Rotterdam Study. European Journal of Clinical Nutrition, 54(2): 159-165.

Burdur İlindeki 65 Yaş Üzeri Tüketicilerin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları

Year 2020, Volume: 34 Issue: 1, 119 - 133, 01.06.2020

Abstract

Bu çalışma Burdur ili ve ilçelerinde ikamet eden 65 yaş ve üzerindeki tüketicilerin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarını belirlemek amacı ile yapılmıştır. Gelir düzeyi düştükçe yaşlıların pastörize ve UHT süt tüketimleri ve süt ve süt ürünlerine yaptıkları harcamanın düştüğü ve gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak da anlamlı olduğu saptandı (p<0.001). Gelir gruplarına göre süt satın alınan yerlerin sıralaması yapıldığında da tercih edilen yerlerin farklılık gösterdiği ve bu farkın istatistiksel olarak da anlamlı olduğu (p<0.005) saptandı. Araştırmamıza katılan bireylerin tercihen en çok (%35.2) sütü sabah saatlerinde ve sonbahar ayında (%26.75) tükettikleri ve sütü en çok (%50.5) içme sütü olarak kullandıkları saptanmıştır. Tüketicilerin açık süt alırken en çok fiyatına (%27.02), sterilize süt alırken ise en çok son kullanma tarihine (%41.45) dikkat ettikleri görülmüştür. Tüm sonuçlar değerlendirildiğinde 65 yaş ve üzeri tüketicilerde gelir düzeyi düştükçe, fiyatı daha ucuz olan açık ürünlerin daha çok tercih edildiğini ve ürünün tadının da satın alırken fiyatı kadar etkili olduğunu saptadık. Bu yaş grubu tüketiciler için aroması ve besin içeriği daha özelleştirilmiş olan ürünlerin ve hatta 65 yaş ve üzerindeki bireylerin süt tüketimini artırmak için yapılacak özel indirimlerin tüketim alışkanlıklarını ve miktarlarını değiştirebileceği değerlendirilmiştir. 

References

  • Akbay, C., ve Yıldız Tiryaki, G. 2007. Tüketicilerin Ambalajlı ve Açık Süt Tüketim Alışkanlıklarının Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi Kahramanmaraş Örneği. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 10 (1): 89-96.
  • Aksoydan, E. 2004. Yaşlılık ve Beslenme. Hacettepe Üniversitesi Geriatrik Bilimler Araştırma Merkezi Yayını, Ankara, TR (2004), 88s.
  • Andiç, S., Şahin, K., ve Koç, Ş. 2002. Süt Tüketim Yapısı: Van İli Kentsel Alan Örneği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 12 (2): 33–38.
  • Ayar, A., ve Demirulus, H. 2000. Eğitim Çağındaki Gençlerin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Gıda, 25(5): 371-376.
  • Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı. 2016. Süt ve Süt Ürünleri Sektör Raporu. BAKA Yayını, Antalya, TR (2016), 22-35s.
  • Baysal, A. 1997. Yaşlılık ve Beslenme. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını, Ankara, TR (1997), 67s.
  • Bus, A.E., and Worsley, A. 2003. Consumers’ Sensory and Nutritional Perceptions of Three Types of Milk. Public Health Nutrition, 6 (2): 201-208.
  • Cashel, K.M., Crawford, D., and Deakin, V. 2000. Milk Choices Made by Women: What Influences Them, and does It Impact on Calcium Intake?. Public Health Nutrition, 3(4): 403-410.
  • Çetinkaya, A. 2010. Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 5(2): 73-84.
  • Elbon, S.M., Johnson, M.A., and Fischer, J.G. 1998. Milk Consumption in Older Americans. American Journal of Public Health, 88(8): 1221-1224.
  • Erdal, G., ve Tokgöz, K. 2011. Tüketicilerin Ambalajlı ve Açık Süt Tüketim Tercihlerini Etkileyen Faktörler: Erzincan İli Örneği. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 13 (20): 111-115.
  • Glanz, K., Basil, M., Maibach, E., Goldberg, J., and Snyder, D. 1998. Why Americans Eat What They Do: Taste, Nutrition, Cost, Convenience, and Weight Control Concerns As Influences on Food Consumption. Journal of the American Dietetic Association , 98 (10): 1118-1126.
  • Hammarlund, R. 2002. A Study of Marketing Issues with Organic Milk. Unpublished Master Thesis, Kansas State University Journal, Dept. of Agricultural Economics.
  • Kalkwarf, H.J. 2007. Childhood and Adolescent Milk Intake and Adult Bone Health. International Congress Series, 1297: 39-49.
  • Karagözlü, N., Karagözlü, C., Karaca, S., ve Eren, S. 2005. Üniversite Öğrencilerinde Süt ve Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları ve Beslenme Bilinçleri Üzerine Bir Araştırma; Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Örneği. Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 1(2): 101-108.
  • Karakaya, E., ve Akbay, C. 2013. İstanbul İlinde Tüketicilerin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(1), 65-77.
  • Karakaya, E., ve Akbay, C. 2014. İstanbul İli Kentsel Alanda Tüketicilerin Açık ve Paket Süt Tüketim Alışkanlıkları. Tarım Ekonomisi Dergisi, 20(1), 17-27.
  • Özcan, D. 2011. Süt ve Süt Ürünlerinde Tüketici Talebi ve Satın Alma Kararına Etki Eden Faktörler Üzerine Bir Araştırma: İzmir İli Örneği. Yüksek lisans tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı.
  • Rakıcıoğlu, N. 2006. Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Daire Başkanlığı Yayını, Ankara, TR. (2006), 50s.
  • Sarıözkan, S., Cevger, Y., Demir, P., ve Aral Y. 2007. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğrencilerinin Hayvansal Ürün Tüketim Yapısı ve Alışkanlıkları. Sağlık Bilimleri Dergisi, 16(3): 171-179.
  • Sinir, G.Ö., İncedayi, B., Çopur, Ö.U., Kaplan, E., ve Bekaroğlu, M. 2014. Uludağ Üniversitesi'nde Eğitim Gören Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıklarının Araştırılması. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(2): 37-47.
  • Şimşek, O., Çetin, C., ve Bilgin B. 2005. İstanbul İlinde İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1): 12-18.
  • Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Müdürlüğü, 2014. Durum ve Tahmin Süt ve Süt Ürünleri. TEPGE Yayını, Ankara. http://www.tepge.gov.tr/Dosyalar/Yayinlar/3f34ec3a492146c8 9a86d8ccec44f320.pdf (Erişim 18.05.2018).
  • Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, 2011. Sağlık Çalışanlarında Obezite (Şişmanlık) ve Zayıflık Durumunun Belirlenmesi Araştırma Raporu, Ankara. http://www.saglikcalisanisagligi.org/260-salk-calanlarnda-obeziteimanlk-ve zayflk-durumunun-belirlenmesi-aratrmas-raporu.html (Erişim 05.05.2017).
  • Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, 2015. Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER 2015), Ankara. https://dosyasb.saglik.gov.tr/Eklenti/10915,tuber-turkiye-beslenme-rehberipdf.pdf (Erişim: 13.11.2019).
  • Ulusal Süt Konseyi, 2014. Dünya ve Türkiye’de Süt Sektörü İstatistikleri. Ulusal Süt Konseyi Yayını, Ankara. http://www.ulusalsutkonseyi.org.tr/kaynaklar/arastirma_dosyalar/2014_05_22_905419.pdf (Erişim 06.06.2018).
  • Usta, B., ve Yılmaz, E.L. 2013. Sütün Antioksidan Enzimleri ve Biyolojik Etkileri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(2): 123-130.
  • Uzunöz, M., ve Gülşen, M. 2007. Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, C(3): 15-21.
  • Ünal, R.N., ve Besler, T. 2008. Beslenmede Sütün Önemi. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı Yayını, Ankara, TR. (1990), 42s.
  • Van Rossum, C.T., Van De Mheen, H., Witteman, J.C., Grobbee, E., and Mackenbach, J.P. 2000. Education and Nutrient Intake in Dutch Elderly People: The Rotterdam Study. European Journal of Clinical Nutrition, 54(2): 159-165.
There are 30 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Deniz Say Şahin 0000-0001-8171-9743

Zeliha Fulden Saraç 0000-0001-9281-2492

Publication Date June 1, 2020
Submission Date November 9, 2019
Published in Issue Year 2020 Volume: 34 Issue: 1

Cite

APA Say Şahin, D., & Saraç, Z. F. (2020). Burdur İlindeki 65 Yaş Üzeri Tüketicilerin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(1), 119-133.

TR Dizin kriterleri gereği dergimize gönderilecek olan makalelerin mutlaka aşağıda belirtilen hususlara uyması gerekmektedir.

Tüm bilim dallarında yapılan, ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
- Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
- İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
- İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
- Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
- Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
- Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
- Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi.



Makale başvurusunda;

(1) Tam metin makale, Dergi yazım kurallarına uygun olmalı, Makalenin ilk sayfasında ve teşekkür bilgi notu kısmında Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna ve Etik kurul izni gerektirmediğine dair ifadeye yer verilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmeli ve sisteme belgenin yüklenmesi gerekmektedir. (Dergiye gönderilen makalelerde; konu ile ilgili olarak derginin daha önceki sayılarında yayımlanan en az bir yayına atıf yapılması önem arz etmektedir. Dergiye yapılan atıflarda “Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg.” kısaltması kullanılmalıdır.)

(2) Tam metin makalenin taratıldığını gösteren benzerlik raporu (Ithenticate, intihal.net) (% 20’nin altında olmalıdır),

(3) İmzalanmış ve taratılmış başvuru formu, Dergi web sayfasında yer alan başvuru formunun başvuran tarafından İmzalanıp, taratılarak yüklenmesi , (Ön yazı yerine)

(4) Tüm yazarlar tarafından imzalanmış telif hakkı devir formunun taranmış kopyası,

(5) Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, Çıkar Çatışması beyanı verilmesi Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi ve sisteme belgenin (Tüm yazarlar tarafından imzalanmış bir yazı) yüklenmesi gerekmektedir.

Belgelerin elektronik formatta DergiPark sistemine https://dergipark.org.tr/tr/login adresinden kayıt olunarak başvuru sırasında yüklenmesi mümkündür. 


25056 

Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.