Research Article
BibTex RIS Cite

A Research on Designing Plant Sculptures in Turkey

Year 2020, Volume: 34 Issue: Özel Sayı, 259 - 268, 30.09.2020

Abstract

Günümüzde, dünyada yaşanan antropolojik baskıların artışı, peyzaj üzerinde gerçekleştirilecek tasarımların daha nitelikli olması gerekliliğini de beraberinde getirmektedir. Buradan yola çıkarak, bu bilimsel araştırma projesi ile, peyzaj tasarımlarının kentsel ortamdaki değerli bir bileşeni olan heykel çalışmalarına yeni bir yaklaşım sunulmuş; bir heykel tasarımının taş, metal gibi geleneksel malzemeler yerine bitkiler ile gerçekleştirilmesi sonucu ekolojik yönden daha verimli ve estetik yönden daha çekici mekanların oluşturulması hedeflenmiştir.
Heykelin tasarım süreci, sonuç ürünün canlı materyal ile ortaya konması nedeniyle farklı basamaklardan oluşmaktadır. Bu doğrultuda, Ege Üniversitesi Bayındır Meslek Yüksekokulu araştırma alanında, figürün üç boyutlu hacmi doğrultusunda demirden bir iskelet kurulmuştur. Takiben, bitki materyalini canlı tutmak amacıyla, geotekstil ile birleştirilmiş yenilikçi bir sulama sistemi, heykel iskeletinin içine yerleştirilmiş ve iskelet yüzeyi monofilament örtü kullanılarak giydirilmiştir. Monofilamentin içi gerek bitkiyi destekleyecek gerekse figürün gerçeğine uygun et kalınlığını oluşturacak biçimde yetiştirme malzemesiyle doldurulmuştur. Son aşamada heykel, sığ kök sistemine sahip ve örtme özelliği yüksek bitkilerin tapalar halinde yerleştirilmesi sonucu, konseptine uygun şekilde kaplanmıştır.
Bu araştırma projesi ile, benzer bitkisel heykel çalışmalarının arttırılması; dolayısı ile ekolojik ve görsel yönden daha nitelikli peyzaj tasarımlarının gerçekleştirilmesi için rehber niteliğinde bir kaynak oluşturulmuştur. Ayrıca, mevcut malzemelere farklı bir kullanım alanı kazandırılması sonucu ilgili sektördeki üretim ve istihdamın arttırılması ve ithalata olan bağımlılığın azaltılması da projenin bir diğer önemli sonucudur.

Supporting Institution

Ege Üniversitesi

Project Number

2016-BAMYO-002

Thanks

Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü'ne desteğinden dolayı teşekkür ederiz.

References

  • URL-1, Anonymous (2020). T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı. https://expo.tarimorman.gov.tr/Sayfalar/ Detay. aspx?SayfaId=19 (accessed in: 10.04.2020)
  • URL-2, Anonymous (2019). Mosaicultures Internationales de Montreal. http://mosaiculture.ca/?lang=en (accessed in: 16.09.2019)
  • Demirel, K., Çamoğlu, G., Sağlık, A., Genç, L. and Kelkit, A., 2018, Investigation of Irrigation Systems of Landscape Areas in Çanakkale: Özgürlük Parkı and Halk Bahçesi, Journal of Agricultural Faculty of Uludag University, 32(1), 127-139.

Türkiye’de Bitkisel Heykellerin Tasarlanması Üzerine Bir Araştırma

Year 2020, Volume: 34 Issue: Özel Sayı, 259 - 268, 30.09.2020

Abstract

Today, the increase of anthropological pressure on Earth dictates that design projects on landscape are more qualitative. Thus, with this scientific research, a new approach was offered on sculpturing, which is a valuable component of landscape design in an urban setting. The aim was to conceive ecologically sound and visually attractive spaces by creating sculptures with plants in place of traditional building materials such as stone and metal.
The design process of the sculpture involved a variety of steps, resulting in the finished item being realised through living material. Hence, an iron frame for the sculpture was constructed in agreement with its three-dimensional volume at the research fields of Ege University, Bayındır Vocational Training School. Following that, to keep the plant material alive, a geo-textile combined irrigation system was innovatively installed inside the frame and the outer side of the frame was donned with monofilament textile. The monofilament textile, filled with propagation material, helped to support the plants and create the realistic fleshy tissue of the sculpture. The sculpture, at its last stage, in accordance with the concept of the chosen figure, was clad with plant plugs that had high surface covering traits and a shallow root system.
This research project can act as a source guide to encourage plant sculpture work in more ecological, visually distinguishable landscape design projects. Other significant outcomes of the research include rendering new usage to available materials, which will allow related industries to increase production and employment as well as decrease dependence on imports.

Project Number

2016-BAMYO-002

References

  • URL-1, Anonymous (2020). T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı. https://expo.tarimorman.gov.tr/Sayfalar/ Detay. aspx?SayfaId=19 (accessed in: 10.04.2020)
  • URL-2, Anonymous (2019). Mosaicultures Internationales de Montreal. http://mosaiculture.ca/?lang=en (accessed in: 16.09.2019)
  • Demirel, K., Çamoğlu, G., Sağlık, A., Genç, L. and Kelkit, A., 2018, Investigation of Irrigation Systems of Landscape Areas in Çanakkale: Özgürlük Parkı and Halk Bahçesi, Journal of Agricultural Faculty of Uludag University, 32(1), 127-139.
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Research Articles
Authors

Meltem Yağmur Wallace 0000-0003-3007-2219

Ali Salman 0000-0003-2623-9573

Kemal Yanmaz 0000-0003-4249-0362

Bülent Budak 0000-0002-2728-9049

Project Number 2016-BAMYO-002
Publication Date September 30, 2020
Submission Date October 25, 2019
Published in Issue Year 2020 Volume: 34 Issue: Özel Sayı

Cite

APA Wallace, M. Y., Salman, A., Yanmaz, K., Budak, B. (2020). Türkiye’de Bitkisel Heykellerin Tasarlanması Üzerine Bir Araştırma. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(Özel Sayı), 259-268.

TR Dizin kriterleri gereği dergimize gönderilecek olan makalelerin mutlaka aşağıda belirtilen hususlara uyması gerekmektedir.

Tüm bilim dallarında yapılan, ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
- Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
- İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
- İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
- Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
- Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
- Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
- Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi.



Makale başvurusunda;

(1) Tam metin makale, Dergi yazım kurallarına uygun olmalı, Makalenin ilk sayfasında ve teşekkür bilgi notu kısmında Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna ve Etik kurul izni gerektirmediğine dair ifadeye yer verilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmeli ve sisteme belgenin yüklenmesi gerekmektedir. (Dergiye gönderilen makalelerde; konu ile ilgili olarak derginin daha önceki sayılarında yayımlanan en az bir yayına atıf yapılması önem arz etmektedir. Dergiye yapılan atıflarda “Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg.” kısaltması kullanılmalıdır.)

(2) Tam metin makalenin taratıldığını gösteren benzerlik raporu (Ithenticate, intihal.net) (% 20’nin altında olmalıdır),

(3) İmzalanmış ve taratılmış başvuru formu, Dergi web sayfasında yer alan başvuru formunun başvuran tarafından İmzalanıp, taratılarak yüklenmesi , (Ön yazı yerine)

(4) Tüm yazarlar tarafından imzalanmış telif hakkı devir formunun taranmış kopyası,

(5) Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, Çıkar Çatışması beyanı verilmesi Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi ve sisteme belgenin (Tüm yazarlar tarafından imzalanmış bir yazı) yüklenmesi gerekmektedir.

Belgelerin elektronik formatta DergiPark sistemine https://dergipark.org.tr/tr/login adresinden kayıt olunarak başvuru sırasında yüklenmesi mümkündür. 


25056 

Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.