This investigation was aimed to explore the varietal differences in salinity tolerance of potato (Solanum tuberosum L.) plants by linking the overall salinity tolerance with changes in different morphological and physiological characteristics. Nineteen currently used potato cultivars were grown under controlled conditions in greenhouse at 25-18 (±2) °C (day/night), 70% relative humidity under non-saline and 5dS m-1 NaCl conditions for 90 days. For this purpose, tubers were planted in 14L pots, containing soil: peat: vermiculite (3:1:1). Salt treatment was started 1 week after all the seedlings where emerged. Salt stress tolerance of potato plants were determined with visual damage scale, cell membrane injury analysis and malondialdehyde (MDA) content, the indicator of lipid peroxidation. Leaf relative water content (RWC), loss of turgidity (LT) and total soluble protein (TSP) content were also examined. In addition, the protein profiles of leaf tissues of plants were evaluated by SDS-PAGE. In conclusion; among 19 potato cultivars evaluated cvs. Bettina, Challenger, Granola, Lady Claire, Musica and Orchestra were the most susceptible, cvs. Desiree and Russet Burbank were the most tolerant to salt stress. The data indicated that the low cell membrane injury and MDA content made cvs. Desiree and Russet Burbank relatively salt-tolerant cultivars. Besides, it is concluded that, visual damage scale and SDS-PAGE protein profiles also could be used as biomarkers in salt stress tolerance of potato cultivars.
Ion leakage lipid peroxidation protein salt injury salt screening Solanum tuberosum L.
Eskisehir Osmangazi University Research Foundation
201423A216
Bu çalışmada, genel tuzluluk toleransını farklı morfolojik ve fizyolojik özelliklerdeki değişiklikler ile ilişkilendirerek patates (Solanum tuberosum L.) bitkilerinin tuzluluk toleransındaki çeşit farklılıklarının araştırılması hedeflenmiştir. Ticari olarak kullanılan on dokuz patates çeşidi kontrollü serada 25-18 (± 2) ° C (gündüz/gece) sıcaklık ,% 70 bağıl nem, tuz uygulanmayan ve 5 dS m-1 NaCl koşulları altında 90 gün süre ile yetiştirilmiştir. Bu amaçla, yumrular toprak: torf: vermikülit (3:1:1) içeren 14L’lik saksılara dikilmiştir. Tuz uygulamalarına, tüm fidelerin çıkışından 1 hafta sonra başlanmıştır. Patates bitkilerinin tuz stresine toleransı, görsel zararlanma skalası, hücre membran zararlanma oranı ve lipit peroksidasyonunun göstergesi olan malondialdehit (MDA) içeriği ile belirlenmiştir. Yaprak oransal su kapsamı (YOSK), turgor kaybı (TK) ve toplam çözünür protein (TÇP) içeriği de incelenmiştir. Ayrıca bitkilerin yaprak dokularının protein profilleri SDS-PAGE ile değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, değerlendirilen 19 patates çeşidi içerisinden Bettina, Challenger, Granola, Lady Claire, Musica ve Orchestra çeşitlerinin tuz stresine en duyarlı, Desiree ve Russet Burbank çeşitlerinin ise tuz stresine en toleranslı çeşitler olduğu belirlenmiştir. Veriler, düşük hücre membran zararı ve MDA içeriğinin Desiree ve Russet Burbank çeşitlerini nispeten tuza toleranslı çeşitler yaptığını göstermiştir. Ayrıca, görsel zararlanma skalası ve SDS-PAGE protein profillerinin de patates çeşitlerinin tuz stresine toleransında biyobelirteç olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
İyon sızıntısı lipid peroksidasyonu protein Solanum tuberosum L. tuz taraması tuz zararı
201423A216
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bitki Bilimi, Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 201423A216 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 29 Nisan 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 34 Sayı: 2 |
TR Dizin kriterleri gereği dergimize gönderilecek olan makalelerin mutlaka aşağıda belirtilen hususlara uyması gerekmektedir.
Tüm bilim dallarında yapılan, ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
- Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
- İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
- İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
- Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
- Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
- Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
- Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi.
Makale başvurusunda;
(1) Tam metin makale, Dergi yazım kurallarına uygun olmalı, Makalenin ilk sayfasında ve teşekkür bilgi notu kısmında Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna ve Etik kurul izni gerektirmediğine dair ifadeye yer verilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmeli ve sisteme belgenin yüklenmesi gerekmektedir. (Dergiye gönderilen makalelerde; konu ile ilgili olarak derginin daha önceki sayılarında yayımlanan en az bir yayına atıf yapılması önem arz etmektedir. Dergiye yapılan atıflarda “Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg.” kısaltması kullanılmalıdır.)
(2) Tam metin makalenin taratıldığını gösteren benzerlik raporu (Ithenticate, intihal.net) (% 20’nin altında olmalıdır),
(3) İmzalanmış ve taratılmış başvuru formu, Dergi web sayfasında yer alan başvuru formunun başvuran tarafından İmzalanıp, taratılarak yüklenmesi , (Ön yazı yerine)
(4) Tüm yazarlar tarafından imzalanmış telif hakkı devir formunun taranmış kopyası,
(5) Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, Çıkar Çatışması beyanı verilmesi Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi ve sisteme belgenin (Tüm yazarlar tarafından imzalanmış bir yazı) yüklenmesi gerekmektedir.
Belgelerin elektronik formatta DergiPark sistemine https://dergipark.org.tr/tr/login adresinden kayıt olunarak başvuru sırasında yüklenmesi mümkündür.
Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.