İklim değişikliği ve küresel ısınma, dünya genelinde tarım endüstrisini büyük ölçüde etkilemekte ve günümüz toplumunda en çok tartışılan konular arasında yer almaktadır. İklim değişikliği sonucunda sıcaklıkların yükselmesinin, atmosferde CO2 konsantrasyonlarının artmasının ve değişen yağış miktarı gibi olumsuz koşulların tarımsal üretim ve tarım zararlısı böcekler üzerine önemli etkisi bulunmaktadır. İklim değişiklikleri zararlı ve faydalı böcekleri çeşitli şekillerde etkileyebilir. Bu etkiler tarım zararlısı böceklerin coğrafi dağılımlarının genişlemesine, kışı canlı geçiren türlerin hayatta kalma oranının artmasına, döl sayısının yükselmesine, bitkiler ve zararlılar arasındaki dengenin değişmesine, türler arası etkileşimin değişmesine, göç eden zararlılar tarafından istila riskinin artmasına, böceklerle bulaşan bitki hastalıklarının görülme sıklığının artmasına ve özellikle biyolojik mücadele etmenlerinin etkinliğinin azalmasına neden olabilir. Bu sebepler nedeniyle, tarımsal üretimde ürün kaybı ve gıda güvenliği ciddi bir sorunla karşı karşıya kalabilir. Zararlı böcekler ile bu böceklerin predatörleri ve parazitoitleri iklim değişikliğine farklı şekillerde cevap verirler. Yüksek sıcaklık böceklerin doğal düşmanları tarafından saldırıya uğrayacakları dönemleri daha kısa sürede geçirmelerine sebep olur. Dolayısıyla zararlı böcek ve onun doğal düşmanı arasındaki ilişki sıcaklığın artmasından dolayı önemli derecede etkilenmiş olacaktır. Bu çalışmada iklim değişikliğinin tarım zararlısı böcekler üzerindeki etkilerine karşı yapılacak olan öncelikli araştırmalar tartışılmaktadır. Bu öncelikli araştırmalar arasında, modifiye edilmiş entegre zararlı yönetimi stratejileri, iklim ve zararlı böcek popülasyonlarının izlenmesi ve modelleme tahmin araçlarının kullanımı sayılabilir. Sonuç olarak, iklim değişikliğinin tarım zararlısı böcekler üzerine olumsuz etkisi ile ilgili yapılan çalışmalar araştırılmış ve gelecekte ihtiyaç duyulan zararlı böceklerle mücadele yönetim stratejileri ve uyulması gereken mevzuat detaylı olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca, böcek popülasyonlarını korumak için uygun yöntemlerin neler olabileceği değerlendirilmiş olup iklim değişikliği sorunu ile başa çıkmak için proaktif ve bilimsel bir yaklaşımın gerektiği sonucuna varılmıştır.
Climate change and global warming greatly affect the agricultural industry worldwide and are among the most discussed topics today. Various factors, such as temperature increases as a result of climate change, increased CO2 concentration in the atmosphere, and changing rainfall amounts as a result of climate change, cause very negative effects on crop production, benefitial insects and agricultural pests. The most significant environmental factor influencing the dynamics of insect populations is temperature, so it is anticipated that rising global climate warnings will cause an increase in their geographic range, overwintering survival, number of generations, risk of invasive insect species and plant diseases, and interactions with natural enemies and host plants. Future pest management strategies are desperately needed as climate change makes the pest problem worse. Pests and their predators and parasitoids respond to climate change in different ways. High temperatures cause insects to have a shorter period of time when they will be attacked by their natural enemies. Therefore, the relationship between the pest and its natural enemy will be significantly affected by the increase in temperature. These include the use of the modelling prediction tools that are provided here, the monitoring of the climate and pest populations, and updated integrated pest control strategies. As a result, studies on the negative effects of climate change on agricultural pests have been investigated, and management strategies for combating pests needed in the future and legislation to be followed have been evaluated in detail. Additionally, appropriate methods to protect insect populations were evaluated, and it was concluded that a proactive and scientific approach is required to deal with the problem of climate change.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Plant Protection (Other) |
Journal Section | Review |
Authors | |
Early Pub Date | December 15, 2024 |
Publication Date | December 15, 2024 |
Submission Date | January 11, 2024 |
Acceptance Date | October 15, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 38 Issue: 2 |
TR Dizin kriterleri gereği dergimize gönderilecek olan makalelerin mutlaka aşağıda belirtilen hususlara uyması gerekmektedir.
Tüm bilim dallarında yapılan, ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
- Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
- İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
- İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
- Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
- Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
- Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
- Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi.
Makale başvurusunda;
(1) Tam metin makale, Dergi yazım kurallarına uygun olmalı, Makalenin ilk sayfasında ve teşekkür bilgi notu kısmında Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna ve Etik kurul izni gerektirmediğine dair ifadeye yer verilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmeli ve sisteme belgenin yüklenmesi gerekmektedir. (Dergiye gönderilen makalelerde; konu ile ilgili olarak derginin daha önceki sayılarında yayımlanan en az bir yayına atıf yapılması önem arz etmektedir. Dergiye yapılan atıflarda “Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg.” kısaltması kullanılmalıdır.)
(2) Tam metin makalenin taratıldığını gösteren benzerlik raporu (Ithenticate, intihal.net) (% 20’nin altında olmalıdır),
(3) İmzalanmış ve taratılmış başvuru formu, Dergi web sayfasında yer alan başvuru formunun başvuran tarafından İmzalanıp, taratılarak yüklenmesi , (Ön yazı yerine)
(4) Tüm yazarlar tarafından imzalanmış telif hakkı devir formunun taranmış kopyası,
(5) Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, Çıkar Çatışması beyanı verilmesi Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi ve sisteme belgenin (Tüm yazarlar tarafından imzalanmış bir yazı) yüklenmesi gerekmektedir.
Belgelerin elektronik formatta DergiPark sistemine https://dergipark.org.tr/tr/login adresinden kayıt olunarak başvuru sırasında yüklenmesi mümkündür.
Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.