Araştırma Makalesi

İklim Değişikliğinin Siyasi Nitelik Kazanması Üzerine Bir İnceleme

Cilt: 3 Sayı: 2 31 Aralık 2019
PDF İndir
TR EN

İklim Değişikliğinin Siyasi Nitelik Kazanması Üzerine Bir İnceleme

Öz

İklim değişimi birçok kişi tarafından ekolojik bir olgu olarak görülmektedir. Ancak durum sadece ekolojik bir olgu olarak kalmamaktadır. Çünkü iklim değişimi sadece bir yöre veya bölgede görülmemekte dolayısı ile küresel bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle sanayi devriminden sonra hava kirliliğinin artması ve bu kirlenmede en büyük rolü insanoğlunun oynaması ülkeler arasında belirli politikaların oluşmasına sebep olmuştur. Bu politikalar ile birlikte yenilenen iktisadi fa aliyetler ve küresel yönetim faaliyetleri ortaya çıkmaya başlamıştır. Ülkeler kendi içinde küresel iklim değişikliği sorununu önlemeye çalışmış ancak insanların tepkisizliğinden dolayı bu sorunları çözememişlerdir. Durum böyle iken ülkeler arasında belirli anlaşmaların yapılması ve cezaların uygulanması zaruri olarak ortaya çıkmıştır. Gelecek nesil kaygısı ile birlikte oluşan bu siyasi olgu belirli konferanslar ve anlaşmalar ile günümüze kadar devam etmektedir. Yapılmış olan bu çalışmada iklim değişiminin siyasi arenaya çıkışının ve neden bu kadar önemli bir durum olarak gün yüzüne çıktığının sebepleri araştırılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. BAŞOĞLU, Aykut, Küresel İklim Değişikliğinin Ekonomik Etkileri, 2014.
  2. BERBEROĞLU, Nursel, İklim Değişikliği: Post-Kyoto Müzakereleri ve Türkiye, Uluslararası Ekonomik Sorunlar Dergisi, sayı 33, Dışişleri Bakanlığı Yayınları, 2011
  3. BLİUC, A.-M., CRAİG M.G., EMMA F. T., GİRİSH L., MARİETTE B., ROSE A. M., “Public Division About Climate Change Rooted in Conflicting Socio-political Identities”, NatureClimate Change, Volume: 5, p.226–229, 2015. BODANSKY, D., “The History of the Global Climate Change Regime”, U. Luterbacher - D.F. Sprinz (Eds) International Relations and Global Climate Change içinde, MIT Press, ss. 23-40, 2001. DEMİRCİ, M., Kentsel İklim Değişikliği Yönetişimi, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (46), 75-100, 2015 ENGİN, Billur, İklim Değişikliği ile Mücadelede Uluslararası İşbirliğinin Önemi, Sosyal Bilimler Dergisi, sayı 2, sayfa 71-82, 2010. HARVEY, F., “The Heat is on”, Financial Times, December 2, ss. 6-9, 2008. JERNECK, A., “Searching for a Mobilizing Narrative on Climate Change”, Journal of Environment and Development, Volume: 23, Issue: 1, p.15-40, 2014. LEJANO, R. P., JOANA, T.-R., FİKRET B.”Climate and Narrative: Environmental Knowledge in Everyday Life”, Environmental Science and Policy, Volume: 31, Issue: 1, p.61-70, 2013. MENDELSOHN, R., NEUMANN, J. E. (Eds.), The Impact of Climate Change on the United States Economy, Cambridge University Press, 2004. ÖZCAN, Sezer, Küresel Konferanslar ve Çevre Sorunları: Çevre Kalkınma ve Etik Açısından Eleştirel Bir Değerlendirme, sayfa 761-780, Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi, 2007.
  4. ÖZMEHMET, Ecehan, Dünyada ve Türkiye Kalkınma Yaklaşımları, Journal of Yaşar University, Cilt 3, sayı 12, 2008.
  5. SOLOMON, S., IPCC: Climate Change The Physical Science Basis, In AGU Fall Meeting Abstracts, 2007. TÜRKEŞ, Murat, Küresel İklimin Korunması, İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Türkiye, Tesisat Mühendisliği TMMOB Makine Mühendisleri Odası, Süreli Teknik Yayın: 61: 14-29, 2001.
  6. WU, X., LU, Y., ZHOU, S., CHEN, L., XU, B., Impact Of Climate Change On Human İnfectious Diseases: Empirical Evidence And Human Adaptation. Environment International, 86, 14-23, 2016.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

25 Aralık 2019

Kabul Tarihi

2 Ocak 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Tunç, H. B., & Çınar, T. (2019). İklim Değişikliğinin Siyasi Nitelik Kazanması Üzerine Bir İnceleme. Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(2), 47-51. https://izlik.org/JA98ZD22PL
AMA
1.Tunç HB, Çınar T. İklim Değişikliğinin Siyasi Nitelik Kazanması Üzerine Bir İnceleme. busad. 2019;3(2):47-51. https://izlik.org/JA98ZD22PL
Chicago
Tunç, Harun Bora, ve Tunahan Çınar. 2019. “İklim Değişikliğinin Siyasi Nitelik Kazanması Üzerine Bir İnceleme”. Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi 3 (2): 47-51. https://izlik.org/JA98ZD22PL.
EndNote
Tunç HB, Çınar T (01 Aralık 2019) İklim Değişikliğinin Siyasi Nitelik Kazanması Üzerine Bir İnceleme. Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi 3 2 47–51.
IEEE
[1]H. B. Tunç ve T. Çınar, “İklim Değişikliğinin Siyasi Nitelik Kazanması Üzerine Bir İnceleme”, busad, c. 3, sy 2, ss. 47–51, Ara. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA98ZD22PL
ISNAD
Tunç, Harun Bora - Çınar, Tunahan. “İklim Değişikliğinin Siyasi Nitelik Kazanması Üzerine Bir İnceleme”. Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi 3/2 (01 Aralık 2019): 47-51. https://izlik.org/JA98ZD22PL.
JAMA
1.Tunç HB, Çınar T. İklim Değişikliğinin Siyasi Nitelik Kazanması Üzerine Bir İnceleme. busad. 2019;3:47–51.
MLA
Tunç, Harun Bora, ve Tunahan Çınar. “İklim Değişikliğinin Siyasi Nitelik Kazanması Üzerine Bir İnceleme”. Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, c. 3, sy 2, Aralık 2019, ss. 47-51, https://izlik.org/JA98ZD22PL.
Vancouver
1.Harun Bora Tunç, Tunahan Çınar. İklim Değişikliğinin Siyasi Nitelik Kazanması Üzerine Bir İnceleme. busad [Internet]. 01 Aralık 2019;3(2):47-51. Erişim adresi: https://izlik.org/JA98ZD22PL