Ali et-Tantâvî’nin Ta‘rifun Âmm bi Dini’l-İslâm Adlı Eserinde Bazı Kur’ân Konularına Yaklaşımı
Abstract
Ali et-Tantâvî, (1909-1999) Arap dünyasında ilk radyo programı yapımcılarından olup çok sayıda bilimsel araştırma yapmış bir âlimdir. O, Ta‘rifun ‘âmm bi dini’l-İslâm adlı eserinde konulu Kur’ân tefsiri metoduyla kelamî ve felsefî tartışmalara girmeden inanç ilkelerini; Kur’ân ayetleri, pozitif ve aklî ilimlerle akıcı bir üslupla anlatmaktadır. Daha çok selefe uygun bir yol takip etmekte; bidat ve hurafelerden uzak durmaktadır. Ona göre akıl, duyu organlarıyla elde edilen bilgileri kavrar, metafizik âlemle ilgili bilgileri idrak edemez. Dolayısıyla birey, duyu organlarıyla algılayamadığı varlıkları inkâr edemez. Evrendeki varlıkların tesadüfler sonucu yaratıldığı iddiası, ıssız bir çölde muhteşem bir sarayın tesadüfler sonucu oluştuğu iddiasıyla eşdeğerdir. Şu halde evrendeki varlıkları ve onlardaki mükemmel düzeni oluşturan aşkın bir yaratıcı olmalıdır. Bu yaratıcı da Yüce Allah’tır. Ahiret ahvali ve kaderle ilgili konular, metafiziktir. Bunlar hakkında Kur’ân ayetleri ve sahih hadislerle bilgi sahibi olmak mümkündür. Ona göre Allah’ın, insanlara vahiy aracılığıyla mesajını bildirmesi aklen mümkündür. Allah, insanlardan peygamber olarak seçtiği kimselere mesajlarını melek vasıtasıyla bildirmiştir. Tevrat ve İncil’den farklı olarak Kur’ân, tahrif edilmemiştir. Hz. Peygamber’in, Kur’ân ve üstün ahlâkı olmak üzere iki büyük mucizesi vardır. Tantâvî’ye göre davetçi, hikmet ve güzel öğütle tebliğde bulunmalıdır. Buna göre İslam dünyasındaki mevcut kötü tablonun değişmesi için davetçi, söz ve davranışlarıyla Hz. Peygamber’i örnek alması gerekir.
Keywords
References
- ‘Avacî, Muhammed b. Abdulaziz (H. 1427). İ’câzu’l-Kur’âni’l-Kerim. (1. Baskı), Riyad: Mektebetu Daril-Minhac.
- Abdulhamid, Abdulğanî (1996). Hücciyyetü’s-Sünne (Sünnetin Delil oluşu).(Dilaver Selvi çev.). İstanbul: Şule Yayınları.
- Ahmed b. Hanbel (1419/1998). Müsned. Rıyad: Beytu’l-efkâr ed-devliyye.
- Avvame, Muhammed (1434/2013). Hücciyyetü ef‘ali Resûlillah. (2. baskı), Cidde: Daru’l-yusr- Daru’l-minhac.
- Bakıllânî, Ebû Abdirrahman Salah b. Muhammed b. et-Tayyib (1429/2008). .İ´câzu’l-Kur’ân. thk.: Ebû Abdirrahman Salah b. Uveyde, (2.Baskı). Beyrut: Dâru’l-kutubi’l-‘İlmiyye.
- Beycûrî, İbrahim b. Muhammed (1403/1983). Şeru cevhereti’t-tevhid. Beyrut: Daru’l-kutubi’lilmiyye.
- Beyhâkî, Ebû Bekr Ahmed b. el-Huseyn b. Ali b. Musa (1420/1999). el-İ‘tikad ve’l-hidâye ila sebili’r-reşâd. (1. Baskı), Riyad: Dâru’l-Fadile.
- Binyûsuf, (1425/2004). Devâbitu’t-tercîh. Rıyad: Mektebetu Edvâu’s-selef.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Religious Studies
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
April 30, 2017
Submission Date
February 28, 2017
Acceptance Date
June 29, 2017
Published in Issue
Year 2017 Volume: 7 Number: 13