BibTex RIS Cite

Origanum Essential Oil and Applications of Microencapsulation

Year 2017, Volume: 7 Issue: 1/2, 63 - 70, 01.02.2017

Abstract

Microencapsulation is a new technology. It is used to obtain capsules. Microencapsulation is an important technology of chemistry, cosmetics and food industry. It is used different purpose in food industry but microencapsulation of essential oils are at the forefront. Essential oils have short shelf life, they can be effected shortly from environmental conditions and degradation. Their stabilities are improved by microencapsulation technique. Wall material and ratio are an important issue for a good microencapsulation. Therefore, proper wall material should be chose. Carbohydras and proteins are used widely for microencapsulation. There are many techniques available such as spray drying, spray cooling, air suspension coating, extrusion, centrifugal extrusion, freeze drying, coacervation, rotational suspension separation, interfacial polymerization for microencapsulation. But spray drying is the most preferred technics because it is cheap and suitable for use.

Kekik Esansiyel Yağı ve Mikroenkapsülasyon Uygulamaları

Year 2017, Volume: 7 Issue: 1/2, 63 - 70, 01.02.2017

Abstract

Mikroenkapsülasyon aktif bir maddenin çevresinin bir veya daha fazla kaplama maddesi (duvar materyali) ile sarılıp mikrometre ile milimetre aralığında büyüklüğe sahip kapsüllerin (mikrokapsül) elde edilmesinde kullanılan yeni bir teknolojidir. Kimya, kozmetik, gıda gibi farklı alanlarda kullanımı yaygındır. Gıda sanayinde farklı amaçlar için kullanılsa da bitki esansiyel yağının mikroenkapsülasyonu bu alanda ön plana çıkmaktadır. Raf ömrü kısa olan ve ortam şartlarına karşı hassasiyet gösteren bu materyallerin mikroenkapsülasyon tekniği ile stabilitesi arttırılmaktadır. Mikroenkapsülasyonun istenilen düzeyde gerçekleşmesi için uygun kaplama maddesi seçimi de önemlidir. Bu amaçla kaplama maddesi olarak karbonhidratlardan (maltodekstrin, arap zamkı vb.) ve proteinlerden (peynir altı suyu vb.) yaygın olarak yararlanılmaktadır. Mikroenkapsülasyon işlemi için püskürtmeli kurutma, sprey soğutma, havalı süspansiyon kaplama, ekstrüzyon, santrifüj ekstrüzyon, dondurarak kurutma, koaservasyon, rotasyonlu süspansiyon ayrılması, ara yüzey polimerizasyonu vb. gibi bir çok teknik mevcuttur. Ancak püskürtmeli kurutma yöntemi ucuz ve kullanımının uygun olması sebebiyle en çok tercih edilen yöntemdir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA54FA94PA
Journal Section Makaleler
Authors

Bülent Başyiğit This is me

İbrahim Hayoğlu This is me

Ferit Atasoy This is me

Publication Date February 1, 2017
Submission Date February 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 7 Issue: 1/2

Cite

APA Başyiğit, B., Hayoğlu, İ., & Atasoy, F. (2017). Kekik Esansiyel Yağı ve Mikroenkapsülasyon Uygulamaları. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 7(1/2), 63-70.