BibTex RIS Cite

Why Export Hasn’t Increased in Spite Of Increasing Foreign Exchange Rate in Turkey

Year 2017, Volume: 7 Issue: 1/1, 25 - 31, 01.02.2017

Abstract

The aim of this study is to examine that why export hasn’t increased recently in spite of increasing foreign exchange rate. For this purpose monthly export data of Turkey, performed after 2010, had been investigated. Study conclude that export of turkey has fallen although foreign exchange rate has increased, is affected reasons such as I-) political instability of Middle East and decrease of petroleum price II-) fall of euro dollar parity III-) the crisis of Russia-Ukraine and Turkey-Russia. Besides these temporary reason, the structure of export and production of turkey, composed consumer goods which has high income elasticity, causes Turkey’s export has effected by decrease of global demand. Turkey should increase the technology level of goods which produced and exported by R&D expenditure for don’t effect from global fluctuation. By this way when global demand has fallen, it can be providing that country effects global crisis a little more by an export structure which hadn’t been exposed competition of countries has inexpensive labor.

Türkiye’de Kur Artışları İhracatı Neden Etkilemiyor?

Year 2017, Volume: 7 Issue: 1/1, 25 - 31, 01.02.2017

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de son dönemlerde kurlarda bir yükselme olmasına rağmen ihracatta istenilen artışların yaşanmamasının nedenlerini ortaya koymaktır. Bu amaçla Türkiye’nin 2010 sonrasında yaptığı aylık ihracat verileri incelenmiştir. Çalışma sonucunda, kur artışına rağmen Türkiye ihracatının artmamasının I-) Ortadoğu’da yaşanan siyasi istikrarsızlık ve petrol fiyatlarındaki düşüş II-) avro-dolar paritesindeki düşüş III-) Rusya-Ukrayna ve Türkiye-Rusya krizinden büyük oranda etkilendiği belirlenmiştir. Bu geçici olguların yanında ülke üretim ve ihracatının gelir esnekliği yüksek olan tüketim ürünlerinden oluşması küresel talepteki düşüşten çok etkilenmesine neden olmuştur. İhracatın küresel dalgalanmalardan çok etkilenmemesi için Ar-Ge harcamalarının arttırılarak üretilen ve ihraç edilen ürünlerin teknoloji yoğunluğu yükseltilmelidir. Böylece bir talep düşüklüğünde, ucuz emeğe sahip ülkelerin rekabetine maruz kalmayacak bir ihracat yapısı oluşarak, ülkenin krizlerden daha az etkilenmesi sağlanabilir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA78ZG64DB
Journal Section Makaleler
Authors

İbrahim Hüseyni This is me

Publication Date February 1, 2017
Submission Date February 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 7 Issue: 1/1

Cite

APA Hüseyni, İ. (2017). Türkiye’de Kur Artışları İhracatı Neden Etkilemiyor?. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 7(1/1), 25-31.