BibTex RIS Cite

An Evaluation Regarding The Battle Incidents And Local Rums’ Attributes Before The Occupation Of Izmir

Year 2017, Volume: 7 Issue: 1/1, 110 - 117, 01.02.2017

Abstract

After the World War I. the defeated Ottoman Empire had to sign the Mondros Armistice Agreement in 30th of October 1918. After the Armistrice Agreement, there was a temprorary complecency in Anatolia. The Ottoman including muslims and non-muslims had a peace athmosphere thanks to the Armistice Agreement. However, it had not taken a long time to disappear the athmosphere because the battle for national independence had just gained speed with the Greek occupation in Izmir, 15th of May 1919. The duration from the Mondros Armistice Agreement to the occupation of Izmir has not been enough sought concerning the incidents by historians. Thefeore, the police report written by the İzmir Safety İnspector in 1919 filled the crucial loophole. The report has divided into three main sections respectively; detections regarding social movements, The Rum attitudes and recommendations for providing the peace. The police report from the Ottoman archive confirmed that the Izmir Rum had provided a basis for the Greek occupation.

İşgal Öncesi İzmir’de Asayiş Olayları ve Yerli Rumların Tutumlarına Dair Bir Değerlendirme

Year 2017, Volume: 7 Issue: 1/1, 110 - 117, 01.02.2017

Abstract

I. Dünya Savaşı’ndan mağlup olarak ayrılan Osmanlı Devleti, 30 Ekim 1918 tarihinde Mondros Mütarekesini imzalamak zorunda kalmıştır. Mütarekenin imzalanmasından sonra Anadolu’nun her yerinde savaşın bitmiş olmasının verdiği geçici bir rehavet hâkim olmuştur. Devleti oluşturan tüm anasırda olduğu gibi azınlıklarda da mütarekeyle ilgili olarak hürriyetlerini garanti edecek bir barış havası esmiştir. Ancak bu atmosferin dağılması fazla uzun sürmemiş, 15 Mayıs 1919’da Yunanlıların İzmir’i işgaliyle birlikte Milli Mücadele adına çatışmalar ivme kazanmıştır. Mondros Mütarekesi’nden İzmir’in işgaline kadar geçen süre zarfında İzmir’de yaşanan hadiseler, tarihçiler tarafından pek fazla araştırılmamıştır. Bu bakımdan İzmir Emniyet Müfettişi’nin 1919 yılı Nisan ayına dair yazmış olduğu asayiş raporu önemli bir boşluğu doldurmuştur. Üç ana bölümden müteşekkil olan raporda; sosyal hareketliliklerle ilgili tespitler, Rumların tavırları ve asayişin temini için yapılması gereken öneriler sıralanmıştır. Osmanlı Arşivi’nden edinilen bu rapor doğrultusunda İzmir Rumlarının işgale zemin hazırladıkları tespit edilmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA96PD78BT
Journal Section Makaleler
Authors

Mikail Kolutek

Publication Date February 1, 2017
Submission Date February 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 7 Issue: 1/1

Cite

APA Kolutek, M. (2017). İşgal Öncesi İzmir’de Asayiş Olayları ve Yerli Rumların Tutumlarına Dair Bir Değerlendirme. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 7(1/1), 110-117.