BibTex RIS Kaynak Göster

Materialerstellung nach der konstruktivistischen Lerntheorie im Daf-Unterricht

Yıl 2017, Cilt: 7 Sayı: 1/1, 123 - 135, 01.02.2017

Öz

Die Bildungsprogramme, die lange Zeit nach behavioristischer Methode konzipiert wurden, haben sich in jüngerer Vergangenheit ihren Platz auf konstruktivistische Lerntheorie verlassen. Diese Lerntheorie beruht auf der ergänzenden Beziehung der Vor- und Nachkenntnisse. Eine weitere Besonderheit dieser Lerntheorie ist es, dass sie nicht Lehren, sondern Lernen konzentriert ist. In dieser Arbeit wurde untersucht, inwieweit die konstruktivistische Lerntheorie, die sich auf das Lernen konzentriert, an den Anatolischen Gymnasien im Unterricht Deutsch als Fremdsprache angewendet wird. Außerdem wurde in dieser Arbeit Materialerstellung nach der konstruktivistischen Lerntheorie und ihren positiven oder negativen Einfluss auf die Schüler/innen erforscht. In diesem Zusammenhang bildete den Ziel dieser Arbeit Materialerstellung nach der konstruktivistischen Lerntheorie im Unterricht Deutsch als Fremdsprache an den Anatolischen Gymnasien. Die Materialen, die in Zusammenarbeit der Schüler und des Lehrers vorbereitet wurden, wurden zuerst einzeln analysiert, danach wurde sich darum bestrebt, um festzustellen, ob die Vorbereitungsphase der vorgestellten Materialen die Lernmotivation der Schüler erhöht und ihre Neigung zum Fremdsprachenlernen positiv beeinflusst. Die gesammelten Dateien wurden nach hermeneutischer Methode analysiert.

Yapılandırmacı Öğrenme Kuramına Göre Almanca Derslerinde Materyal Hazırlanması

Yıl 2017, Cilt: 7 Sayı: 1/1, 123 - 135, 01.02.2017

Öz

Uzun yıllar davranışçı yaklaşıma göre şekillendirilen eğitim programları son birkaç yıl içinde yerini hızlı bir şekilde yapılandırmacı yaklaşıma bırakmıştır. Bu yaklaşım öğrencinin daha önce öğrenmiş olduğu eski bilgiler ile yeni öğrendiği bilgiler arasındaki bütünleyici ilişkiye dayanmaktadır. Yapılandırmacı yaklaşımın eğitim merkezli değil de öğrenim merkezli olması bu kuramın diğer bir ayırt edici özelliğidir. Bu çalışmada öğrenci merkezli öğrenmeyi benimseyen yapılandırmacı yaklaşımının Anadolu Liselerinde okutulan ikinci yabancı dil olarak Almanca derslerinde ne kadar uygulanabildiği ve yapılandırmacı öğrenme kuramının çeşitli materyallerle desteklenmesinin öğrenci üzerindeki olumlu etkileri araştırılmıştır. Bundan hareketle araştırmanın amacını, Anadolu Liselerinde okutulan İkinci Yabancı Dil olarak Almanca derslerinde yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı örneğinde dil eğitimine yönelik materyallerin hazırlanması oluşturmuştur. Öğretmen öğrenci işbirliği ile hazırlanan materyaller analiz edildikten sonra yapılandırmacı kurama göre hazırlanan bu materyallerin hazırlık aşamasında öğrencilerde oluşturduğu dil öğrenmeye ve ortak çalışmaya yönelik olumlu davranışlar tespit edilmiş, böylece bu kuramın olumlu ve olumsuz yanları nitel araştırma yöntemlerinden biri olan betimsel araştırma modeline göre somut verilerle ortaya konmuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA83EH38SP
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İpek Bozlar Balcı Bu kişi benim

Ergün Serindağ Bu kişi benim

Umut Balcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2017
Gönderilme Tarihi 1 Şubat 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 1/1

Kaynak Göster

APA Bozlar Balcı, İ., Serindağ, E., & Balcı, U. (2017). Yapılandırmacı Öğrenme Kuramına Göre Almanca Derslerinde Materyal Hazırlanması. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 7(1/1), 123-135.