BibTex RIS Cite
Year 2016, Volume: 6 Issue: 2/1, 1 - 15, 01.07.2016

Abstract

The aim of this study is to investigate by metaphor analysis that the perceptions of hotel employees who are upper, middle and lower level, about “tourism”, “peace” and “tourism and peace relationship”. For this aim, it tried to determine what does Southeastern Anatolia tourism mean for hotel employees in Southeastern that progress by means of peace environment from 2012 to 2015, how have tourism and peace been percieved and relationship between tourism and peace given the meaning by them. Sample of the study was three, four and five stars hotel employees in Batman, Diyarbakır, Gaziantep and Mardin. In this context, it was asked the hotel employees to fill the gaps which are “tourism is just like….. because it is ………”, “peace is just like ……. because it is …..” and “tourism and peace relationship is just like …….because it is …….”. The metaphors for tourism and peace relationship come under the four conceptual categories which are economic, emotional, relational and holistic perceptions. Their perceptions mostly concentrated on relational and holistic categories. This situation reveals that the hotel employees percieved and given the meaning as a whole and complemantary to each other about “tourism and peace relationship”

Otel Çalışanlarının Turizm ve Barış İlişkisine Yönelik Metaforik Algıları

Year 2016, Volume: 6 Issue: 2/1, 1 - 15, 01.07.2016

Abstract

Bu çalışmanın amacı üst, orta ve alt düzey otel çalışanlarının “turizm”, “barış” ve “turizm – barış” ilişkisi kapsamındaki algılarını metafor analizi yöntemiyle incelemektir. Bu amaçla, çözüm sürecinin başladığı ve ilan edildiği 2012 yılından 2015 yılına kadar sağlanan çatışmasızlık ve barış ortamı ile gelişen Güneydoğu Anadolu turizminin otel çalışanları için ne anlam ifade ettiği, turizmi ve barışı nasıl algıladıkları ve aralarındaki ilişkiyi nasıl anlamlandırdıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın örneklemini Batman, Diyarbakır, Mardin ve Gaziantep illerinde yer alan üç, dört ve beş yıldızlı otel çalışanları oluşturmaktadır. Bu bağlamda söz konusu illerde yer alan otel çalışanlarına “Turizm .... gibidir; çünkü.... ” , “Barış .... gibidir; çünkü.... ” ve “Turizm ve Barış .... gibidir; çünkü.... ” şeklinde üç ifade yöneltilmiş, var olan boşlukları birer metafor ile doldurmaları ve o metaforu tercih etmelerinin nedenini yazmaları istenmiştir. “Turizm – barış” ilişkisine yönelik üretilen metaforlar, ekonomik, duygusal, ilişkisel ve holistik (bütünsel) algı olmak üzere dört kavramsal kategori altında toplanmıştır. Katılımcıların “turizm – barış” ilişkisine yönelik metaforik algıları daha çok ilişkisel ve holistik (bütünsel) algı kategorilerinde yoğunlaşmaktadır. Bu durum katılımcıların turizm ve barışı bir bütün ve birbirlerinin tamamlayıcısı olarak gördüklerini ortaya koymaktadır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA99ZJ54AR
Journal Section Makaleler
Authors

Nur Kulakoğlu Dilek This is me

Sebahattin Emre Dilek This is me

Murat Gümüş This is me

Publication Date July 1, 2016
Submission Date July 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 6 Issue: 2/1

Cite

APA Kulakoğlu Dilek, N., Dilek, S. E., & Gümüş, M. (2016). Otel Çalışanlarının Turizm ve Barış İlişkisine Yönelik Metaforik Algıları. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 6(2/1), 1-15.