BibTex RIS Cite

A Comparative Study of Strategic Management Processes of Toronto and Sydney Local Governments

Year 2016, Volume: 6 Issue: 2/1, 65 - 80, 01.07.2016

Abstract

The ‘‘strategy’’, a concept comes from the military literature, has been used in the fied of military, public sector and competitive market from 3000 B.C. to present-day. The entry of strategy into the public management literature exactly, occurred early 1980’s, as a result of reform movements in public administration after negative effects in public services such as inefficiency, inefficiency, clumsiness. In this period, all of theorists, politicians and practitioners started to adopt ideas on the case of adopting the management models based private sector to public management, could bring success. As a result of this, the approach of New Public Management, adopting principles such as effectiveness, efficiency, transparency, accountability and models such as strategic management and performance evaluation, started to take the place of Traditional Theory in public management. Strategic management, involved in the public administration with the new public management paradigm, increased its importance in public in time and started to be implemented in a common manner in local governments. Nowadays, many global cities such as New York, Toronto, London and Sydney, try to predispose their organizational structure with strategic management. In this article, the strategic management processes of Toronto and Sydney local governments are analyzed in a comparative way. In this manner, it is aimed to put the similarities and differences of both cities’ processes clearly.

Toronto ve Sidney Yerel Yönetimlerinin Stratejik Yönetim Süreçleri Üzerine Mukayeseli Bir İnceleme

Year 2016, Volume: 6 Issue: 2/1, 65 - 80, 01.07.2016

Abstract

Askeri literatürden gelen bir kavram olan ‘‘strateji’’, M.Ö. 3000’de Yunan site devletlerinden günümüze kadar askeri alanda, rekabet piyasasında ve kamu sektöründe kullanılagelmiştir. Strateji kavramının kamu yönetimi literatürüne güçlü bir şekilde girmesi ise 1980’li yılların başında kamu hizmetlerinde etkinsizlik, verimsizlik, hantallık gibi olumsuzluklar sonucunda kamu yönetiminde ortaya çıkan reform hareketleri neticesinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde, gerek teorisyenler, gerek politikacılar gerekse de uygulayıcılar, kamu yönetiminde rekabet piyasasına ait yönetim modellerinin başarı getireceği yönündeki düşünceleri benimsemeye başlamıştır. Netice olarak, kamu yönetiminde geleneksel kuramdan; etkinlik, verimlilik, şeffalık ve hesap verebilirlik gibi ilkeleri ve stratejik yönetim ve performans değerlendirme gibi modelleri benimseyen yeni kamu yönetimi anlayışına geçilmeye başlanmıştır. Yeni kamu yönetimi paradigması ile kamu yönetimine dahil olan stratejik yönetim, zaman içerisinde kamuda önemini daha da artırmış, yerel yönetimlerde de yaygın bir şekilde uygulanmaya başlanmıştır. Günümüzde New York, Toronto, Londra, Sidney vb. birçok küresel kent, organizasyonel yapılarını stratejik yönetime uygun hale getirmeye çalışmaktadır. Bu makale çalışmasında, Toronto ve Sidney yerel yönetimlerinin uyguladığı stratejik yönetim süreçleri muklayeseli bir şekilde incelenmektedir. Böylelikle, her iki kentin süreçleri arasındaki benzerlik ve farklılıkların açık bir şekilde ortaya konması amaçlanmaktadır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA59UR74CJ
Journal Section Makaleler
Authors

Onur Akçakaya This is me

Publication Date July 1, 2016
Submission Date July 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 6 Issue: 2/1

Cite

APA Akçakaya, O. (2016). Toronto ve Sidney Yerel Yönetimlerinin Stratejik Yönetim Süreçleri Üzerine Mukayeseli Bir İnceleme. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 6(2/1), 65-80.