BibTex RIS Cite
Year 2016, Volume: 6 Issue: 2/1, 81 - 96, 01.07.2016

Abstract

Turkey's oil and natural gas production, is much lower than its consumption. In this situation, it is required to increase the diversity of the resources need to meet the consumption. The Eastern Mediterranean is an important region to make new discoveries which is included into production. In this context Turkey should solve the problems remaining unresolved by increasing the activity in the region until a moment ago that will broaden the right and authority to the field. The purpose of study named “Turkey’s Legal Status with the Petroleum and Natural Gas Resources in Eastern Mediterranean in Context of International Law of the Sea”, authority in areas where oil and gas resources in the region to analyze the problems and limitations and by explanations of the legal position of Turkey, is to make scientific findings related to the required work and operations. In this context, the resources of the International Maritime Law briefly explained, subsequently the study subjects were given information on maritime jurisdiction which it relates. The discrepancy between the alleged and likely maritime jurisdictions of the states in the region have been introduced. Then, the principles on the limitation of maritime jurisdiction are described. Finally, the maritime jurisdiction areas of the states in the eastern Mediterranean Sea, were discussed on the issue of oil and gas resources.

Uluslararası Deniz Hukuku Kapsamında Doğu Akdeniz’deki Petrol ve Doğalgaz Kaynakları ile Türkiye’nin Hukuki Durumu

Year 2016, Volume: 6 Issue: 2/1, 81 - 96, 01.07.2016

Abstract

Türkiye’nin petrol ve doğalgaz üretimi, tüketiminden çok daha düşük seviyededir. Hal böyle olunca, tüketimini karşılamak için gerekli olan kaynak çeşitliliğini artırmak durumundadır. Doğu Akdeniz de yeni kaynak keşiflerinin yapıldığı ve üretime dahil edildiği önemli bir bölgedir. Bu bağlamda Türkiye, bölgedeki etkinliğini artırarak, şu ana kadar çözümsüz kalan sorunları da bir an önce çözerek hak ve yetki sahasını genişletmelidir. ‘’Uluslararası Deniz Hukuku Kapsamında Doğu Akdeniz’deki Petrol ve Doğalgaz Kaynakları ile Türkiye’nin Hukuki Durumu’’ isimli çalışmanın amacı, bu bölgedeki petrol ve doğalgaz kaynaklarının bulunduğu alanlardaki yetki ve sınırlandırma sorunlarını tahlil etmek ve Türkiye’nin hukuki konumuna dair açıklamalar yaparak, yapılması gerekli iş ve işlemlere ilişkin bilimsel tespitler yapmaktır. Bu çerçevede Uluslararası Deniz Hukuku’nun kaynakları kısaca açıklanmış, akabinde çalışma konusunun ilgili olduğu deniz yetki alanlarına ilişkin bilgi verilmiştir. Bölgedeki devletlerin deniz yetki alanlarında sahip oldukları ve sahip olmaları gereken alanlar arasındaki farklar ortaya konulmuştur. Daha sonra, deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin prensipler anlatılmıştır. Son olarak, da petrol ve doğalgaz kaynakları özelinde Doğu Akdeniz’deki devletlerin deniz yetki alanları tartışılmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA22ZR24DA
Journal Section Makaleler
Authors

Mehmet Akif Kütükçü This is me

İslam Safa Kaya This is me

Publication Date July 1, 2016
Submission Date July 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 6 Issue: 2/1

Cite

APA Kütükçü, M. A., & Kaya, İ. S. (2016). Uluslararası Deniz Hukuku Kapsamında Doğu Akdeniz’deki Petrol ve Doğalgaz Kaynakları ile Türkiye’nin Hukuki Durumu. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 6(2/1), 81-96.