BibTex RIS Cite

Sukuk Applications in Turkey and Its Tax Dimension

Year 2016, Volume: 6 Issue: 2/1, 319 - 337, 01.07.2016

Abstract

Sukuk, which has arisen in interest-free finance sector and has been defined as ”interest-free bond”, has been issued as “certificate of lease” in our country. Sukuk taken an important place among the existing investment vehicles of capital market both in developed and in developing countries in the last years. Sukuk has been observed to be on investment vehicle that meets the expectations, together with the searches for different investment alternatives. Therefore, various arrangements have been put into force in order to increase sukuk applications in our country. The said arrangements include tax incentives. First of all, a general framework about the participation banking, which takes place in the interest-free finance sector and in which sukuk has been presented as an investment product, has been designed in this study. Then, the issuance process of the certificates of lease has been mentioned by explaining the description, characteristics, development and types of sukuk instrument. Finally, tax arrangements about sukuk have been placed in the study.

Türkiye’de Sukuk Uygulamaları ve Vergisel Boyutu

Year 2016, Volume: 6 Issue: 2/1, 319 - 337, 01.07.2016

Abstract

Faizsiz finans sektöründe ortaya çıkan ve “faizsiz bono” olarak tanımlanan sukuk ülkemizde “kira sertifikası” adıyla düzenlenmiştir. Sukuk; son yıllarda gerek gelişmiş, gerekse gelişmekte olan ülkelerde, mevcut sermaye piyasası yatırım araçları arasında önemli bir yer almaktadır. Farklı yatırım alternatiflerine yönelik arayışlar ile beraber sukukun, beklentileri karşılayan bir yatırım aracı olduğu gözlenmektedir. Bu sebeple ülkemizde sukuk uygulamalarını artırmak amacıyla çeşitli düzenlemeler yapılmaktadır. İlgili düzenlemeler içinde vergisel teşvikler de bulunmaktadır. Bu çalışmada, ilk olarak faizsiz finans sektörü içerisinde yer alan ve sukukun bir yatırım ürünü olarak sunulduğu katılım bankacılılığına ilişkin genel bir çerçeve çizilmiştir. Ardından sukuk enstrümanının tanımı, özellikleri, gelişimi ve çeşitleri açıklanarak kira sertifikalarının ihraç sürecine değinilmiştir. Çalışmada son olarak sukuk ile ilgili vergi düzenlemelerine yer verilmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA65CZ35NM
Journal Section Makaleler
Authors

Halil İbrahim Alpaslan This is me

Candan Kudun This is me

Publication Date July 1, 2016
Submission Date July 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 6 Issue: 2/1

Cite

APA Alpaslan, H. İ., & Kudun, C. (2016). Türkiye’de Sukuk Uygulamaları ve Vergisel Boyutu. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 6(2/1), 319-337.