BibTex RIS Cite

Creation of Digital Mine Map with Geographics Information Systems: An Example of Güneydoğu Anadolu Region

Year 2016, Volume: 6 Issue: 1, 13 - 21, 01.04.2016

Abstract

Aplication areas of geographic information systems (GIS) expand day by day and its usage at engineering area also increase. One of the study area of geological engineering is to prepare ore maps in county by mapping of ore deposits. Southeast Anadolu Region is a significant region due to the various ore deposits there. In this study to create input data that provide the digitization of ore maps of counties in the region prepared by M.T.A, the query of data base obtained for each ore by loading at Geographical Information System (GIS) and the interpretation was accomplished. This study is first step for creation of data base file for all ore deposits in the country

Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Sayısal Maden Haritalarının Oluşturulması: Güneydoğu Anadolu Bölgesi Örneği

Year 2016, Volume: 6 Issue: 1, 13 - 21, 01.04.2016

Abstract

Coğrafi bilgi sistemlerinin (CBS) uygulama alanları gün geçtikçe genişlemekte ve mühendislik alanında da kullanımı gittikçe artmaktadır. Jeoloji Mühendisliği’nin uygulama alanlarından biri de maden yataklarının dağılımının haritalandırılmasıyla il maden haritaları oluşturulmasıdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, çeşitli maden yataklarına ev sahipliği yapmasıyla önem arz eden bir bölgemizdir. Bu çalışmada bölge için M.T.A. tarafından hazırlanmış il maden haritalarının sayısallaştırılıp, her bir maden yatağı için elde edilen bilgiler Coğrafi Bilgi Sistemlerine (CBS) girilerek bölgesel ölçekte sorgulama ve verileri yorumlamaya olanak sağlayacak veri tabanının oluşturulması gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma ülkemizdeki gözlenen tüm maden yatakları için oluşturulması planlanan veri tabanının da başlangıcı niteliğindedir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA22NE48ZD
Journal Section Makaleler
Authors

Hacı Alim Baran This is me

Tamer Sever This is me

Mehmet Veysel Ermin This is me

Ahmet Değirmenci This is me

Publication Date April 1, 2016
Submission Date April 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 6 Issue: 1

Cite

APA Baran, H. A., Sever, T., Ermin, M. V., Değirmenci, A. (2016). Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Sayısal Maden Haritalarının Oluşturulması: Güneydoğu Anadolu Bölgesi Örneği. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 6(1), 13-21.