BibTex RIS Cite

APOCALYPTIC, DEMONIC AND ANALOGIC IMAGERY IN NECIP FAZIL’S POEMS

Year 2012, Volume: 2 Issue: 1, 39 - 79, 01.09.2012

Abstract

Necip Fazıl is one of the most important face of republic period Turkish poem. His poems reflect expectation and belief felt for the reconstruction of a civilization. Based on a great civilization, his poems have been kneaded with rich imagery world. However, a trim classificatin of the imagery in Necip Fazıl’s poems couldn’t have been done until now. In his work called Anatomy of Criticism, Northrop Frye divides imagery to three categories: apocalyptic, demonic and analogic. Apocalyptic imagery is a world constructed on outline, geometry and proportion of divine design. Demonic imagery tells demonic two-way human being that carries angel and human features. That human being produce deviance and evil on one side, great human beings on the other side. However, imagery is mostly evil-weighted. Analogic imagery tells the innocence of human being and imageries of world constructed on loyalty and fidelity with innocent human and animals. In our study, apocalyptic, demonic and analogic imageries will be searched in all of the poems of Necip Fazıl.

NECİP FAZIL’IN ŞİİRLERİNDE APOKALİPTİK, DEMONİK VE ANALOJİK İMAJLAR

Year 2012, Volume: 2 Issue: 1, 39 - 79, 01.09.2012

Abstract

Necip Fazıl, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin en önemli simalarındandır. Şiirleri, bir medeniyetin yeniden inşasına duyulan ümidi ve inancı yansıtır. Büyük bir medeniyete dayanan şiirleri zengin bir imaj dünyasıyla yoğrulmuştur. Ama Necip Fazıl’ın şiirlerindeki imajların derli toplu bir tasnifi bugüne kadar yapılmamıştır. Northrop Frye, Anatomy of Criticism adlı eserinde imajları üç sınıfa ayırır: apokaliptik, demonik ve analojik. Apokaliptik imajlar Tanrısal tasarımın ana hatları, geometrisi ve nispetleri üzerine kurulmuş bir dünyadır. Demonic imajlar melek ve insan özelliğini kendinde taşıyan bir yanda dalalet ve şerleri, diğer yanda büyük insanları üreten demonik iki yönlü insanı anlatır, ama imajlar umumiyetle kötülük ağırlıklıdır. Analojik imajlar ise insanın masumiyetini ve âlemdeki masum insan ve hayvanlarla sadakat, vefa üzerine kurulmuş olan dünyanın imajlarını anlatır. Çalışmamızda Necip Fazıl’ın bütün şiirlerinde apokaliptik, demonik ve analojik imajlar araştırılacaktır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA94BB52CZ
Journal Section Makaleler
Authors

Himmet Uç This is me

Publication Date September 1, 2012
Submission Date September 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Uç, H. (2012). NECİP FAZIL’IN ŞİİRLERİNDE APOKALİPTİK, DEMONİK VE ANALOJİK İMAJLAR. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 2(1), 39-79.