BibTex RIS Cite

ENERGY SECURITY: THE ROLE OF NATO IN ENERGY SECURITY

Year 2012, Volume: 2 Issue: 1, 132 - 147, 01.09.2012

Abstract

In the process of deepening of interdependence, energy security has gained strategic vulnerability. Energy is considered as the lifeblood for post-modern society, consumer society, nation states and economic systems. This critical dimesion of energy has become one of the important issues of energy studies. NATO as regional and global security organization plays crucial roles in this security areas. The main objective of this study is to analyze the concept of energy security within the NATO’s global security framework. This study is divided into three main sections to achieve its goal. Firstly, security concept will be discussed. Second, the concept of energy security will be examined. Finally, the role of NATO in energy security would be viewwed and projections will be made for the future of energy security.

ENERJİ GÜVENLİĞİ: NATO’NUN KÜRESEL ENERJİ GÜVENLİĞİNDEKİ ROLÜ

Year 2012, Volume: 2 Issue: 1, 132 - 147, 01.09.2012

Abstract

Günümüz dünyasında özellikle karşılıklı ekonomik ve siyasi bağımlılığın derinleştiği bir süreçte, enerji güvenliği stratejik bir önem arz etmektedir. Dünyada tüketim toplumlarının post-modern hale gelmesi sonucu devletler ve en önemlisi ekonomik sistemler için enerji, vazgeçilmez can damarıdır. Enerji olgusunun bu kritik yanı, güvenlik çalışmalarının önemli çalışma alanlarından biri haline gelmiştir. Bir bölgesel ve küresel güvenlik örgütü olan NATO da bu güvenlik alanında stratejik roller üstlenmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, NATO’nun küresel güvenlik anlayışı çerçevesinde, enerji güvenliği kavramını incelemektir. Bu temel amaca yönelik olarak çalışma üç ana bölüme ayrılmaktadır. İlk kısımda, kavramsal zeminde güvenlik anlayışı, ikinci bölümde yeni güvenlik unsuru olarak enerji güvenliği ve son bölümde ise enerji güvenliği ve NATO analiz edilmeye çalışılarak geleceğe yönelik projeksiyonlar yapılacaktır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA82HN23KZ
Journal Section Makaleler
Authors

Murat Silinir This is me

Gökhan Karhan This is me

Mücahit Çayın This is me

Nihat Aydeniz This is me

Publication Date September 1, 2012
Submission Date September 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Silinir, M., Karhan, G., Çayın, M., Aydeniz, N. (2012). ENERJİ GÜVENLİĞİ: NATO’NUN KÜRESEL ENERJİ GÜVENLİĞİNDEKİ ROLÜ. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 2(1), 132-147.