BibTex RIS Kaynak Göster

The Relationship between Intellectual Capital and Accounting

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 1, 1201 - 1208, 01.01.2012

Öz

In order that the businesses can maintain their activities and keep up with change, investments oriented to people, to develop new products, to develop the relationships and production processes should be carried out. These investments should be directed to the intellectual capital. However, the traditional accounting system often does not allow that these investments will be taken under record as assets and will be reported and accounted; and it is generally preferred that the assets, which will provide for the benefit in the future, will not be activated but will be written as period expenditure. This situation causes that it will reflect the business reports, the intellectual elements possessed and knowledge. As a result of this situation, the reports which do not reflect the business values are found insufficient and insignificant by investors, credit institutions and shareholders. The traditional financial reporting function sometimes becomes the focus point of discussions in the present-day economic conditions. Long before the effect of job performances changes on incomes and outgoings which are registered becomes obvious, the changes may affect the value of a business. When the investments, which are made for intangible assets, cause rapid and significant changes in job performance, this value calculation procedures become much more complex.

ENTELEKTÜEL SERMAYE VE MUHASEBE İLE İLİŞKİSİ

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 1, 1201 - 1208, 01.01.2012

Öz

İşletmelerin faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve değişimi yakalayabilmeleri için teknolojiye, insana, yeni ürün geliştirmeye, üretim süreçlerini ve ilişkilerini geliştirmeye dönük yatırımlar yapmaları gerekmektedir. Bu yatırımlar, entelektüel sermayeye dönük olmalıdır. Ancak, geleneksel muhasebe sistemi, bu yatırımların varlık olarak kayıt altına alınmasına ve raporlanmasına ve muhasebeleştirilmesine çoğunlukla imkân tanımamakta, gelecekte yarar sağlayacak bu varlıkların, aktif hale getirilmeyip dönem gideri olarak yazılmasını tercih etmektedir. Bu durum, işletme raporlarına, sahip olunan entelektüel unsurların ve bilginin yansıtılamamasına sebebiyet vermektedir. Bu durum neticesinde, işletme değerini yansıtamayan raporlar yatırımcılar, kredi kuruluşları ve hissedarlar açısından anlamsız ve yetersiz olarak görülmektedir. Geleneksel finansal raporlama fonksiyonu, günümüz ekonomik koşulları içerisinde zaman zaman tartışmaların odak noktası haline gelmektedir. İş performansındaki değişimlerin, kaydedilen gelirler, giderler ve maliyetler üzerindeki etkisi, belirgin bir hale gelmeden çok daha önce bir işletmenin değerini etkileyebilmektedir. Maddi olmayan varlıklara yapılan yatırımlar, iş performansında hızlı ve önemli değişimlere yol açtığı zaman bu değer ve hesaplama işlemleri daha karmaşık bir hal almaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA37EK32RE
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Suat Okay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2012
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Okay, S. (2012). ENTELEKTÜEL SERMAYE VE MUHASEBE İLE İLİŞKİSİ. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 1(1), 1201-1208.