Zamanın her şeyi
değiştirme gücü vardır ve toplumlar farkına varmasalar bile bu değişimlerden
gerekli payı alırlar ve bu değişimlere ayak uydurmaya çalışırlar. Değişen hayat
koşulları ve endüstrileşmenin sonucunda bir zamanların çok popüler olan
geleneksel el sanatları zamanla eski önemini kaybetmiştir. Günümüzde kendi atölyelerinde küçük
ölçekli işletmeler olarak faaliyet gösteren sınırlı sayıda esnaf tarafından
uygulanmaktadır.
Bakırcılık
binlerce yıldır Anadolu’da icra edilen en eski ve popüler el sanatlarından
biridir. Eskiden çoğunlukla Erzurum, İstanbul,
Ankara, Çorum, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Erzincan, Tokat,
Diyarbakır, Muğla gibi illerimizde bakırdan yapılan eşyalar çaydanlık, tepsi,
kahve kapları, çerçeve gibi günlük ev eşyaları olarak kullanılırdı ancak zamanla
teknolojik gelişmelerden dolayı ortaya çıkan yeni tür eşyalarla birlikte bu
bakır eşyalar evlerden uzaklaştı.
Günümüzde bakır işletmeciliği başta
Erzincan ve Gaziantep olmak üzere belli başlı birkaç ilde hayatını devam
ettirmeye çalışmaktadır ancak küçük işletmelerce bu bakır eşyalar daha çok süs eşyası
ya da hediyelik eşya olarak üretilmektedir.
İyi bir planlama ve organizasyonla
bu işletmeler hem işsizliğe karşı bir çözüm,
hem de bu işin yapıldığı iller için iyi bir gelir kaynağı olabilir.
Ayrıca maliyet muhasebesi açısından bu işletmeler son derece öğretici ve
uygulayıcı merkezler olabilir.
Yine Erzurum, Erzincan ve Sarıkamış
illerinde yapılması düşünülen 2026 Kış olimpiyatları dikkate alındığında bakır
işlemeciliğine verilecek önem hem şehrin tanıtımına hem de şehrin ekonomisine katkıda
bulunacaktır.
Erzincan’da yapılan bakır
işlemeciliğini temel alan bu çalışma günümüzde küçük işletmelerce yapılan bu
işin tam vergi mükellefi bir işletmede yapılması halinde ne gibi değişimler olacağını
ve bu değişimin muhasebe kayıtlarına nasıl yansıyacağını saptamak amacıyla
yapılmıştır. Üç bölümden oluşan bu çalışmanın İlk bölümde genel olarak bakır
işlemeciliğinin tarihi gelişimi hakkında bilgiler verilmiştir.
Subjects | Business Administration |
---|---|
Journal Section | case study |
Authors | |
Publication Date | July 4, 2018 |
Submission Date | December 19, 2017 |
Acceptance Date | July 4, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 2 Issue: 1 |