AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Cilt: 13 Sayı: 4 2 Kasım 2016
PDF İndir

AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Öz

Ahlaki kimlik, ahlaki davranışları teşvik etmesinden ve ahlaki olmayan davranışlara engel olmasından dolayı yabancı alan yazında birçok alanın araştırma konusu haline gelmiştir. Ancak, Türkçe alan yazında bu konuda yapılmış çok az araştırma bulunmaktadır. Bu yüzden, bu araştırmada, Ahlaki Kimlik Ölçeği’nin (Aquino ve Reed, 2002) Türkçeye uyarlanması hedeflenmiştir. Bu çalışma, bir ölçek uyarlama çalışmasıdır. Bu araştırmada, Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesinde öğrenim gören farklı katılımcı gruplarıyla çalışılmıştır. Bu çalışmada Türkçeye uyarlanmaya çalışılan Ahlaki Kimlik Ölçeği ve Etik Davranışı Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma kapsamında yürütülen Açımlayıcı ve Doğrulayıcı Faktör Analizi sonuçlarına göre Ahlaki Kimlik Ölçeği orijinal formdaki yapısını korumuştur. Bu çalışmadan elde edilen bulgulardan yola çıkarak, ahlaki kimlikle ilgili gelecekte yapılacak çalışmalar için Ahlaki Kimlik Ölçeği’nin Türkçe formunun, geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olarak kullanılabileceği söylenebilir. Bu doğrultuda, ahlaki kimliğin hangi değişkenler açısından farklılık gösterdiği araştırılabilir. Ayrıca ahlaki kimlik ile çeşitli sosyo-ahlaki sorunlar ya da olumlu sosyal davranışlar arasındaki ilişki incelenebilir.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

2 Kasım 2016

Gönderilme Tarihi

7 Ocak 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 13 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Yılmaz, A. G. F., & Yılmaz, A. G. F. (2016). AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(4). https://doi.org/10.18026/cbusos.35372
AMA
1.Yılmaz AGF, Yılmaz AGF. AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;13(4). doi:10.18026/cbusos.35372
Chicago
Yılmaz, Araş. Gör. Ferat, ve Araş. Gör. Fatih Yılmaz. 2016. “AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 13 (4). https://doi.org/10.18026/cbusos.35372.
EndNote
Yılmaz AGF, Yılmaz AGF (01 Şubat 2016) AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 13 4
IEEE
[1]A. G. F. Yılmaz ve A. G. F. Yılmaz, “AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI”, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 13, sy 4, Şub. 2016, doi: 10.18026/cbusos.35372.
ISNAD
Yılmaz, Araş. Gör. Ferat - Yılmaz, Araş. Gör. Fatih. “AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 13/4 (01 Şubat 2016). https://doi.org/10.18026/cbusos.35372.
JAMA
1.Yılmaz AGF, Yılmaz AGF. AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;13. doi:10.18026/cbusos.35372.
MLA
Yılmaz, Araş. Gör. Ferat, ve Araş. Gör. Fatih Yılmaz. “AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 13, sy 4, Şubat 2016, doi:10.18026/cbusos.35372.
Vancouver
1.Araş. Gör. Ferat Yılmaz, Araş. Gör. Fatih Yılmaz. AHLAKİ KİMLİK ÖLÇEĞİ TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 01 Şubat 2016;13(4). doi:10.18026/cbusos.35372

Cited By