Research Article

Ön Çapraz Bağ ve Medial Menisküs Yırtığının Diz Ekstansiyon ve Fleksiyon İzokinetik Pik Tork Kuvvetine Etkisi ve Cybex Test Protokolü Uygulaması: Vaka Takdimi

Volume: 14 Number: 1 June 30, 2019
EN TR

Ön Çapraz Bağ ve Medial Menisküs Yırtığının Diz Ekstansiyon ve Fleksiyon İzokinetik Pik Tork Kuvvetine Etkisi ve Cybex Test Protokolü Uygulaması: Vaka Takdimi

Öz

Diz ekstansör ve fleksör kasların aktivite esnasında önemli dinamik stabilizörler olmalarının yanı sıra bu kas grubunda kuvvet değerlerinde meydana gelen bir azalma durumunda diz eklemi stabilitesi önemli derecede azalmaktadır. Bu bulgulardan hareketle, bu çalışmada basketbol müsabakasında dizin aşırı lateral rotasyon hareketi yönünde zorlanması sonucu sağ ve sol dizlerinden sakatlanan iki kadın sporcuda ön çapraz bağ (ACL) ve medial menisküs yırtığının diz ekstansiyon ve fleksiyon izokinetik pik tork kuvvet değerleri üzerindeki etkisi ve aynı zamanda ameliyattan 16 hafta sonra kişiye uygulanan düzenli Cybex test protokolünün kas kuvvet değerleri üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmıştır. Çalışmada yer alan kadın sporcular diz ekleminin bilateral fleksiyon ve ekstansiyon ön test ölçüm değerlerine göre Cybex izokinetik dinamometre (ABD) kullanılarak 8 hafta ve 12 hafta olmak üzere haftada 3 gün farklı kasılma türlerini içeren bir ACL rehabilitasyon protokolüne tabi tutuldu. Cybex testleri sonucunda iki ay boyunca teste katılan kadın sporcunun sağ ve sol diz ekstansiyon-fleksiyon pik tork kuvvet farkı değerleri (Ekstansiyon Bazal: % 26, 1. ay: % 15, 2. ay: %5; Fleksiyon Bazal: % 11, 1. ay: %19, 2. ay: % 8); üç ay boyunca teste katılan kadın sporcunun sağ ve sol diz ekstansiyon-fleksiyon pik tork kuvvet farkı değerleri (Ekstansiyon Bazal: % 40, 1. ay: % 34, 2. ay: % 24; 3. ay: % 14; Fleksiyon Bazal: % 19, 1. ay: %9, 2. ay: % 5, 3. ay: % 3); olarak bulunmuştur. ACL ameliyatlarından 16 hafta sonra uygulanmaya başlanan Cybex protokolünün sporcuların ekstremiteler arası kuvvet farklarını azaltarak spora dönüş sürecini hızlandırdığı ifade edilebilir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Aagaard, P., Simonsen, E.B., Beyer, N., Larsson, B., Magnusson, P. & Kjaer, M. (1997). Isokinetic muscle strength and capacity for muscular knee joint stabilization in elite sailors. International Journal of Sports Medicine, 18(7),521-525.
  2. Aagaard, P., Simonsen, E.B., Magnusson, S.P., Larsson, B. & Dyhre-Poulsen, P. (1998). A new concept for isokinetic hamstring: quadriceps muscle strength ratio. The American Journal of Sports Medicine, 26(2),231-237.
  3. Aagaard, P., Simonsen, E.B., Trolle, M., Bangsbo, J. & Klausen, K. (1995). Isokinetic hamstring/quadriceps strength ratio: influence from joint angular velocity, gravity correction and contraction mode. Acta Physiologica Scandinavica, 154(4),421-7.
  4. Agel, J., Olson, D.E. & Dick, R. (2007). Descriptive epidemiology of collegiate women's basketball injuries: National Collegiate Athletic Association Injury Surveillance System, 1988-1989 through 2003-2004. Journal of Athletic Training, 42,202–10.
  5. Arendt, E.A., Agel, J. & Dick, R. (1999). Anterior cruciate ligament injury patterns among collegiate men and women. Journal of Athletic Training, 34,86–92.
  6. Barber-Westin, S.D., Smith, S.T., Campbell, T. & Noyes, F.R. (2010). The drop-jump video screening test: retention of improvement in neuromuscular control in female volleyball players. The Journal of Strength & Conditioning Research, 24(11),3055-62.
  7. Bennell, K., Wajswelner, H., Lew, P., Schall-Riaucour, A., Leslie, S., Plant, D. & Cirone, J. (1998). Isokinetic strength testing does not predict hamstring injury in Australian Rules footballers. British Journal of Sports Medicine, 32(4),309-14.
  8. Boden, B.P., Griffin, L.Y. & Garrett, W.E., Jr. (2000). Etiology and prevention of noncontact ACL injury. The Physician and Sportsmedicine, 8,53–60.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sports Medicine

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2019

Submission Date

November 13, 2018

Acceptance Date

June 17, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 14 Number: 1

APA
Umutlu, G., Erdoğan, A. T., & Acar, N. E. (2019). Ön Çapraz Bağ ve Medial Menisküs Yırtığının Diz Ekstansiyon ve Fleksiyon İzokinetik Pik Tork Kuvvetine Etkisi ve Cybex Test Protokolü Uygulaması: Vaka Takdimi. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 14(1), 41-54. https://doi.org/10.33459/cbubesbd.482218
AMA
1.Umutlu G, Erdoğan AT, Acar NE. Ön Çapraz Bağ ve Medial Menisküs Yırtığının Diz Ekstansiyon ve Fleksiyon İzokinetik Pik Tork Kuvvetine Etkisi ve Cybex Test Protokolü Uygulaması: Vaka Takdimi. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 2019;14(1):41-54. doi:10.33459/cbubesbd.482218
Chicago
Umutlu, Gökhan, Ayhan Taner Erdoğan, and Nasuh Evrim Acar. 2019. “Ön Çapraz Bağ Ve Medial Menisküs Yırtığının Diz Ekstansiyon Ve Fleksiyon İzokinetik Pik Tork Kuvvetine Etkisi Ve Cybex Test Protokolü Uygulaması: Vaka Takdimi”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi 14 (1): 41-54. https://doi.org/10.33459/cbubesbd.482218.
EndNote
Umutlu G, Erdoğan AT, Acar NE (June 1, 2019) Ön Çapraz Bağ ve Medial Menisküs Yırtığının Diz Ekstansiyon ve Fleksiyon İzokinetik Pik Tork Kuvvetine Etkisi ve Cybex Test Protokolü Uygulaması: Vaka Takdimi. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 14 1 41–54.
IEEE
[1]G. Umutlu, A. T. Erdoğan, and N. E. Acar, “Ön Çapraz Bağ ve Medial Menisküs Yırtığının Diz Ekstansiyon ve Fleksiyon İzokinetik Pik Tork Kuvvetine Etkisi ve Cybex Test Protokolü Uygulaması: Vaka Takdimi”, CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, vol. 14, no. 1, pp. 41–54, June 2019, doi: 10.33459/cbubesbd.482218.
ISNAD
Umutlu, Gökhan - Erdoğan, Ayhan Taner - Acar, Nasuh Evrim. “Ön Çapraz Bağ Ve Medial Menisküs Yırtığının Diz Ekstansiyon Ve Fleksiyon İzokinetik Pik Tork Kuvvetine Etkisi Ve Cybex Test Protokolü Uygulaması: Vaka Takdimi”. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 14/1 (June 1, 2019): 41-54. https://doi.org/10.33459/cbubesbd.482218.
JAMA
1.Umutlu G, Erdoğan AT, Acar NE. Ön Çapraz Bağ ve Medial Menisküs Yırtığının Diz Ekstansiyon ve Fleksiyon İzokinetik Pik Tork Kuvvetine Etkisi ve Cybex Test Protokolü Uygulaması: Vaka Takdimi. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 2019;14:41–54.
MLA
Umutlu, Gökhan, et al. “Ön Çapraz Bağ Ve Medial Menisküs Yırtığının Diz Ekstansiyon Ve Fleksiyon İzokinetik Pik Tork Kuvvetine Etkisi Ve Cybex Test Protokolü Uygulaması: Vaka Takdimi”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, vol. 14, no. 1, June 2019, pp. 41-54, doi:10.33459/cbubesbd.482218.
Vancouver
1.Gökhan Umutlu, Ayhan Taner Erdoğan, Nasuh Evrim Acar. Ön Çapraz Bağ ve Medial Menisküs Yırtığının Diz Ekstansiyon ve Fleksiyon İzokinetik Pik Tork Kuvvetine Etkisi ve Cybex Test Protokolü Uygulaması: Vaka Takdimi. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 2019 Jun. 1;14(1):41-54. doi:10.33459/cbubesbd.482218