Objective: It was aimed to determine the changes in the life habits of the students receiving education in the field of health during the COVID-19 pandemic process and the factors affecting it.
Materials and Methods: The study was conducted in descriptive type with 310 students who were studying associate degree in the field of health between 1 May - 20 June 2021. Study data were collected using the “Participant Questionnaire”. Number (n), percentage (%), mean and standard deviation in the analysis of descriptive data; Chi-square test was used to compare categorical variables.
Results: It was determined that the mean age of the participants was 20.17+3.80, 70.3% were female, 51.6% were second year, 25.8% were physiotherapy 26.2% elderly care students, and 21% had COVID-19. It was determined that 56.1% of the participants had a weight gain compared to the pre-pandemic period, 44.8% of them had night eating behavior, and 41.3% of them consumed snacks/confectionery. It was determined that the consumption of vitamin C in 71.9%, vitamin D in 62.9%, pickles in 75.2%, honey/molasses in 69.4% and garlic-onion increased in 64.4%, considering that the participants were effective in protecting from COVID-19. During the pandemic process, it was determined that 35.1% of the participants increased their use of cigarettes, 38.5% of them alcohol, 56% of them television, 47.6% of them computer and 79.9% of them phone/tablet use, and 42.3% of them took longer to fall asleep. In the study, it was determined that diluted bleach was used in house cleaning in 81.1%, 84.8% ventilated their house every two hours, and shaking hands with other people was limited in 82.9%. There was no statistically significant difference between the COVID-19 infection status of the participants and the change in diet, exercise, smoking and alcohol consumption, sleep, time spent on television/social media, and cleaning habits (p>0.05).
Conclusion: In this study, it was determined that nutrition, exercise, sleep patterns, social media usage and hygiene habits of students changed during the pandemic; It has been determined that being infected with COVID-19 is not effective in changing life habits.
Dietary behaviors COVID-19 physical activity student sleeping
Giriş ve Amaç: Bu çalışma ile COVID-19 pandemi sürecinde sağlık alanında eğitim alan öğrencilerin yaşam alışkanlıkları değişimi ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Çalışma tanımlayıcı tipte, 1 Mayıs - 20 Haziran 2021 tarihleri arasında sağlık alanında önlisans eğitimi gören 310 öğrenci ile yürütüldü. Çalışma verileri “Katılımcı Soru Formu” kullanılarak toplandı. Tanımlayıcı verilerin analizinde sayı (n), yüzde (%), ortalama ve standart sapma; kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında ki kare testi kullanıldı.
Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 20.17+3.80, %70.3’ü kadın, %51.6’si ikinci sınıf, %25.8’i fizyoterapi, %26.2’si yaşlı bakımı bölümü öğrencisi, %21’inin ise COVID-19 geçirdiği belirlendi. Katılımcıların bu süreçte %56.1’inin pandemi öncesine göre kilo artışının olduğu, %44.8’inin gece yemek yeme davranışının, %41.3’ü aburcubur/şekerleme tükettiği öğün sayısının arttığı saptandı. Katılımcıların COVID-19’dan korunmak amacıyla etkili olduğunu düşünerek %71.9’unun C vitamini, % 62.9’unun D vitamini, %75.2’sinin turşu, %69.4’ünün bal/pekmez ve %64.4’ünün sarımsak soğan tüketiminin arttığı belirlendi. Pandemi sürecinde katılımcıların %35.1’inin sigara, %38.5’inin alkol, %56’sının televizyon, %47.6’sının bilgisayar ve %79.9’unun ise telefon/tablet kullanımının arttığı, %42.3’ünün uykuya dalış süresinin uzadığı belirlendi. Çalışma ile %81.1 ev temizliğinde sulandırılmış çamaşır suyu kullanıldığı, %84.8 evini iki saatte bir havalandırıldığı, %82.9 diğer insanlarla tokalaşmanın sınırlandırıldığı belirlendi. Katılımcıların COVID-19 enfeksiyonu geçirme durumu ile beslenme düzeni, egzersiz, sigara ve alkol tüketimi, uyku, televizyon/sosyal medyada geçirilen süre ile temizlik alışkanlıkları değişimi arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05).
Sonuç: Bu çalışmada pandemi sürecinde öğrencilerin beslenme, egzersiz, uyku düzeni, sosyal medya kullanımı ve hijyen alışkanlıklarının değiştiği; COVID-19 enfeksiyonu geçirmenin yaşam alışkanlıkları değişiminde etkili olmadığı belirlenmiştir.
Çalışmanın verileri toplanmadan önce ilgili meslek yüksek okulunu müdürlüğünden kurum izni alındı. Daha sonra Trabzon Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Bilimsel Araştırma ve Yayın Etik Kurulu’ndan 22.03.2021 tarih ve E-81614018-000-287 nolu sayı ile etik kurul izni alındı.
Çalışma hiçbir kurum ve kuruluş tarafından desteklenmemektedir.
Çalışmaya katılmayı kabul eden öğrencilere teşekkür ederiz.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Halk Sağlığı (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |