Research Article

Hemşirelik ve Ebelik Öğrencilerinin Vajinusmusa ilişkin Bilgi ve Görüşleri

Volume: 5 Number: 4 December 31, 2018
TR

Hemşirelik ve Ebelik Öğrencilerinin Vajinusmusa ilişkin Bilgi ve Görüşleri

Abstract

Amaç: Bu çalışma, hemşirelik ve ebelik son sınıf öğrencilerinin vajinismusa ilişkin bilgi ve görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.

 Gereç ve Yöntem: Araştırma,  tanımlayıcı olarak, Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü ve Hemşirelik Fakültesi son sınıf öğrencileriyle, Mart 2018 tarihinde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2017-2018 öğretim yılında öğrenim gören son sınıf hemşirelik ve ebelik öğrencileri (N=411), örneklemi ise 249 öğrenci oluşturmuştur. Veriler veri toplama formu ile toplanmıştır. Verilerin sayı, yüzde ve ortalama dağılımları verilmiştir.

 Bulgular: Öğrencilerin %57’si hemşirelik fakültesi öğrencisi, %19.7’si sağlık meslek lisesi mezunu olup yaş ortalaması 22.18±1,07’dir. Sadece 3 öğrenci vajinismusu hiç duymadığını, %73.9’u çok/çok fazla duyduğunu, %21.3’ü vajinismusu olan birisiyle karşılaştığını, %30.4’ü vajinismusu jinekologların tedavi etmesi gerektiğini belirmişlerdir. Öğrencilerin, kadının çocukluğunda ve yetişkinliğinde fiziksel (%41.4 ve %41.8) ve dokunmayı da içeren cinsel istismara (%46.6 ve %44.2) maruz kalmanın,  ilk gece korkusunun (%38.6), cinsel birleşmede ağrı duyma korkusunun (%43.8),  cinsel bilgi ve eğitim yetersizliğinin (%42.6), cinselliğe karşı olumsuz dinsel-kültürel tutumların (%40.6) vajinismusa neden olduğuna ilişkin ifadelere çoğunlukla “katılıyorum” dedikleri, %58.2’sinin “vajinismus’lu kadınların orgazm deneyimi vardır” ifadesinde “kararsız” oldukları, %48.6’sının hastaların cinsel sağlık ihtiyaçlarını/sorunlarını değerlendirmek için aldıkları eğitimi “çok az” buldukları, %87.5’inin bireylerden cinsel öykü almayı farklı düzeylerde güç buldukları, %88.8’inin birinci basamakta/evlilik öncesi verecekleri cinsel eğitimin vajinismusun  gelişmesini engelleyebileceğini belirttikleri bulunmuştur.

 Sonuç: Öğrencilerin vajinismusa ilişkin bilgilerinin orta düzeyde olduğu, cinsel sağlığa yönelik aldıkları eğitimi az buldukları ve büyük çoğunluğunun bireylerden cinsel öykü almayı güç buldukları saptanmıştır. Öğrencilerin hastaların cinsel sağlık sorunlarını değerlendirmeye yönelik bilgilerinin ve becerilerinin geliştirilmesi için ebelik ve hemşirelik müfredatlarında cinsel sağlık dersinin verilmesi, var olan derslerin içeriğinin gözden geçirilmesi ve cinsel sağlık danışmanlığını geliştirmeye yönelik uygulamalar yapılması önerilmektedir.

Keywords

References

  1. 1. Amerikan Psikiyatri Birliği: DSM-5 Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı, Köroğlu E. (Çeviri Ed.), Hekimler Yayın Birliği, Boylam Psikiyatri Enstitüsü, Ankara, 2014, s 210.
  2. 2. Dağ, H, Dönmez, S, Kavlak, O. Kadın cinselliğinin gizlenen yönü: Vajinismus ve hemşirenin rolü. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi 2012, 21(5), 43-47.
  3. 3. Lahaie, M.A, Boyer, S.C, Amsel, R, et al. Vaginismus: A review of the literature on classification/diagnosis, etiology, and treatment. Womens Health 2010, 6(5), 705-719.
  4. 4. Akgün, M.E. Vajinismus tedavisi sonrasında kadınların psikiyatrik belirtileri, cinselliğe bakışları ve evlilik doyumlarındaki değişimin incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2017.
  5. 5. Doğan, S, Varol, S.G. Yaşam boyu vajinismusu olan kadınlarda cinsel bilgi, evlilik özellikleri, cinsel işlev ve doyumun değerlendirilmesi. Trakya Univ Tıp Fak Dergisi 2009, 26(2), 151-8.
  6. 6. Oktay, M, Tombul, K. İki yüz vajinismus vakası ve eşlerin psikolojik yönden incelenmesi. Yeni Symposium Dergisi 2003, 41(3), 115-9.
  7. 7. Öztürk, C.Ş, Arkar, H. Vajinismuslu çiftlerde bilişsel davranışçı terapinin cinsel doyum, evlilik uyumu, depresyon ve anksiyete belirti düzeyleri üzerine etkisi. Türk Psikiyatri Dergisi. 2017, 28(3), 172-80.
  8. 8. Sonnex, C. Psychosexual problems. Sexual health and genital medicine in clinical practice. Springer Verlag London Limited, 2007, pp 143-5.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Clinical Sciences

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2018

Submission Date

September 16, 2018

Acceptance Date

November 5, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 5 Number: 4

APA
Şafak Öztürk, C., & Taşpınar, A. (2018). Hemşirelik ve Ebelik Öğrencilerinin Vajinusmusa ilişkin Bilgi ve Görüşleri. CBU-SBED: Celal Bayar University-Health Sciences Institute Journal, 5(4), 209-215. https://izlik.org/JA23SL92TP
AMA
1.Şafak Öztürk C, Taşpınar A. Hemşirelik ve Ebelik Öğrencilerinin Vajinusmusa ilişkin Bilgi ve Görüşleri. CBU-SBED: Celal Bayar University-Health Sciences Institute Journal. 2018;5(4):209-215. https://izlik.org/JA23SL92TP
Chicago
Şafak Öztürk, Cennet, and Ayten Taşpınar. 2018. “Hemşirelik Ve Ebelik Öğrencilerinin Vajinusmusa Ilişkin Bilgi Ve Görüşleri”. CBU-SBED: Celal Bayar University-Health Sciences Institute Journal 5 (4): 209-15. https://izlik.org/JA23SL92TP.
EndNote
Şafak Öztürk C, Taşpınar A (December 1, 2018) Hemşirelik ve Ebelik Öğrencilerinin Vajinusmusa ilişkin Bilgi ve Görüşleri. CBU-SBED: Celal Bayar University-Health Sciences Institute Journal 5 4 209–215.
IEEE
[1]C. Şafak Öztürk and A. Taşpınar, “Hemşirelik ve Ebelik Öğrencilerinin Vajinusmusa ilişkin Bilgi ve Görüşleri”, CBU-SBED: Celal Bayar University-Health Sciences Institute Journal, vol. 5, no. 4, pp. 209–215, Dec. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA23SL92TP
ISNAD
Şafak Öztürk, Cennet - Taşpınar, Ayten. “Hemşirelik Ve Ebelik Öğrencilerinin Vajinusmusa Ilişkin Bilgi Ve Görüşleri”. CBU-SBED: Celal Bayar University-Health Sciences Institute Journal 5/4 (December 1, 2018): 209-215. https://izlik.org/JA23SL92TP.
JAMA
1.Şafak Öztürk C, Taşpınar A. Hemşirelik ve Ebelik Öğrencilerinin Vajinusmusa ilişkin Bilgi ve Görüşleri. CBU-SBED: Celal Bayar University-Health Sciences Institute Journal. 2018;5:209–215.
MLA
Şafak Öztürk, Cennet, and Ayten Taşpınar. “Hemşirelik Ve Ebelik Öğrencilerinin Vajinusmusa Ilişkin Bilgi Ve Görüşleri”. CBU-SBED: Celal Bayar University-Health Sciences Institute Journal, vol. 5, no. 4, Dec. 2018, pp. 209-15, https://izlik.org/JA23SL92TP.
Vancouver
1.Cennet Şafak Öztürk, Ayten Taşpınar. Hemşirelik ve Ebelik Öğrencilerinin Vajinusmusa ilişkin Bilgi ve Görüşleri. CBU-SBED: Celal Bayar University-Health Sciences Institute Journal [Internet]. 2018 Dec. 1;5(4):209-15. Available from: https://izlik.org/JA23SL92TP